BU KIŞ DA ZEHİR SOLUMAMAK İÇİN TOPLANTILAR SÜRÜYOR

Düzce’de yıllardan beri süregelen ve özellikle kış aylarında insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaşan hava kirliliğine karşı çalışmalar devam ediyor. Düzce Valisi Cevdet Atay başkanlığında hava kalitesine yönelik toplantı düzenlendi. Toplantıda yapılan çalışmalar değerlendirilirken ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

BU KIŞ DA ZEHİR SOLUMAMAK İÇİN TOPLANTILAR SÜRÜYOR

Düzce’de yıllardan beri süregelen ve özellikle kış aylarında insan sağlığını tehdit eder boyuta ulaşan hava kirliliğine karşı çalışmalar devam ediyor. Düzce Valisi Cevdet Atay başkanlığında hava kalitesine yönelik toplantı düzenlendi. Toplantıda yapılan çalışmalar değerlendirilirken ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

10 Ağustos 2021 Salı 13:10
BU KIŞ DA ZEHİR SOLUMAMAK İÇİN TOPLANTILAR SÜRÜYOR

Topraklarının büyük bir kısmı ormanlarla kaplı olmasına karşın coğrafi ve beşeri nedenlerle Düzce, her yıl özellikle kış aylarında hava kirliliği sorunuyla boğuşuyor. Geçtiğimiz yıl kasım ayında zirve yaparak insan sağlığını tehdit eder boyuta gelen kirlilikle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen mobil cihazlarla ölçüm ve numune alma işlemleri yapılmış ve kirliliğin nedenleri de ortaya konmuştu.

Kirliliğin en büyük nedeninin yüzde 31-36 oranında kışın ısınma amaçlı kalitesiz kömür yakımı olduğu belirlenirken onu yüzde 25-30 ile sanayi tesisleri takip etmişti. Anadolu Otoyolu, D-100 ve D-655 gibi üç önemli yolun geçtiği Düzce’de trafiğin kirliliğe etkisi yüzde 23-27 olduğu tespit edilmiş, atık yağ kullanımı ve lastik yakımının etkisinin de yüzde 26’ya kadar ulaştığı saptanmıştı.

Kirliliğin nedenlerinin ortaya koyulmasıyla birlikte il genelindeki 5 noktada ölçümler devam ederken mücadele için de yol haritası belirlenerek Düzce Valisi Cevdet Atay’ın koordinasyonunda çalışmalara başlanmıştı. O tarihten bu yana adımlar atılmaya devam edilirken yapılan çalışmalar da belli aralıklarla düzenlenen toplantılarda değerlendiriliyor.

Özellikle kış aylarında oluşan hava kirliliğini önlemeye yönelik yapılan çalışmalar ile ilgili Düzce Valisi Cevdet Atay’ın başkanlığında geniş katılımlı toplantı düzenlendi. Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdür Yardımcısı Haluk Şahin Yazgı, Düzce Belediye Başkan Yardımcısı Cengiz Tuncer, ilçe ve belde belediye başkanları,  Düzce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tuncay Şahin katıldı. Toplantıda bu güne kadar yapılan çalışmaların kirliliği önlemeye yönelik etkinliği değerlendirilirken farklı çözüm önerileri de masaya yatırıldı.

“Sanayi tesisleri üzerine düşeni yapmalı”

Kirliliğin yüzde 30’luk kısmının sanayiden kaynaklandığı tespit edilmiş ve son dönemde 1. Organize Sanayi Bölgesi’nin verimli tarım arazilerini de içine alacak şekilde 3.5 katına çıkarılması planının hava kalitesini olumsuz etkileyeceği konuşulurken Düzce TSO Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Şahin toplantıda söz aldı. Şahin, son zamanlarda Düzce’de artarak devam eden hava kirliğine de değinerek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan çalışma sonucu hava kirliliği sorununun çözümü konusunda alınacak tedbirlerin çözüme katkı sağlayacağını, sanayi tesislerimizin yöneticilerinin de bu sorunun çözümünde yapıcı bir yaklaşım sergileyeceklerine inanıyorum. Hava kirliliği ozon tabakasının delinmesi, artan karbondioksit miktarı sonucunda küresel ısınma, iklimlerin değişmesi, doğal dengenin bozulması, solunum yolu hastalıkları artması, gibi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir.” diyerek sanayi tesislerine alınan önlemlere uyma çağrısı yaptı.

“Dünyayı sürekli yaşanabilir bir halde tutmak zorundayız”

Sanayileşmenin artmasının kalkınma toplumun refahı için önemli olduğunu ancak sanayileşmenin doğayı kirletme aşamasına geldiği zaman kötü sonuçlar ortaya koyacağının altını çizen Şahin, “Sanayileşmenin artması kalkınma ve refahın sağlanması için gerekli faktörlerdir. Ancak bunları doğaya kirletme pahasına yapmanın, gelecek nesillerimize bırakacağımız en kötü miras olacağını ifade etmek isterim. Başka bir dünya yok ve biz bu dünyayı sürekli yaşanabilir bir halde tutmak zorundayız.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.