YETKİ TALEBİNE KENDİ PARTİLİLERİ BİLE HAYIR DEDİ

Her fırsatta Düzce Belediyesi’yle Bolu Belediyesi’ni kıyaslayan CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Belediye Meclisi’nin aralık ayı ilk oturumunda ekonomik açıdan zor durumda olduğunu iddia ettiği Düzce Belediyesi’ne yardım edilmesi ve kardeş belediye protokolü imzalanmasına yönelik önerge vererek yetki istedi. ‘Gün Düzceliler’e sahip çıkma günüdür’ diyerek Düzce’nin ağabeyi olduğunu iddia eden Özcan’ın bu teklifine kendi partisinin üyeleri bile hayır dedi.

YETKİ TALEBİNE KENDİ PARTİLİLERİ BİLE HAYIR DEDİ

Her fırsatta Düzce Belediyesi’yle Bolu Belediyesi’ni kıyaslayan CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Belediye Meclisi’nin aralık ayı ilk oturumunda ekonomik açıdan zor durumda olduğunu iddia ettiği Düzce Belediyesi’ne yardım edilmesi ve kardeş belediye protokolü imzalanmasına yönelik önerge vererek yetki istedi. ‘Gün Düzceliler’e sahip çıkma günüdür’ diyerek Düzce’nin ağabeyi olduğunu iddia eden Özcan’ın bu teklifine kendi partisinin üyeleri bile hayır dedi.

08 Aralık 2021 Çarşamba 18:24
YETKİ TALEBİNE KENDİ PARTİLİLERİ BİLE HAYIR DEDİ

Her fırsatta Düzce Belediyesi’yle Bolu Belediyesi’ni kıyaslayan CHP’li Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Belediye Meclisi’nin aralık ayı ilk oturumunda ekonomik açıdan zor durumda olduğunu iddia ettiği Düzce Belediyesi’ne yardım edilmesi ve kardeş belediye protokolü imzalanmasına yönelik önerge vererek yetki istedi.

‘Kötü yönetilen Düzce Belediyesi ekonomik darboğazda’

Özcan önergesinde, “Düzce ve Bolu uzun yıllar tek il olarak bir arada bulunmuş 1999 depreminden sonra Düzce halkına sorulmaksızın Bolu ilinden ayrılarak ayrı bil il haline getirilmiştir. Aradan geçen zamanda Düzce Belediyesi mali hizmetler açısından çok kötü yönetildiği ve tasarrufa önem verilmediği için ekonomik olarak büyük bir dar boğaza girmiştir. Sadece 2022 yılı bütçesi incelendiğinde TÜİK verilerine göre nüfusu bizden kalabalık olmasına, su ücretleri gibi bazı temel gelir kaynakları Bolu Belediyesi’nden fazla almasına rağmen İlbank hariç sadece kamu kurumlarına 102 milyon 715 bin TL borcu bulunmaktadır. Yine yaptığımız istişarelere göre Düzce Belediyesi’nin özel bankalardan borçlanma kabiliyeti de bulunmamaktadır. Ayrıca piyasa borçları da dikkate alındığında Düzce Belediyesi temel hizmetleri için 2021 ilk 6 ayında yatırımlarına sadece 9 milyon TL ayırabilmiş, buna karşılık Bolu Belediyesi 2021 yılının ilk 6 ayında yüzde 428 nispetinde kaynak ayırmıştır.” İfadelerine yer verdi.

‘Düzce ve Bolulular bir elmanın iki yarısı kadar birbirlerine yakındır’

Düzce Belediyesi’nin işbilmez başkanlar nedeniyle iş yapamaz hale geldiğini savunan Özcan,  “Düzce Belediyesi’nin mali ve idari bakımdan kötü durumda olması kuşkusuz ki Düzce halkının suçu değildir. Bu vahim tablo Düzce’de görev yapan işbilmez ve savurgan belediye başkanlarının sorumluluğudur. Düzce Belediye başkanlarımız iktidar partisi mensubu olmalarına rağmen merkezi hükümet tarafından da Düzce’ye yeterince yardımcı olunmamış. Ankara’dan dişe dokunur ekstra kaynak gelmemiştir. Düzce Belediyesi’nin büyük borç altında iş yapamaz hale gelmesi kardeş Bolu halkını ve Bolu Belediye Başkanı olarak bizleri üzmektedir. Düzce ve Bolulular bir elmanın iki yarısı kadar birbirlerine yakındır. Bu sebeple Bolu halkı ve Bolu Belediyesi olarak Düzce halkına ve Düzce Belediyesi’ne sahip çıkmak, yardımcı olmak insani, vicdani ve tarihi bir görevdir.” dedi.

