DÜZCE’DE BİN BİR DEĞER

İnsanların duyularını ifade etme biçimi olarak kullanılan resim sanatının Düzce’de yaşaması sağlanıyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan Resim Kursunun öğretmeni Nihan Özçayan ve kursiyerleri başarılı çalışmaların altına imza atıyor.

DÜZCE’DE BİN BİR DEĞER

İnsanların duyularını ifade etme biçimi olarak kullanılan resim sanatının Düzce’de yaşaması sağlanıyor. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan Resim Kursunun öğretmeni Nihan Özçayan ve kursiyerleri başarılı çalışmaların altına imza atıyor.

01 Mayıs 2018 Salı 17:30
DÜZCE’DE BİN BİR DEĞER

Düzce Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan birçok kurstan biri olan Resim Kursunda yapılan çalışmaları Kurs Öğretmeni Nihan Özçayan’ın ağzından dinledik. Düzce Malumat Haber ekibini kurs ortamında misafir eden Nihan Özçayan ile samimi bir sohbet gerçekleştirdik.

Özçayan ile resmin ne olduğundan kurs ortamında neler yaşandığına, kursiyerlerin yaptıkları çalışmalardan resmin aşamalarına kadar birçok konuda şohbet ettik.

Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Nihan Özçayan. Görsel Sanatlar Öğretmeniyim. 7 yıldır Düzce'de, 3 yıldır da Düzce Halk Eğitimi Merkezi'nde görev yapmaktayım. Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-iş Öğretmenliği mezunuyum.

Düzce Halk Eğitimi Merkezi'inde 3. yılım dolmak üzere. Toplamda öğretmenlikte 11. yılımdayım.

Sizce resim nedir?

Resim bir ifade biçimidir. Elbette bir çok ifade biçimi var. Resim ise görsel elemanların estetik bir bütün içinde, iyi bir kompozisyon oluşturacak şekilde iki boyutlu herhangi bir düzlemde-bu tuval, kağıt, duvar vb. olabilir-sunulmasıdır bana göre.

Resmin ifade biçimi olduğunu ifade ettiniz. Peki resim insanın ruh halini yansıtır o halde. Resmi yapan kişide başlamadan önceki ruh halinin önemi nedir?

Bir kere duygularını ve ruh halini yansıtma odaklı işler üretiyorsa kişi, öncelikle bunu resme dökme konusunda bir motivasyona sahip olmalı. Bu bir duygu taşımı olabilir, kendini sanat ve resim yoluyla anlatma ve paylaşma ihtiyacı olabilir. Ancak şöyle bir şey var ki; genelde sanat ve özelde resim sanatı, ille bir ruh hali ve duygu yansıtımı ürünü olmak zorunda değildir.

Bir de şöyle bir şey var. Sadece ortaya estetik bir ürün çıkarmanın hazzını yaşamak da, resim yapmak için motive edici bir unsur olabilir.

Düzce'de 3 yıldır halk eğitim merkezinde kurslar veriyorsunuz. Öncelikle kurslarınız hakkınızda bilgi verir misiniz?

Elbette. Düzce Halk Eğitimi Merkezi kurslarımız, merkez binamızda ve ihtiyaç duyulan mahalle ve köylerde halkın ihtiyaçları ve istekleri de göz önüne alınarak açılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü'ne bağlı olan kurumumuzda 16 yaş üzeri tüm bireyler, ilgi ve isteklerine göre eğitim görebilmektedir. Resim kurslarımız da merkez binamızda ve Kalıcı Konutlar'da olmak üzere iki tanedir şu anda. Ben ise merkez binada görev yapmaktayım. Temel resim eğitimi-desen, guaj boya, sulu boya, yağlı boya vb. olmak üzere kurs çeşitlerimiz bulunmaktadır.

Genel bilgileri verdik. Peki biraz daha özele yani sizin kursunuza giriş yapalım. Derslerinizdeki ortam nasıl? Kaç kursiyeriniz var?

Şu an için 32 kursiyerimiz bulunmakta. Yıl içerisinde sayı değişkenlik gösterebiliyor. Derslerimizde keyifli ve üretime yönelik bir sene geçirdik. Resme ilgi duyan ve öğrenme-üretme isteği içinde olan öğrencilerimizle verimli bir kurs dönemi geçirdiğimizi düşünüyorum.

Kursiyerlerinizin çoğunun yaşları sizden büyük. Bu sizler için sorun oluyor mu?

Yaş aralığımız değişken. Benden yaş olarak büyük ve küçük kursiyerlerim de bulunmakta. Yetişkin eğitimi, çocuk ve genç eğitiminden elbette daha farklı. Genel olarak bir sorun olmadı, olacağını da sanmıyorum. Üretme isteği, resim sevgisi, saygı ve empati bir arada olduğunda olası sorunlar da önlenir zaten.

Kurslarınız da yaptığımız resimlerin aşamalarını anlatır mısınız?

