“GEÇEN AY 23 ZEHİRLENME VAKASI OLDU”

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz’dan, sonbahar aylarında sıklıkla görülen mantar zehirlenmelerine karşı hayati uyarı geldi. Geçen ay Düzce’de 23 mantar zehirlenmesi vakası olduğuna dikkat çeken Yılmaz vatandaşları “Doğadaki mantarlardan uzak durun” diye uyardı.

“GEÇEN AY 23 ZEHİRLENME VAKASI OLDU”

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz’dan, sonbahar aylarında sıklıkla görülen mantar zehirlenmelerine karşı hayati uyarı geldi. Geçen ay Düzce’de 23 mantar zehirlenmesi vakası olduğuna dikkat çeken Yılmaz vatandaşları “Doğadaki mantarlardan uzak durun” diye uyardı.

14 Kasım 2022 Pazartesi 17:49
“GEÇEN AY 23 ZEHİRLENME VAKASI OLDU”

Düzce’de geçtiğimiz günlerde doğadan topladıkları mantarları tüketen aynı aileden 2 kişi hayatını kaybederken, 1 kişinin ise İstanbul’da kaldırıldığı hastanede tedavisine devam ediyor.  Yaşanan bu acı olayın ardından Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in sorularını yanıtlayan Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, vatandaşları doğadaki mantarları tüketmemeleri konusunda uyardı.

“Başka illerde de ölüm vakaları gerçekleşti”

Düzce’de geçtiğimiz ay toplam 23 tane mantar zehirlenmesi vakası olduğunu kaydeden Dr. Yılmaz, “Sonbahar ve ilkbahar aylarıyla birlikte hepinizin malum olduğu üzere, mantar doğa olaylarında yoğun bir şekilde yetişiyor. Böyle olması, dolayısıyla vatandaşımızın bir kısmı zehirli olamadığını bildiğini düşünerek, topluyor. Ne yazık ki geçen ay 23 vaka bu Kasım ayında 6 vaka oldu. Tabii, bu süreçte 2 vatandaşımız karaciğer yetmezliği dolayısıyla yaşamını yitirdi.  Tabii burada ki mantarın hepsi zehirli değildir. Mutlaka bir tanesinde zehir vardır, özden kaçmıştır. Yani, ama o pişirilirken diğerlerine bulaşabilir. Tabii ki ölümcül sonuçlara neden olabilir. Burada tabii tek tedavi yolu kalıyor, karaciğer nakli. Onun için vatandaşlarımızı İstanbul Çam ve Sakura Hastanesine sevk ettik. Maalesef 2 tanesini kaybettik, 1 tanesi şuan da yoğun bakımda bildiğim kadarıyla.  Kardeşi organ nakli yapacak, nakil gerçekleşince, inşallah kurtulur diye ümit ediyoruz. Çünkü küçük çocukları var, bildiğim kadarıyla. ‘Allah şifa versin’ diyoruz, ama tabii yine de uyarıyoruz tüm vatandaşlarımızı. Doğadaki mantarlardan uzak durmasını öneriyoruz. Başka illerde de ölüm vakaları gerçekleşti” dedi.

“Çok dikkat etmemiz gerekiyor”

Vatandaşların marketlerde satılan ambalajlı mantarlar tüketmelerini öneren Yılmaz, “Kültür mantarı dediğimiz, paketli mantarların tüketilmesini öneriyoruz. Tüketirken de sadece mantarın kendi zehri değil, mikroorganizmalardan da zehirlenme olabileceği için, iyi yıkanması ve iyi pişirilmesini öneriyoruz. Tabii temizliğini güzel yapmak lazım, pişirilmesini de iyi pişirmek gerekiyor. Pişirilmemiş çiğ mantar tüketilmesinden kaynaklanan, zehirlenmelerde meydana gelebiliyor. O yüzden bu konuda daha önce de açıklamalarımızda da belirttiğimiz gibi, çok dikkat etmemiz gerekiyor. Zehirlenme belirtisi olan vatandaşlarımız, muhakkak 112’yi aramalı” diye konuştu.

“Koronavirüs’e  karşı en etkili silahımız aşı”

Düzce’de son aylarda büyük bir düşüş eğilimi gösteren Koronavirüs salgınına da değinen Yılmaz, aşı hakkı olan vatandaşların muhakkak aşılarını yaptırmaları gerektiğini dile getirdi. Salgına karşı en güçlü silahın aşı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Tabii ki daha önce hep birlikte yaşadık, çok olumsuz günler yaşadık sosyal hayatımızdan ödünler verdik, mücadele edebilmek için, birçok zorluklarla mücadele ettik. Düzce halkıyla beraber şuanda ki süreçte çok önemli bir durum gözükmemekle beraber, kış aylarıyla birlikte sadece koronavirüs, diğer mikroorganizmaların da enfeksiyon yapma durumu var. Korona virüsle mücadelede ki silahlarımız belli. Aşılarımız, maske, mesafe şeklinde… O yüzden de kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızı, daha önce de uyarmıştık. Bu konuyla alakalı e-nabızdan çıkan aşılarımızı, aile hekiminden öğrenebilirler. Aşı hakkı olan, kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımızın, aşılarını tekrar yaptırmakta fayda var. Önümüzdeki süreçte, üzücü neticeyle karşılaşmamak için” şeklinde konuştu.

“Türkiye aşı ürete bilen birkaç ülkeden birisi”

Türkiye’nin dünyada aşı üretebilen birkaç ülkeden birisi olduğunun altını çizen Yılmaz, son olarak şu ifadelere yer verdi:

“Tabii ki yerli aşımızda var. Dünyada aşı üreten ender ülkelerden birisiyiz. Bu şartlar da, hangi aşıya güveniyorsak onu yaptırabiliriz. Tabii, şöyle maske bakterilerden uzak tuttu. Sadece korona virüsten değil. Diğer bakterilerden de korudu, tabii kovitin bulaşma hızı, diğerlerine göre daha hızlı olmasıyla birlikte, onu daha ön planda tuttuk. Tabii diğer mikroorganizmalarda, mutasyona uğrayıp hastalık yapabilme durumları oluyor. Öyle olduğu içinde, farklı mikroorganizmaların da şuan da viral enfeksiyon, üst solunum yolu enfeksiyonu yapma gibi söz konusu. O yüzden, bizim sağlıklı beslenmemiz lazım. Öncelikle kendi vücudumuza iyi bakmamız lazım, düzenli beslenmemiz lazım. Mevsim normallerindeki meyve ve sebzeleri tüketmemiz lazım, stresten, yorgunluktan uzak durmamız lazım, uyku düzenimizin iyi olması lazım.”
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86

banner84