Kanlı Ay İçin Saatler Kaldı

Merakla beklenen gün geldi. Yüzyılın en uzun Kanlı Ay tutulması bu gece gerçekleşecek ve Türkiye'den gözlemlenebilecek. Peki tutulma saat kaçta başlayacak.

Kanlı Ay İçin Saatler Kaldı

Merakla beklenen gün geldi. Yüzyılın en uzun Kanlı Ay tutulması bu gece gerçekleşecek ve Türkiye'den gözlemlenebilecek. Peki tutulma saat kaçta başlayacak.

27 Temmuz 2018 Cuma 11:50
Kanlı Ay İçin Saatler Kaldı

Tüm Dünya'nın heyecanla beklediği Kanlı Ay tutulması için büyük gün geldi. Bugün gerçekleşecek tutulma, Türkiye'den ve Dünya'nın büyük bir bölümünden izlenebilecek. Büyük ilgi ile beklenen doğa olayı saat 20:13'te başlayacak. 22.30-01.13 saatleri arasında Ay tamamen kararacak. Tutulma 02:30 saatlerinde sona erecek.

Kanlı Ay tutulması nedir?

Kanlı Ay tutulması tabirinin birkaç senedir popüler. Amerika’daki astronomlar bu tutulmaya "Kanlı Ay" ismini vermiştir. Kanlı Ay Tutulması tabirinin tamamen bir adlandırma ve bilimsel olarak hiçbir tehlike barındırmamaktadır. Bu sadece bir doğa olayı korkulacak birşey yok  Ay iki etkiden dolayı turuncu veya kırmızı renkte gözüküyor ve sadece tam Ay tutulmalarında kırmızılaşıyor. Bu durum uzmanlarca şöyle açıklanıyor: "Güneş’ten gelen ışığın içerisinde gökkuşağının içinde bulunan tüm renkler bulunur. Dünya’nın atmosferi ise bu ışığı renklerine ayırır. Bu ayrılma, renklerin kırılma miktarının farklı olmasından meydana gelir. Atmosferimiz, kırılan kırmızı ışığın bir kısmını uzaya yansıtır ve tam Ay tutulması anında Ay, Güneş’ten ışık alamaz ve atmosferden yansıyan bu kırmızı ışık Ay’ı aydınlatır. Yani Ay’ın kendisi kırmızı olur. Ay, daima doğarken ve batarken kırmızı veya turuncu gözükür.”

 

Güneş battıktan sonra ve doğmadan hemen önce Güneş ışınlarının yaptığı açı nedeniyle atmosferin ufuk kısmı kırmızılaşır, kırmızı atmosferden geçen gri Ay görüntüsü ise Ay’ın kırmızı gözükmesine sebep olur, oluşan kırmızı görünüm Ay’ın kırmızı olmasından değil atmosferin kırmızı olmasından kaynaklanır.
 

Kanlı Ay Tutulması ise Ay doğarken tam Ay tutulması gerçekleştiği zaman, hem tam tutulmadan kaynaklı kırmızılık hem de atmosferin kırmızılığının üst üste gelmesi, Ay’ın koyu kırmızı gözükmesine sebep olur.

Her tam Ay tutulması Dünya’da bir yerlerde Kanlı Ay Tutulmasıdır. O halde tabir bu ise kanlı ay tutulması olmayan tam tutulma olamaz. Türkiye’nin sadece batı bölgelerinde Ay doğarken atmosferin kırmızı olmasından dolayı, kırmızı gözükecek. Tam tutulma başladığında ise Ay, gökyüzünde yükseldiği için atmosferin kırmızılığından kurtulacak ancak bu kez tam tutulmanın kırmızılığı başlayacak. Türkiye'nin en batısı çok kısa bir süre kanlı olarak izleyebilecek.

İşte Tutulmanın Evreleri

20.14 => Gölgeli Ay tutulmasının başlangıcı

21.24 => Kısmi Ay tutulmasının başlangıcı

22.30 => Tam Ay tutulmasının başlangıcı

23.21 => Maksimum tutulma anı

00.13 => Tam Ay tutulmasının bitişi

01.19 => Kısmi Ay tutulmasının bitişi

02.12 => Gölgeli Ay tutulmasının bitişi

Son Güncelleme: 28.07.2018 10:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.