Öncelikle yeni başlayan bir kursiyerse ve daha önce bir deneyimi yoksa resimle ilgili, çizgi çalışmaları ve desen eğitimiyle başlıyoruz. Bunun içerisinde oran-orantı, ışık-gölge ve açık-orta-koyu değer çalışmaları, doku ve perspektif çalışmaları, renk bilgisi ve renkli resme geçiş bulunmakta. Portre ve insan figürü çalışılmak istenirse onlarla ilgili de teknik çizimler yapılmakta. Ardından denenmek istenirse farklı resim teknikleriyle-lavi, pastel, sulu boya, kuru boya vb.- devam edilebiliyor. Biraz benim önerilerim biraz kursiyerlerin ilgi ve istekleri de dikkate alınarak ortak bir üretim yolu izleniyor. Eğer tuval resmiyle devam edilecekse teknikle tanışma açısından konu olarak ölüdoğa yani natürmortla başlıyoruz. Öğrenme açısından iyi ve yetkin bir çalışma seçilerek yani röprodüksiyon çalışması yapılarak tuval resmine geçilmiş oluyor. Daha sonra hazırlanmış bir kompozisyon ya da fotoğraftan yorumlama çalışmaları da yapılabiliyor.

Ağırlıklı olarak kursiyerlerinizin çalışmaları nelerdir? Siz kendiniz resim yaptığınızda genellikle hangi çalışmalar üzerinde yoğunlaşıyorsunuz?

Ağırlık olarak çalışmalarımız manzara(peyzaj) ve ölü doğa(natürmort) odaklı olmaktadır. Yeni başlayan kursiyerlerimize özellikle natürmort çalışmaları yaptırıyoruz öncelikle. Daha sonra isteğe göre manzara, insan-hayvan figürleri, portre çalışmaları yapıyoruz. Kursiyerlerin istek ve potansiyelleri doğrultusunda yapılacak çalışmalara yön veriyoruz. Ben kendim için yaptığım üretimlerimde önceden genellikle figüratif ve soyut düzenleme çalışmaları denedim. Konu olarak natürmort, resimde sevdiğim bir konu. Kurslarınızdaki ortam nasıl?

Kurslarımız örgün öğretimden farklı olarak ders ziline odaklı geçmiyor elbette. Üretime dayalı, işimizi yaparken aynı zamanda sohbet de edebildiğimiz, paylaşımlarda bulunabildiğimiz, keyifli bir atölye ortamımız var. Kursumuzda hem güzel çalışmalar hem de güzel dostluklar ortaya çıkıyor.

Kursiyerleriniz tarafından yapılan resimler nerelerde kullanılıyor?

Kursiyerlerimiz ağırlıklı olarak yaptıkları çalışmaları kendileri için yapıyorlar. Kendi evlerinin duvarlarında sergiliyorlar, çocukları için yapanlar var, hediye olarak yapanlar var. Satış odaklı yapılmıyor çalışmalarımız.

Sizin ve kursiyerlerinizin yapmış olduğu eserlerin sergilenmesi gerekiyor mu?

Evet, sergileme bu sürecin hem en zor ve yorucu, hem de en keyifli kısmı. Geçtiğimiz 19-20-21 Nisan 2018 tarihlerinde Düzce Belediyesi sergi salonunda, kursiyerlerimizin üretmiş olduğu eserlerin sergilendiği resim sergimizi açtık ve eserlerimizi paylaştık.?

Nasıl karşılandı serginiz?

Sergimiz çok başarılı ve keyifli geçti. Tepkiler çok güzeldi. Yağlı boya eserler haricinde farklı tekniklerin de yer alması, ayrıca görsel sanatların ve resmin temeli olan desen çalışmalarının da sergide yer alması; ilgi çekici bulundu. Gayet güzel geri dönüşler aldık.

Var mı söylemek istediğiniz, belirtmek istediğiniz başka bir husus?

Herkesin ilgi ve becerileri doğrultusunda ve imkanları dahilinde ortaya güzel işler çıkarabileceği bir hobi edinmesini-bu resim ya da başka bir sanat dalı olabilir-öneririm öncelikle. Biz başarılı ve keyifli bir eğitim-öğretim yılı geçirdik bu anlamda. Tüm kursiyerlerime emekleri ve güzel çalışmaları için teşekkür ediyorum ve tebrik ediyorum onları.

Halk eğitim Merkezi bünyesinde birçok alanda çeşitli kurslar açılıyor. İnsanlar neden resim kursunu tercih etmelidir?

İnsanlar bir şeyler üretmenin keyfini ve hazzını yaşamalıdır her zaman. Halk Eğitimi Merkezi'nde birçok ilgi alanında kurslar var, açılıyor. Eğer insanların gördüğünü aktarma gibi bir yeteneği varsa ve ortaya bununla ilgili bir ürün çıkarmak istiyorsa ve kendini rahat ve özgür bir şekilde ifade etme ihtiyacı duyuyorsa; görsel sanatların bir dalı olan resim, bunu değerlendirebileceği en güzel alanlardan birisidir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.