Yığılca’da Ana Arı Projesi Uygulamaya Başlıyor

Başta Yığılca olmak üzere bölgede arıcılık faaliyetleri kapsamında ana arı üretim projesi hayata geçti.

Yığılca’da Ana Arı Projesi Uygulamaya Başlıyor

Başta Yığılca olmak üzere bölgede arıcılık faaliyetleri kapsamında ana arı üretim projesi hayata geçti.

17 Haziran 2017 Cumartesi 12:29
Yığılca’da Ana Arı Projesi Uygulamaya Başlıyor

Ülkemiz için önemli bir gen kaynağı olduğu yapılan bilimsel çalışmalar ile ortaya koyulan Yığılca arısının üretim potansiyelini arttırarak, bölge arısının ırk seçimlerinin yapılmasını sağlayarak arı ırkının tescilli hale getirilmesi ve Yığılca arısının damızlık ihtiyacının karşılanması daha sonrasında ise kalıcı, etkin, planlı ve en gerçekçi sonuçlarıyla kayıt altına alınıp gelecekte yararlanılacak bir pozisyonda tutulması amacıyla ana arı projesi hayata geçirildi.

Düzce Tarım İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalara ilgili açıklamada bulunuldu. Yapılan açıklamada"Toplam proje tutarının 140 bin TL olduğu Arıcılık Projesi kapsamında, Yığılca İlçesinki ana arı üretimi potansiyeli bulunan 8 kişi belirlenerek Tarım Bakanlığından ana arı üretim izinlerinin alınması yönünde yapılan çalışmalar sonucunda, yetiştiricilerimizin ana arı üretmek amacıyla ruşet kovan, ana arı seti, işaret boyası, çerçeve arası yemlik, larva transfer kalemi ve ana arı kafesi gibi ana arı malzemeleri alınmış ve alınan bu malzemeler aralarında Yığılca Kaymakamı Muhammet Furkan Sancaktutar, Düzce İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Onur Çolak, Arı Yetiştirici Birliği temsilcileri ve arıcıların bulunduğu toplantıda ana arı yetiştirecek arıcılarımıza ücretsiz olarak teslim edilmiştir.

Üretilen ana arıların ilk olarak Yığılca bölgesinde daha sonra Düzce bölgesinde bulunan diğer üreticilerimize %50’sinin proje tarafından karşılanması kaydıyla arı üretimi yapan yetiştiricilerimize ana arı teminini sağlamak amaçlanmaktadır. Daha sonra ana arı üreten işletmelerin kolonilerinden özellikleri bakımından en üstün olanlarından 200 adetten oluşan bir grup oluşturup Düzce İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Yığılca İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Arı Yetiştiricileri Birliği ve Düzce Üniversitesi (DAGEM) işbirliği ve koordinatörlüğünde seçim çalışması yapılacak ve Yığılca arısının Bakanlığımız tarafından tescili ve bölgenin izole bölge oluşturularak korunması sağlanacaktır." denildi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.