SİYASET SEÇİM, ESNAF GEÇİM DERDİNDE

Düzce’de ticari faaliyetlerini sürdüren esnaflar piyasanın durumu hakkında değerlendirmelerde bulundular. Esnaflar piyasada durgunluk olduğunu belirterek işlerinin kötü olduğu hakkında ortak bir kanıda birleştiler.

SİYASET SEÇİM, ESNAF GEÇİM DERDİNDE

Düzce’de ticari faaliyetlerini sürdüren esnaflar piyasanın durumu hakkında değerlendirmelerde bulundular. Esnaflar piyasada durgunluk olduğunu belirterek işlerinin kötü olduğu hakkında ortak bir kanıda birleştiler.

31 Mayıs 2018 Perşembe 11:31
SİYASET SEÇİM, ESNAF GEÇİM DERDİNDE

Düzce de sokağa inerek esnaflara işlerinin nasıl olduğunu, piyasaların durumunu sorduk. Gerek erken seçim, gerek dövizde meydana gelen artışlar gerekse de Ramazan Ayının içinde olunmasından, yaşanan durgunluktan dolayı Düzce esnafı işlerinin kötü olduğunu belirterek umutlarını Ramazan Bayramı öncesinde yaşanabilecek olan muhtemel hareketliliğe bağlamış durumdalar.

DESOB Başkanı Mustafa Kayıkçı

Piyasalarda hareketlilik yok. Ticaret yapan esnafımız oturuyor. İftarlardan sonra Teravi Namazına kadar, gençlerin şehir merkezinde dolaşması ile şehirde canlılık görüntüsü var ancak ticaret yapan esnafımız oturuyor. Umudumuz bayrama bir hafta kala hareketliliğin başlamasıdır.

Ayın başı ile birlikte de hareket bekliyoruz. İnsanlar maaşlarını henüz çekemedi. Bu durgunluk 8-9 aydan beri var.  Gecen seneye göre işlerimiz yüzde 30 düştü.

Piyasaların kendine göre bir dengesi var. Bizler seçim dönemine girmeyi beklerken döviz dönemine girdik. Piyasalarda erken seçim kararı alınana kadar dövizde bir oynama söz konusu değildi.

Mehmet Konca ( Elektrikçi):

PİYASADA YAPRAK KIMILDAMIYOR

Şuanda Düzce piyasası çok bozuk. Piyasada yaprak kımıldamıyor. Bizler işlerimizi yürütmekte ciddi anlamda sıkıntı yaşıyoruz. Bu duruma gelmemizin de nedenini başımızdaki insanlar bilir. Ben elektrik, elektronik işlerini yapıyorum. Önceden insanlar bozulan bir ev aletini, elektronik aletleri direk bizlere getirir yaptırır veya yenisini alırdı. Şimdi ise önce kendileri yapmaya çalışıyor. Eğer yapamazsa bize getiriyor. İnsanlar mecburiyetten bazı ihtiyaçlarından kısman zorunda kalıyorlar. İnsanları asgari ücretle geçinmek zorunda bıraktılar.

EN BÜYÜK DOST BANKALAR OLDU

Bizler vergimizi, bağkur borçlarımızı ödeyemez hale geldik. İnsanlar kredi kartlarına, faizlere mahkum hale geldi. Şimdi en büyük dostun bankalar oldu. Önceden esnaf arkadaşların arasında, dostlar arasında para alışverişi yapılırdı, şimdi bu durum olmuyor. Günümüzdeki anlayış versen alamıyorsan, alsan veremiyorsun. Yaşadığımız sıkıntıların biran önce bitmesi dileğiyle; yaşananların hakkımızda hayırlı olmasını dilerim.

Cihan Uygur( konfeksiyoncu):

FABRİKALAR BİLE AYAKTA DURAMIYOR

Piyasada durum kötü, durgunluk var. Bu durgunluğun nedeni ise bana göre seçimler, döviz ve Ramazan ayının etkisi olarak görüyorum. İnsanlarda alım gücü düştü. Üretim yapılamaz hale geldi. OSB’deki fabrikalar bile ayakta durmakta zorlanıyor. Güçlü fabrikalar kalmadı. İnsanlar para kazanacak ki alışveriş yapabilsinler. Vatandaşlarda esnaflarda ciddi anlamda bir sıkıntının içinde yer alıyor. Ramazan Bayramından umutluyuz ancak gerçeklerde var. İnsanlarda para olmadan ne harcayacaklar.

