VEREM HASTALIĞI ANLATILDI

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Düzce Sağlık İl Müdürlüğü işbirliğiyle 73. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası etkinlikleri kapsamında Düzce İl Müftülüğünde eğitim toplantısı düzenlendi.

VEREM HASTALIĞI ANLATILDI

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı ve Düzce Sağlık İl Müdürlüğü işbirliğiyle 73. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası etkinlikleri kapsamında Düzce İl Müftülüğünde eğitim toplantısı düzenlendi.

22 Ocak 2020 Çarşamba 10:46
VEREM HASTALIĞI ANLATILDI

73. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası etkinlikleri kapsamında Müftülük toplantı salonunda gerçekleştirilen eğitim toplantısına, Düzce Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay, Başhekim Yardımcısı ve Türk Toraks Derneği Batı Karadeniz Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Nihat Annakkaya, Halk Sağlığı Başkan Yardımcısı Uzm. Dr. Sabri Aktüre, Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Birim Sorumlusu Dr. Gökhan Katırcı, Bulaşık Olmayan Hastalıklar Şube Müdürü Fazlı Bayraktar, Verem Savaş Dispanseri Sorumlu Hekimi Dr. Hikmet Haşemi, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri ile Düzce İl Müftülüğü personeli katıldı.



Programda Düzce Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öner Abidin Balbay ve Dr. Hikmet Haşemi, tüberküloz hastalığının tanı ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Verem hastalığının, ‘Mycobacterium Tuberculosis’ denilen bir basille oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Balbay, erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün ikinci nedeni olduğuna dikkat çekerek hastalığın ülkemizde ve dünyada çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olmaya devam ettiğini kaydetti. Verem mikrobunun hasta kişiden sağlıklı kişiye; öksürük, konuşma, şarkı söyleme gibi başlıca hava yolları ile bulaştığını belirten Prof. Dr. Balbay, hastalıkta erken tanı ve etkili tedavinin önemine vurgu yaptı. Veremin tedavi edilebilir ve önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Prof. Dr. Balbay, düzenli ilaç kullanılması gerektiğinin altını çizdi.



Verem hastalarının tedavide uyumsuz davranabildiğini dile getiren Dr. Hikmet Haşemi ise,  “Doğrudan Gözetimli Tedavi” ile bir hastanın tüberküloz ilaçlarını içerken bir sağlıkçı ya da ev halkı, öğretmen, din görevlisi gibi sorumlu bir kişi tarafından gözlendiğini belirtti.   Her hastanın ayda bir kez dispanserde kontrol edilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Haşemi, ortaya çıkan sorunların hasta ile değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.



Program, katılımcıların sorularının yanıtlanması ve hatıra fotoğrafı çekimi ile son buldu.















 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.