KÖROĞLU: "TARİHİN EN BÜYÜK YAPILANDIRMASI"

Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner'in sunduğu 'Güne Merhaba' perogramına konuk olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Necmi Köroğlu, başvuru tarihi 3 Temmuz'da sona erecek olan yapılandırma ile ilgili bilgi verdi. Yapılandırmanın SGK'ya borcu olanlar için büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Köroğlu, "Bu fırsat kaçmaz, tarihin en büyük yapılandırması" dedi.

KÖROĞLU: "TARİHİN EN BÜYÜK YAPILANDIRMASI"

Öncü TV Haber Müdürü Canan Üstüner'in sunduğu 'Güne Merhaba' perogramına konuk olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Necmi Köroğlu, başvuru tarihi 3 Temmuz'da sona erecek olan yapılandırma ile ilgili bilgi verdi. Yapılandırmanın SGK'ya borcu olanlar için büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Köroğlu, "Bu fırsat kaçmaz, tarihin en büyük yapılandırması" dedi.

21 Haziran 2023 Çarşamba 17:26
KÖROĞLU: "TARİHİN EN BÜYÜK YAPILANDIRMASI"

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı Vergi ve SGK borçlarının yapılandırılmasında başvurular devam ediyor. Düzce'de binlerce kişinin vergi ve SGK borçlarını kolaylıkla ödeyebilmeleri için büyük kolaylıklar sağlayan yapılandırmada başvuru süreci ise 3 Temmuz tarihinde sona erecek.

Öncü TV Haber Müdürü Cana Üstüner'in hazırlayıp sunduğu ve Öncü TV ile 100.2 Radyo Öncü Ortak yayınıyla geniş kitlelere ulaşan 'Güne Merhaba' programına konuk olan SGK İl Müdürü Necmi Köroğlu, 12 Mart 2023 tarihinde yürürlüğe giren Yapılandırma Yasasını, vergi ve SGK borcu olanlar için büyük fırsat olduğuna işaret etti.

 "Yapılandırma ile ilgili bizden bilgi alabilirler"

Özellikle SGK'ya borcu olan vatandaşların kendilerine gelerek bilgi alabileceklerini belirten Köroğlu, "7340 sayılı yasa 12 Mart 2023 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu kanun da diyor ki; bazı alacakların yapılandırılması ve bazı kanunlarda değişiklik yapılması. Bu kanunun içinde de SGK alacaklıları da var. Önce kapsamlıdan bahsedeyim; birincisi sigorta primleri. İşverenler işçi çalıştırıyorlar. Onların ödedikleri primler. İkincisi Bağ-Kurlular, kendi adına prim ödeyenler, Bağ-Kurlu dediğimiz kişiler, bağımsız çalışanlardan, ek-5 tarım işçileri kendi adına ödüyor, ek-6 ek-9 yani evde bakım hizmetinden, evde bakıcı primi ödeyenler var, taksi şoförü, dolmuş şoförü… Bunların tamamının sigorta primleri yapılandırma kapsamında. İkincisi 4c, memurların, kamu kurumlarının primleri yapılandırma kapsamında. Sosyal Güvenlik Destek Primi, kişi emekli olmuş, emekli çalışanı ödediği prim demektir. Bu yapılandırma kapsamında. Genel Sağlık Sigortası primleri, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı dediğimiz 4a, 4b, 4c çalışması olmayıp ama sadece sistem tarafından Genel Sağlık Sigortası’nın yapılmış kişilerin borçları da yapılandırma kapsamında. İşsizlik sigortası primleri, iş kazası, meslek hastalığı, malullük yapılandırma kapsamında. Bir de yapılandırmanın dışında SGK ve Vergi Dairesi 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında kanunu uygulamakta. Biz ona göre icra yapıyoruz. Ona göre haciz yapıyoruz, ona göre tahsil yapıyoruz. Bu kanunun 48. maddesine göre de vatandaşlarımız taksit yapmışlarsa kaçıncı taksitte olursa olsun gelip o taksiti bozup yapılandırmadan yararlanabilir. Yapılandırmayı beklemesinler, yapılandırma ara ara çıkıyor ama bizim her zaman bir taksit seçeneğimiz var. Dolayısıyla vatandaşlarımız bize borcu varsa mutlaka uğrasınlar. İsteğe bağlı ve topluluk sigortası primleri yapılandırma kapsamında. Bir de yersiz ödenen ve yerli varlıklardan doğan alacaklılar var. Hasbelkader bizden emekli olmuş, ancak daha sonra primleri sahte sigortalılıktan ya da başka bir şeyden dolayı iptal edilmiş ve maaşlarını geri istediğimiz kişilerin borçları da yapılandırma kapsamında. Onlar da gelirse bu yapılandırmadan faydalanabiliyor" diye konuştu.