Deniz Tomak ( Telefoncu)

ÖNCEDEN GÖRSELLİKTİ, ŞİMDİ İHTİYAÇ OLDU

İnsanlar Düzce piyasasında dengeli alışveriş yapıyor. İhtiyaçlarına göre alım yapmaya başladılar. Önceden telefon almak için bizlere gelenler görünüşe, lükse önem verirken şimdi bu durum tamamen değişti. İnsanlar artık görselliğe değil de ihtiyaca önem veriyorlar. Bizlerin işleri ayın 15-20 arasında düşer. Bu sadece Ramazan ayı için değil diğer aylarda da aynı durum söz konusudur.  Ayın başından itibaren işlerimizde bir hareketlenme olacağını düşünüyorum. Ramazan ayında insanlar vakit darlığı yaşıyor. Oruçluyken Ramazanda vakit darlığı oluyor. İftardan sonra da insanlar çok fazla dışarı çıkmıyor.

Musa Tok ( kuyumcu)

Düzce’de ekonomik piyasa çok sıkıntılı. Vatandaşların tamamına yakını borçlu olmasından dolayı insanlar borç ödemeye mahkûm edildi. Herkes bankalara borçlanmış durumda. İnsanlar gelecek hayatlarını ipotek ediyorlar. 

İnsanlar gereğinden fazla taksitin altına girdiklerinden dolayı alım güçlerinde düşmeler, azalmalar meydana geliyor. Bu da piyasaların durgunlaşmasına neden oluyor. Eskiden bilezik alacak olan insanlar çeyrek altın almaya başladılar takı olarak.

Dursun Mutaf (Ayakkabıcı):

Düzce’de piyasada hareketlilik yok. Ekonomik yönden piyasalar ciddi anlamda sıkıntı halinde. Belki ekonomik durumun bu duruma gelmesinde etkili olan neden dövizlerdeki dalgalanmalar, yükselmeler olarak görünüyor. Döviz arttıkça bizim ekonomimiz dara giriyor. Dövizin artması faizlerin artması anlamına geliyor.

BİR ÖNCEKİ GÜNÜ ARIYORUZ

Bir sene önceye göre bakılırsa insanların aynı para ile yıl yıl önce yüzde 15 daha fazla malzeme alabiliyordu. Ekonomide böyle bir durum var ancak bunu maalesef kimseler dillendirmiyor. Her sene bir önceki seneyi arar durumda, hatta bir önceki günü arar duruma doğru gidiyoruz.

Senelerdir Düzce’de faaliyet gösteriyoruz. Babadan devraldığımız işimizi 75 yıldır devam ettirmeye çalışıyoruz. Kendi çabamızla ayakta durmaya çalışıyoruz ancak piyasa her geçen gün daha da kötüye gidiyor.  Küçük esnaflara Allah yardımcı olsun.

Suat Yıldırım( Kozmetik)

Düzce piyasasının durumu gerek ülke ekonomisinin durumundan gerekse Ramazan ayından olmamızdan dolayı yerlerde. Esnaf kötü durumda. Piyasalar uzun yılların getirmiş olduğu sorunlar ile yüzleşmeye başladı. Özellikle küçük esnafın durumu içler açısı bir halde. Bizler 40 yıldır Düzce piyasasındayız zorlanıyoruz, yeni esnaf olan arkadaşların hali içler açısı durumda.

ALIM GÜCÜ DÜŞÜK

Ülke ekonomisinde daha çok tüketim ekonomisine yönelik bir anlayış hâkim oluyor. Yatırım olmayan bir ülke de yaşıyoruz. Bunun hatalarını çekmeye devam edeceğiz. İnsanlarda alım gücü var ancak alım gücü olanlar buraya gelmiyor. Paralarını şehir dışında harcıyorlar. Bolu’da, Sakarya’da paralarını harcıyorlar. Düzce’nin merkezinde alım gücü düşük insanlar dolaşıyor.

Ayhan Dedeoğlu (konfeksiyoncu):

Şuanda Düzce’nin ekonomik durumunu, piyasaların durumunu iyi buluyorum. Güzel hareketlilik var. Okul balolarını yeni bitirdik ve yapılan işlerden dolayı memnun kaldık. Şimdi de Ramazan ayı geliyor. İşlerimiz daha da artacak. İnsanlar bir şey almadan önce geziyor ve alımı ondan sonra gerçekleştiriyor. Alım gücü gayet iyi düzeyde.

YÜZDE 15 DAHA İYİ

Geçtiğimiz seneye bakaraktan bu sene işlerimiz yüzde 15 daha iyi durumda olduğunu ifade etmek istiyorum. İnsanlar alışveriş yapmaya geliyor. Sürekli bir hareketlilik olduğunu görüyoruz. Bayramda daha iyi olacağından eminim.

Son Güncelleme: 31.05.2018 17:00
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86

banner84