Önergesine Hz. Muhammed’in bir hadisini belediye kanunu gerekçe gösteren Özcan taleplerini şöyle sıraladı:

“Hz. Peygamberimizin ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir’ şeklindeki Hadis-i Şerif’inden ve 3393 sayılı Belediye Kanunu’nun 75. Maddesinin A v e B bentlerinden yola çıkarak

  1. Düzce Belediyesi’nin bakım onarım, taşıma işlerinin bedelli veya bedelsiz üstlenilebilmek ve ortak proje hazırlayarak gerekli kaynak aktarımını sağlayabilmek,
  2. Düzce Belediyesi’nin eksik bırakabileceği asli görev ve hizmetlerini yerine getirebilmesi için gerekli ayni ihtiyaçlarını karşılayabilmesi, gerektiği takdirde geçişi olarak araç ve personel takviyesi yapılabilmesi,
  3. Ayrıca Düzce Belediyesi ile kardeş belediye olunabilmesi gibi konularda Düzce Belediyesi ile protokol imzalanması konusunda tarafıma yetki verilmesini arz ve teklif ederim.”

‘Gün Düzceliler’e ve Düzce’ye sahip çıkma günüdür’

Önergenin okunmasının ardından söz alan CHP’li Özcan, kendisine ağabeylik rolü biçtiğini belirterek, “Ben bu önergeyi son derece iyi niyetlerle verdim. Bakınız Düzce Belediyemizin geçen seneki gerçekleşen ve bu sene kabul edilen bütçesi burada. Ben bu bütçeyi görünce üzüldüm.  Bizim çok şükür ekonomik tablomuz Düzce Belediyesi’nden çok daha iyi. Düzceliler de bizim kardeşimiz. Dedim ki kendi kendime benim kardeşim zor durumdayken ben o kardeşimin elinden tutmuyorsam abilik görevini yapmış olur muyum, olmaz mıyım? Allah-u Teala katında bunun hesabını verebilir miyim, veremez miyim? Bu önergeyi vermeden önce çok düşündüm. Düzce gittiğimde daha çok üzüldüm. Düzce Belediye başkanımız geçmiş dönemde rabia heykeli yapmış. Heykelin 2 parmağı kırılmış. Parmakları sadece yapıştırmışlar. Kalıcı bir tadilat bile yapamamışlar. Bütçesine baktım. İlk 6  ayda Düzce Belediyesi sadece 9 milyon TL yatırım yapabilmiş. Hadi sene tamamlandığında 20 milyon TL olsun. Biz yatırıma 212 milyon TL para ayırmışız. Kendi kendime dedim ki gün Düzceli kardeşlerimize ve Düzce’ye sahip çıkma günüdür. Onların bu hale niye düştüğünü sorgulama günü değildir.” diye konuştu.

‘Özlü çok iyi ama ne yapsın?’

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün iyi niyetine karşılık devraldığı tablonun ağır olduğunu söyleyen Özcan, “Su ve temel hizmetler bizden daha pahalı olmasına karşın Düzce Belediyesi 2022 yılı için 450 milyonluk bir bütçe kabul etti. Biz 650 milyon, yani yüzde 44 daha büyük. Düzce Belediyesi’nin rakamlarını güzelce inceledim. Bunun 350 milyon TL’sinin bile gerçekleşmesi mümkün görünmüyor. Ben çok üzüldüm. Düzce Belediyesi’nin bütçesine oranla faiz yükü yüzde 11. Yani her 100 lirasının 11 lirasını faize ödüyor. Bizim faiz yükümüz yüzde 2. 56 Bu şartlarda çok iyi bir belediye başkanı var, çok iyi bir insan. Ama ne yapsın adam? 7 tane park yapabilmiş şimdiye kadar. Biz 51 park yapmışız. 50 bin fidanı toprakla buluşturduk diyor. Biz dünde 50 bin fidan üretiyoruz. 4 bin 900 ton asfalt atabilmiş çünkü imkanları bu kadar. Biz 136 bin ton asfalt atmışız. Düzce Belediyemiz bu imkansızlıklarla 8.7 kilometre yeni, yol açmış. Biz 97 kilometre yol açmışız. Düzce Belediyesi altyapı için maalesef toplam bir iki kilometrelik dışında hiçbir şey yapamamış. Çünkü İlbank’tan kredi istemiş. İlbank da kredi talebini yerine getirmemiş. Biz İlbank’tan hiç kredi kullanmadığımız halde yaklaşık 70 kilometre kanalizasyon ve yağmurlama hattı değiştirmişiz.” ifadelerini kullandı.

