FINDIK ÜRETİCİSİNİ PERİŞAN ETMEYİN

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, " Ziraat odaları olarak fındık rekolte çalışmalarının sona erdiğini ve tahminlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığa verildi" dedi.

FINDIK ÜRETİCİSİNİ PERİŞAN ETMEYİN

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, " Ziraat odaları olarak fındık rekolte çalışmalarının sona erdiğini ve tahminlerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığa verildi" dedi.

13 Temmuz 2017 Perşembe 21:26
FINDIK ÜRETİCİSİNİ PERİŞAN ETMEYİN

 Başaran,  yaptığı açıklama da, bakanlığın gönderilen  tahminleri değerlendirerek ve stok miktarlarını da , bulundurarak bir bir tahmin yapacağını söyledi.

Rekolte konusunda tahminler yapılırken bazı hususların dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak," Rekolteyle ilgili her ne kadar çalışma yapıldıysa da  yapılan tespitler gerçeği yansıtıyor olsa da  Doğu ve Batı Karadeniz de olan külleme ve amerikan beyaz kelebeği zararı göz ardı edilmemeli.  Bunları düşünecek olursak açıklanacak rekoltenin en az yüzde 20 kayıpla gerçekleşeceği ortadadır.Üreticimizin tahminleri ise yüzde 25 ve 30 arasındadır." diye konuştu. 

 Kesinlikle müdahale alımı yapılmalı

 Rekoltenin üzerinde bir açıklama yapıldığı taktirde, acilen müdahale edilmesi gerektiğini aktaran Başaran, " Rekolte ortalamanın üstündeyse kesinlikle müdahale alımı yapılmalıdır.Müdahale alımı olmaz ise fiyatlarda zaten tekelleşmeden bahsediliyor fiyatlarda anormal bir şekilde geri gelecektir  ve üreticiyi koruyacak bir sistem olmayacaktır. Ben sayın Bakanın ve Hükümet'in bu sorumluluk içerisinde çiftçiler için bir açıklama yapmasını istiyorum ki fiyatlarda düşüş olmasın, üretici mağdur olmasın." dedi. 

- TMO ve Lisanslı depoculuk devreye girmeli

Fındıkta fiyat düşüşünün önüne geçilmesi için bazı tedbirlerin alınması gerektiğini belirten Başaran, şunları kaydetti:

" Fındıkta artık düşüş olmaması gerekiyor.Bu gün TMO ve Lisanlı Depoculuk acilen devreye girmelidir. Üretici panik halinde. Üreticiyi bu  üretici paniğe kabtırılmamalı. Üretici rahatlatılmalı ve piyasa regüle edilmeli. Bu yapılmazsa çiftçimiz  alıcılarla baş başa kalacaktır.Alıcıların istediği olacaktır.Rekolte açıklamasıyla birlikte devletin sahip çıkacağını açıklaması lazım. Sadece illerde değil fındık rekoltesinin yüksek olduğu  her ilçede  bir lisanslı depo açılması gerekir. Biz bunu önemli buluyoruz ve ısrarla talep ediyoruz."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86

banner84