FİYATLAR ALIM GÜCÜNE HİTAP EDİYOR MU?

Düzce'de pazartesi ve perşembe günleri geleneksel usulle Aziziye Mahallesi'nde kurulan semt pazarı, ekonomik ilgide vatandaşlara hizmet sunmaya devam ediyor.

FİYATLAR ALIM GÜCÜNE HİTAP EDİYOR MU?

Düzce'de pazartesi ve perşembe günleri geleneksel usulle Aziziye Mahallesi'nde kurulan semt pazarı, ekonomik ilgide vatandaşlara hizmet sunmaya devam ediyor.

09 Mart 2023 Perşembe 17:19
FİYATLAR ALIM GÜCÜNE HİTAP EDİYOR MU?

Yerel esnaf beraberinde farklı illerden satıcıların da konumuyla, sebze ve meyve grubuna ilaveten balık ürünleri, organik ve tekstil grubu ürünler de günün ilk satlerinde tezgahlarda alıcısını bekliyor...

Mevsim özelinde sebze ve meyve grubu ürünlerini teşhiren satışa çıkaran esnaflar ürünleri başında, hanesinin tüketim ihtiyacını karşılamaya yönelen alıcılarsa alışveriş doğasında tezgah önünde buluşurken, Öncü Haber pazaryerini gözlemledi.

Hangi ürün, ne kadar fiyattan alıcısına sunuluyor ?

Esnafa göre fiyatlar normal mi ?

Vatandaş, fiyatları normal karşılıyor mu ?

Hane bazında, bir ailenin bir haftalık pazar maliyetindeki fiyat grafiği vatandaşın alım gücünü zorluyor mu ?

Sorularına cevap arayan Öncü Haber ekibi, pazar esnafıyla ayrı, vatandaşlarla ayrı görüşme kaydetti.

Fiyatları olağandışı karşılayan vatandaş da mevcut, normal karşılayan alıcılar da...

"Fiyatlar, üretime ve bugünkü ekonomik standartlara kıyasla makul" brifingini kaydeden esnaf da konuştu, "Çiftçi, mazot ve gübre yönüyle desteklenmeli" diyen satıcı da...

Ekonominin güncel yaklaşımında fiyatların yarı oranında izlemesini savunan pazarcı da ses verdi, marketlerdeki fiyatları eleştiren satıcı da...

Düzce’de lahana üretimi yaptığını söyleyen pazarcı esnafı Süleyman Yiğit, “Marketler aşırı pahalı. Bizim sattığımızı 2 katı fiyatına satış yapıyorlar. Hükümetimizden bir ricamız var. Bizim mazotumuzla, gübremizi bizim kalkınmamız için tarıma elverişli hale getirmesi, bunları ucuzlatması lazım” dedi.

Pazara alışverişini yapmak için gelen 63 yaşındaki bir vatandaş, “Bana göre her şey ucuz. Çalışana her şey bol, kahvehanede oturursan hiçbir şey yok” ifadelerini kullandı.

Pazarda meyve tezgahı bulunan Erkan Altıntop, “Fiyatlar son zamanlarda fena sayılmaz. İhracat düştü bildiğim kadarıyla. Bu sebepten fiyatlar düştü. İnsanlar ihtiyaçları olduğu kadar alabiliyor” şeklinde konuştu.

Müşteri olarak geldi pazaryerinde fiyatlardan memnun olmadığını belirten Neriman Çetin, “Pazar fiyatlarından memnun değilim. Biz 2 kişiyiz bize 8 bin lira sadece mutfak alışverişinde yetmiyor. Fiyatların daha uygun olmasını isterim” dedi.

Pazarda şarküteri ürünleri satan Abidin Gürbüz, “Fiyatlarımız çok güzel, uygun. Vatandaşın alım gücü iyi. Marketten ucuza satıyoruz” cümlelerini kurdu.

Gaziantep’ten getirdiği ürünleri satan Antepli Zeynep Hanım şu şekilde konuştu: “Antep baharatları ile Antep’i tanıtmaya çalışıyorum. Ürünlerimizin hepsi organik. Elimizden geldiği kadar vatandaşa yardımcı olmaya çalışıyoruz. Hem organik hem de makul fiyatlar.”

Pazarcı Vedat Turan ise fiyatlarda bir dengesizlik olduğunu söyleyerek konuşmasına şu cümlelerle devam etti, “Sebze işi yapıyoruz. Fiyatlarımızda şu an bir dengesizlik var. Geçen hafta ihracatı kapattılar ama yine ihracatı açtılar. Ucuzu var, pahalısı var, kalitelisi var, kalitesizi var. Marketlerle kıyaslanırsa pazaryerinde alternatif çok. Her cebe göre mal var.”

Pazarda fiyatlardan şikayetçi olan müşteri Ahmet Kurnaz, “Fiyatlar çok aşırı. Bir kilo kaysı 250 lira, salkım domates şu anda 35 lira olmuş. İnşallah düzelecek ama daha zamanı var” dedi.

Kendi ürettiği ürünleri satan Hacı Nadir Ertürk, “Fiyatlarımız piyasanın çok alında. Ben burada Mudurnu fasulyesi satıyorum, Mudurnu cevizi satıyorum, köy yumurtası, tereyağı, peynir gibi ürünler satıyorum. Kendi ürünlerimizi satıyorum. 35 senedir ben her Pazar buraya gelirim. Memnunuz Allah’a şükür. Hayat böyle gerekiyor, böyle devam ediyoruz. Masrafımız çok ama olsun. Vatandaşa hizmet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ürünleri kendileri ürettiği için uygun olduğunu belirten Şener Ersoy, “Bizim ürünlerimiz çok para değil. 20 lira, 10 lira o şekilde. Salçalarımız pahalı biraz. Salça 100 lira, reçellerimiz 100 lira. Biz zorlanıyoruz, vatandaşta zorlanıyor. Fiyatların normalde yarı yarıya olması lazım. Biz kendimiz ürettiğimiz için fiyatlarımız uygun” şeklinde konuştu.

Sabah topladığı ıspanakları pazara getiren Fatma teyze, “Bunları bugün topladım. Ispanağın kilosu 15 lira. Fiyatlarımıza hiç itiraz eden yok. Normal satıyoruz biz. Başkası gibi bire alıp ikiye satmıyoruz. Kendi malımız bunlar. Pırasa, lahana, ıspanak, fide satıyoruz. Her şey mevsiminde. En ucuza maydanoz satıyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.