"Ypılandırma borçlulara büyük kolaylıklar sağlıyor"

Yapılandırmanın borcu olanlara büyük kolaylıklar sağladığını ifade eden Köroğlu, "Diyelim ki, 5400 günden emekli olmuş Bağ-Kur’dan veya 3600 günden SSK’den emekli olmuş. Primler iptal edildi. 100 gün iptal oldu. Eğer askerliği daha önce borçlanmamışsa borçlanıp yeniden aylık bağlanabiliyor veya 100 gün çalışıyor veya 100 gün kendi adına ödüyor. Bunu tamamladığı zaman yeniden aylık bağlanıyor. Ama ödediği tarihi takip eden ay başından başlıyor. Daha önceki aylıklar eğer kişiden kaynaklanmışsa 10 yıla kadar, kurumdan kaynaklanmışsa 5 yıla kadar geri isteyebiliyoruz. Bunlar da yapılandırma kapsamında. Vatandaşlarımız bir inşaat yaptığı zaman, ihaleye girdiği zaman eksik işçilik dediğimiz bir hesaplama sistemi var. Kişi inşaat yaptığı zaman bize ödemesi gereken bir prim var. Diyelim ki, 100 metrekare betonarme bir bina, biz ona göre Çevre Bakanlığını belediyede inşaat maliyetlerine göre bir maliyet çıkarıyoruz. Kişi inşaatı yaparken sigortalı çalışmıştır, prim ödemiştir, bize geldiği zaman, yapı kullanımı alacağı zaman belediyeden, belediye bize yönlendiriyor. Diyor ki, SSK’den ilişiksiz belge sağlayın gelin. Yani bunlarla ilgili ödeyecek sigorta primi yoktur diye. Eksik işçilikten dolayı borcu varsa bunlar da yapılandırılıyor" şeklinde konuştu.

"Önceden iki senede bir yapılandırma çıkıyordu ama Kovid’den dolayı bir yılda çıkmaya başladı" diyen Köroğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

"Daha önce 6552, 6736, 7020, 7043 sayılı kanun çıktı. Yapılandırma kanunları. Eğer bunlarla yapılandırma yapmış, taksitleri bozulmamışsa, taksitlerini düzenli ödüyorsa bunlar yapılandırma kapsam dışı. Bozulmuşsa, hasbelkader ödeyememişse kalan borcu için gelip yapabilir. İkinci bir kapsam dışı da sağlık hizmeti sunucularımız var; hastaneler, eczaneler, optikler biz bunlara ödeme yapıyoruz. Yaptıkları işlemlerden dolayı herhangi bir ceza uygulanmışsa o da kapsam dışı. Yani bunlarda bir yapılandırma yapmıyoruz. Bir iş yeri açıksa, aktifse bunların e-bildirge sistemi var. Oradan bildirgenin işe girişleri gönderiyorlar, aylık prim hizmet bildirgelerini veriyorlar. Aktif iş yerleri e-bildirge sisteminden başvurabiliyorlar, hiç müdürlüğe gelemeden. Aktif değilse, posta yoluyla başvurabiliyorlar, İl Müdürlüğüne gelebiliyorlar. Bizim Düzce’de bir Akçakoca’da Merkez Müdürlüğümüz var. Diğer ilçelerde yok. Bu İlçe Müdürlüğümüze gidip başvurabilirler. Form doldurabilirler. Bağ-Kurlular ise e-devletten de başvurabilirler. Posta yoluyla başvuracak vatandaşlarımız şuna dikkat etsinler; taahhütlü veya iadeli taahhütlü başvursunlar çünkü postada taahhütlü başvurduğunuz zaman postaya veriliş tarihi kuruma intikal tarihi. Son başvuru 3 Temmuz’da. E-devlette, web sayfamızda başvuru formu var. 3 Temmuz’da iadeli taahhütlü postaneye verirse yapılandırmaya zamanında başvurmuş oluyor. Ama acil postayla 3’ünde vermişse 4’ünde bize ulaşmışsa, kuruma geliş tarihi başvuru tarihi olacağından yapılandırmadan faydalanamıyor."