‘Düzceliler’e sahip çıkalım, biz ağabeyiz’

Düzce Belediyesi’nin içinde olduğu durumun en büyük sorumlusunun başta Mehmet Keleş olmak üzere eski başkanlar olduğunu belirten Özcan sözlerine şöyle devam etti:

“Bu önergeyle biz Düzce’ye kardeş belediye olalım, resmi kardeş olalım diyorum. Biz de varken biz sana aktaralım, sende varken sen bize aktar. Biz bir elmanın iki yarısı gibiyiz. Tamam şimdiki tablonun sorumlusu mevcut belediye başkanı değil. Adamcağız elinden geleni yapmaya çalışıyor. Çok saygı değer bir insan ve elinden geleni yapmaya çalışıyor. Mevcut tablonun sorumluları eski belediye başkanları. Başta Sayın Keleş olmak üzere. Ama mevcut başkanımızı da eleştirdiğim bir iki konu var. Hala Düzce’de israf devam ediyor. Benim de, Düzce Belediye başkanının da ilk cümlesi ‘İsrafı engelledik.’ İsraf falan engellenmemiş. Bu kadar ekonomik sıkıntı varken, biz geçen yıl 212 milyon TL yatırıma ayırırken Düzce Belediyesi 9 milyon TL ayırabilmiş. Ama bizim 170 aracımız var. Düzce Belediyesi’nde çoğu binek araç olmak üzere 270’in üzerinde araç var. İsraf devam ediyor, bitmemiş. Düzceliler’in suçu ne? Düzce Belediye Başkanları Düzce’yi kötü yönetti diye Düzce halkı niye cezalandırılacak?  Gerektiği zaman biz devreye girelim. Bolu Belediyesi olarak, ağabey belediye olarak, biz 2 bin yıllık şehiriz. Sahip çıkalım, ellerinden tutalım. Ortak proje yapalım. Okul ihtiyacı varsa otak okul yapalım. Cami ihtiyacı varsa ortak bir cami yapalım. Altyapıyla ilgili çok ciddi sıkıntıları var ellerinden tutalım. Ağabeylik böyle durumlar için geçerlidir. Düzce bizim eski ilçemiz. Beter olsunlar mı diyelim. AK Partili bir başkan seçtiler diye cezalandıralım mı Düzceliler’i? Başkanın AK Partili CHP’li olması önemli değil. Hükümet de sahip çıkmıyor. Biz de mi görmezden gelelim? Düzceli hemşehrilerimizin huzur, mutluluk ve refahı en az Bolulu hemşehrilerim kadar beni ilgilendiriyor.”

‘Sarı sendika Düzce’de sıfır zamma imza attı’

Düzce Belediyesi çalışanlarının asgari ücretten sadece 90 TL fazla ücret aldığını iddia eden Özcan, “Düzce Belediyesi’nin 3 şirketinin çalışan sayısı belli değil. Bunlar hariç bin 400 kişi çalışıyor. Asgari ücretten hesapladığınızda günlü yevmiye 120 liraya geliyor. Düzce’de yevmiye 123 lira. Yani Düzce Belediyesi’nde çalışan asgari ücretten 90 lira fazla alıyor. Orada iyi bir sendika var. Sarı sendikadan ne beklersin? Bizimkiler canavar gibi. Söke söke benden yüzde 40’lı zamları aldı. Onlar da sıfır zamma imza attı.” dedi.

AK Partili Oturak: Sanırım gündeme taşıyacak ulusa bir gündem kalmadı

Özcan’ın bu sözlerinin ardından AK Parti Grubu’ndan Bülent Oturak söz alarak Özcan’a yüklendi. Oturak,  “Sanırım gündeme taşıyacak ulusa bir gündem kalmadı. Son deldiğimiz nokta da Düzce. Bu önergenin elle tutulur bir yanı yok. Eğer ciddi bir önerge olsa gündem maddelerinde daha önceden konulmuş olurdu. Bu tamamen polemik için yapılmış. Balta bunu Bolu halkımıza sormadan danışmadan ve araştırmadan yapılan bir önerge. Düzce Belediye Başkanı iyi ama iyi bir miras almadığı için diyorsunuz. Tersine bakalım. Bolu’da iyi bir miras almışsınız demek ki ilk yıl hiçbir yatırım yapmadan sadece muslukları kısarak geldiğiniz nota belli. Buna rağmen Düzce Belediye başkanını tebrik ediyorum. Geçen yıl bütçesi fazla verdi. Biz ise ek bütçe yapmak zorunda kaldık. Düzce Belediyesi’nin bunu kabul etmesi kabul değil.” dedi.

Kendi partisindekiler bile hayır dedi

Yapılan konuşmaların ardından Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın Düzce Belediyesi’ne yardım edilmesi ve kardeş belediye olunmasına yönelik yetki talebine kendisi dahil yalnızca 5 meclis üyesi evet oyu verdi. Kendi meclis grubunu bile ikna edemeyen Özcan’ın önerisi oy çokluğuyla reddedildi. Bunun ardından çılgına dönen Özcan, Millet İttifakı’nın meclis üyelerini AK Partili üyelerin etkisinde kalarak kandırılmakla suçlandı.

Son Güncelleme: 08.12.2021 18:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86

banner84