DÜ'de tıbbi ve yenilebilir mantar yetiştirildi

Düzce Üniversitesi (DÜ), Çevre ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Programı kapsamında tıbbi ve yenilebilir mantar yetiştirmeye başladı.

DÜ'de tıbbi ve yenilebilir mantar yetiştirildi

Düzce Üniversitesi (DÜ), Çevre ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Programı kapsamında tıbbi ve yenilebilir mantar yetiştirmeye başladı.

29 Mayıs 2018 Salı 11:20
DÜ'de tıbbi ve yenilebilir mantar yetiştirildi


Tıbbi ve yenilebilir mantar yetiştiriciliğinin halka yaygınlaştırılması amacıyla Düzce Çavuşlar köyünde atıl halde bulunan bir ahır, gerekli tadilatlar yapılarak mantar üretimi pilot tesisi haline getirildi.

DÜ Orman Fakültesi öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Mesut Yalçın ve Arş. Gör. Dr. Çağlar Akçay’ın önderliğinde yapılan proje ile ilk etapta istiridye mantarı (kayın ya da kavak mantarı) yetiştirildi.

Dr. Öğr. Üyesi Yalçın, atıl halde bulunan ahırın mantarhaneye dönüştürme işinin oldukça düşük bir maliyetle yapıldığını belirterek, "Mantar yetiştirmede kompost (mantar besi ortamı) olarak Düzce yöresinde bolca bulunan ve atık şeklinde açığa çıkan fındık zürufu kullanıldı." dedi.

Ülkemizde yılda yaklaşık 200 bin ton fındık zürufunun açığa çıktığını belirten Yalçın, şöyle konuştu:

"Bu züruflar fındık üreticileri tarafından kullanılmadan doğaya atılmaktadır. Mantar yetiştirmede hammadde olarak genellikle saman kullanılmakta ve mantar üreticileri kompostu hazır olarak satın aldıkları için maliyetler yükselmektedir. Kompost materyalini hazır almak yerine fındık zürufunun değerlendirilmesi sonucunda maliyetler önemli ölçüde düşecek, kırsal kesimdeki vatandaşların mantar üretimine daha çok eğilim gösterecek ve buradan önemli miktarda ek gelir sağlayacaklardır."

Arş. Gör Dr. Akçay ise, Düzce’nin iklim olarak mantar yetiştirmek için oldukça uygun koşullara sahip olduğunu ve istiridye mantarının ülkemizde giderek yaygınlaştığını söyledi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.