"Bu yapılandırma diğer yapılandırmalardan farklı"

Son çıkan yapılandırmanın diğer yapılandırmalardan farklı olduğunu vurgulayan Köroğlu, "Son başvuru tarihi 31 Mayıs 2023’tü. İlk peşin tarihi de 3 Temmuz’du. Cumhurbaşkanımız’ın kararıyla 1 ay uzatıldı. 30 Haziran’a uzatıldı. Ancak 30 Haziran Kurban Bayramı’na denk geldiği için 3 Temmuz’a kadar son başvuru tarihi bütün borçlar için. Peşin ödeme ve ilk taksit tarihi de 31 Temmuz. Genel Sağlık Sigortası’nda (GSS) da vatandaşlarımız, bu yapılandırma 2022’nin 12. ayına kadar olan borçları kapsıyor. 31.12.2022’ye kadar olan borçlar yapılandırma kapsamında. Kişi bu tarihe kadar gelir testine gitmemişse yani hasbelkader çalışmıyor, sistem onu ücretli dediğimiz, Genel Sağlık Sigortası’nda asgari ücretin yüzde 3 oranında prim alıyor. Şu an 300 küsur lira. Bunu ödeyerek, çalışanlar gibi bakılabiliyorlar. Bu borç çıkmışsa ancak kişi ‘benim bu borcu ödeyecek gücüm yok’ diyorsa biz onu sosyal yardımlaşmaya gönderiyoruz. Gelir testine giriyor. Hane içindeki gelir toplanıyor kişi başına bölünüyor. Kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3’te birinden azsa yeşil kart dediğimiz ücretsiz bakılıyor. Kendisine borç çıkmış ancak hiç gelir testine gidememiş, ben bunu ödeyemeyeceğim diyen biri varsa 31 Temmuz’a kadar gelir testine gider ve bu gelir testinde yeşil kart dediğimiz çıkarsa 31.12.2022 tarihine kadar olan bütün borçlar siliniyor ve ücretsiz bakılıyor. Ancak borcu olanlar da 31 Ağustos 2023’e kadar gelir peşin öderse 31.12.2022’ye kadar bütün GSS borçlarının faizinin tamamını siliyoruz. 2 türlü ödeme şekli var; biri peşin ödeme, bir de taksitli ödeme. Peşin ödemede 3 Temmuz’a kadar başvurup peşin ödeme seçeneği seçtiğinde biz onu peşin ödeme yapıyoruz, 31 Temmuz’a kadar ödediği zaman borcundan kurtuluyor. Ama burada şöyle bir şey var; biz ilk önce ne yapıyoruz? 2018’in ocak ayından örnek verelim, bu ayda 10 bin TL prim bugün itibarıyla 12 bin 560 TL faizli olmuş. Yani 10 bin TL, 22 bin 560 TL olmuş. Biz ilk önce bu 12 bin 500’ü Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi’ne göre düşürüyoruz. Onu 4 bin 500’e düşürdük. Kişi eğer peşin ödeme seçeneğini seçerse bu 4 bin TL’nin de yüzde 90’ını siliyoruz. 446 TL. Yani, 22 bin 560 TL olan borç, 10 bin 446 TL’ye düşüyor. İkincisi biz, 12, 28, 36 ve 48 aya kadar taksit yapıyoruz. Bu yapılandırmanın diğer yapılandırmalardan bir farkı var. Diğer yapılandırmalarda 36 aya kadar taksit yapıyorduk. SSK ve Bağ-Kur’un işlerini biz taşrada yapıyoruz. Memurların işleri yine Ankara’da yürüyor. İşveren dosyalarını da burada yapıyoruz. Bağ-Kur’u da burada yapıyoruz." açıklamalarında bulundu.

HABER: Savaş ARI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.