Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası’nın (DEMSO) geleneksel iftar programı, dün akşam esnafların yoğun katılımı ile gerçekleşti.
Ruhsatı olmayan esnaflara ‘Ruhsat başvurusunda bulunun’ çağrısı
Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan iftar programı öncesinde konuşma yapan DEMSO Başkanı Murat Geçici, Kentsel Dönüşüm kapsamına alınan Küçük Sanayi Çarşısı’nda ruhsatı olmayan esnaflara ‘Ruhsat başvurusunu yapın!’ çağrısında bulundu. 2022 yılında verilen ruhsatların emsal teşkil ettiğini hatırlatan Geçici, “Ruhsatı olmayanların, özellikle yangın ile ilgili tedbirlerin alınması gerektiğiyle alakalı bir çalışma başlatıldı. Bizler bu çalışmayı canı gönülden destekliyoruz. Çünkü insanoğlunun hayatı ile ilgiliyse bir çalışma, biz sonun kadar arkasında oluruz. Fakat biz bu çalışmanın içinde Düzce Belediyesi’nin bu ruhsatlarla alakalı Eski Sanayi Çarşısı’nın çizmiş oldukları sınırlar içerisinde kalan dükkanlara, 2013 yılında Mehmet Keleş’in almış olduğu ‘Kentsel Dönüşüm Kararı’ diye bir not düşüyorlar. Oysa Hasan Günden hala daha belediye başkan yardımcısı olarak görev yapıyor, kendi imzası ile 2022 yılında, bugün yine aynı şekilde Zabıta Müdürü Selçuk Yıldırım görev yapıyor, 2022 yılında bu ruhsatları vermiş. Bu ruhsatlar ben de var, bununla alakalı hepinizden benim ricam şu; her birimiz Eski Sanayi Çarşısı’nda dükkan alan veya almayan ruhsat başvurusu yapsın, bu ruhsatlarla alakalı da ‘vermiyoruz’ dediklerinde örnek teşkil edecek evraklar bizde. Bunun ile ilgili dava açsınlar ki, bu ruhsat alma hakkını her biri kazanacaklar ve bu sorunu da bu şekilde çözmüş olacağız” dedi.
“KSS’nin asfalt ve altyapısı esnaflara yüklenmek isteniyor”
Küçük Sanayi Sitesi’nde uzun yıllar yaşanan asfalt ve altyapı sorunu nedeniyle serzenişte bulunan Geçici, şu ifadelere yer verdi:
“Bu akşam (6 Mart) burada çok yoğun bir kalabalık var. Çünkü biz büyük bir aileyiz. Bize yıllardır diyorlar ki, Küçük Sanayi Sitesi’nin bir kooperatifi var. Şu an kooperatif başkanı da aramızda, kendisi de duruma vakıf. Küçük Sanayi Sitesi’nde yakın bir zamanda 18 dükkan yapıldı. Bu dükkanların tamamı için asfalt yapmaya geldiğinde, çöp bidonu yerleştirmeye geldiğinde, burada ihtiyaç hasıl olduğunda, ‘burası özel mülk, kooperatif yapacak’ deniliyor. Fakat kooperatifin buradaki yerlerine belediye bizzat kendi dükkanlar yapıp, hiçbir esnafımıza sunmadan, özel bir şekilde dışarıdan esnaf olmayan müşterilere satmış bulunmakta. Son bir yıl içerisinde satmış olduğu 18 tane dükkandan 70 – 80 milyon gelir elde etmiş, geliri kendisine veya BELTAŞ’a sağlamış, fakat kooperatif veya biz burasının eksiğini söylediğimizde ‘Burası tamamen özel mülk, üyeler katkı sağlayacak.’ deniliyor. Biz kooperatif başkanı ile zaman zaman bir araya geldiğimizde, hiçbir üyemizin burada böyle bir, onların bahsettiği 50 milyonlar, 100 milyonlar, 150 milyonlar veya 200 milyonlar dükkan başı verip, bunların olamayacağını her zaman izah ettik. Burada yaklaşık bin 100’ün üzerinde esnafımız var, onların önünde söylüyorum. Biz burada şunu istiyoruz; özellikle Küçük Sanayi Sitesi’nin kiracıları, ne kadar Eski Sanayi Çarşısı’nda dükkan ihtiyacı varsa, ben kendisi ile görüşmemde, bu kiracıların 250 – 300 bin peşin, sabit bir şekilde 50 bin TL’lik 10 yıllık ödemelerle, bizlere verilmiş söz doğrultusunda dükkan almaları gerektiğini defalarca izah ediyorum. Şu an böyle bir çalışma da mevcutta var. İnşallah hayırlı olur.”
Düzce Demir ve Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Murat Geçici’nin konuşmasının ardından, okunan akşam ezanı ile birlikte binlerce esnaf oruçlarını açtı.
HABER: Savaş ARI