DÜZCELİLER SON GÜN ‘KAPANMAYI’ YORUMLADI

Türkiye, koronavirüs salgınında günlük vaka ve can kaybının tırmanışa geçmesinin ardından, 29 Nisan akşamından 17 Mayıs sabahına kadar "tam kapanmaya" girdi. 17 günlük kapanmaya saatler kala Öncü Haber ekibi, Düzce sokaklarında halkın nabzını tuttu. Vatandaşlara göre, 17 günlük kapanma doğru bir karar, ancak ekonomik yönden esnaf ve dar gelirli ailelerin desteklenmesi gerekiyor.

DÜZCELİLER SON GÜN ‘KAPANMAYI’ YORUMLADI

Türkiye, koronavirüs salgınında günlük vaka ve can kaybının tırmanışa geçmesinin ardından, 29 Nisan akşamından 17 Mayıs sabahına kadar "tam kapanmaya" girdi. 17 günlük kapanmaya saatler kala Öncü Haber ekibi, Düzce sokaklarında halkın nabzını tuttu. Vatandaşlara göre, 17 günlük kapanma doğru bir karar, ancak ekonomik yönden esnaf ve dar gelirli ailelerin desteklenmesi gerekiyor.

30 Nisan 2021 Cuma 17:08
DÜZCELİLER SON GÜN ‘KAPANMAYI’ YORUMLADI

Aralıksız en uzun kapanma sürecinde, zorunlu gereksinimleri karşılayacak iş yerleri ve bazı istisnai sektörler dışında tüm iş yerlerinin kapanacak olması nedeniyle, dün Düzceliler ihtiyaçlarını karşılamak için çarşı-pazara akın etti. Düzce’de 17 günlük kapanma öncesindeki kalabalık, bayram arifelerini aratmadı.

Kapanmaya saatler kala Öncü Haber ekibi, 17 günlük tam kapanma ile ilgili vatandaşların görüşlerini aldı. Bazı vatandaşlar tam kapanma süreci ile ilgili “Geç kalınmış bir karar” diye konuşurken, bazıları ise tam kapanma döneminin ekonomik yönden büyük zorluklar yaşatacağını savundu.

İşte Düzce halkının 17 günlük tam kapanma süreci ile ilgili düşünceleri:

“Geç kalınmış bir karar”

Erdoğan Çetrez: Geç kalınmış bir karar. Bu kararı almakta çok geç kalındı. Yasal olarak açıklanan tablolarda vefat sayılarının 300 küsüratlara gelmesi bana göre doğruyu yansıtmıyor. Eğer en başından beri bu pandemi krizini baştan iyi yönetilmiş olunsaydı pandeminin ilk günlerinde kapanış olurdu.  Ben esnaftım, dönerci dükkânım vardı. Pandemiden dolayı kapattım, emekli olduğum için ilk 3-4 ay dükkânımı emekli maaşımla geçindirdim dolayısıyla kapatmak zorunda kaldım. Ne Esnaf odasından ne de Devletten yardım alamadık. Şuanda bile kapatan esnaflar için bir yardım paketi oluşturulmadı.

“İller arası seyahatler de yasaklanmalı”

Arzu Behlül: Kapanma ile ilgili bir sorunumuz yok, kapatmaları iyi oldu ama şehirlerarası yolculukları kapatmaları gerekiyor. İller arası seyahatler açık olduğu zaman illerde ki virüsleri taşıyorlar. Tam kapanma vaka sayılarında düşüş yapabilir ama yeterli olacağını düşünmüyorum. Şehirlerarası yolculuk kısıtlaması gelmesi gerekiyor. Bu şekilde sonuç alınabilir diye düşünüyorum.

“Bu kapanma şubat ve mart aylarında yapılmalıydı”

Cemal Yücedağ: Bu kapanma şubat ve mart aylarında yapılmalı, bugün tam tersi kapanmak yerine açılmalıydı. Şubat ve mart aylarında iktidar partisi kongrelerini yaparak belki de yayılmayan virüsü Türkiye’nin dört bir yanına yaydı. Daha sonra durumun rehabetini görünce de kapatmak zorunda kaldığını gördü. Havaların ısınmasıyla yaz mevsiminin gelmesiyle insanların daha çok açık havada bulunmasıyla belki tam yok olmamakla beraber ben azalacağına inanıyorum.

“Acil bir düzenleme yapılmalı”

Ömer Lütfü Başol: İnşallah tam kapanma milletimiz adına hayırlı olur. Virüsün bitmesini temenni ediyorum. İnsanlar çarşılara akın ediyor. Tam kapanma bu şekilde olmaz insanlar dışarıda geziyor. Bence herkes tam kapanmalı kimsenin dışarı çıkmaması lazım. Esnaf zaten bitti. Yılda iki bayramı vardı, biri virüs nedeniyle kutlanamadı diğeri de virüs nedeniyle o da kutlanamayacak. Büyük firmalar bir şekilde geçimlerini sağlıyor ama küçük esnafa destek verilmeli. 17 gün kapalı dükkândan mal sahibi kira almayacak mı? Bence acil bir düzenleme yapılmalıdır.

“Kapanmayı doğru buluyorum”

Talip Çabukoğlu: Kapanma olmalıydı ama devletin de vatandaş içi gerekli hamleleri yapmalıydı. Fakat kapanmayı doğru buluyorum. Bunun yanında gerek esnaf adına gerek vatandaş adına Devletin yerine getirmesi gereken sorumlukları var. Esnaf perişan durumda. Esnaf ciddi durumda sıkıntı içerisinde, esnafa elde tutulur bir yardım yapılmadı. Dolayısıyla esnaf ticaretini sürdürme kaygısı yaşıyor.

“Esnafa destek verilecekse bu kapanmanın 17 gün değil bir ay olarak planlanması gerekiyor”

Ali Kulak: Emekli beden eğitimi öğretmeniyim. Kapanma şuan için çok iyi oldu. Yalnız bu kapanma süresince öğretmenlerin ve esnafın aşılanması gerekiyor. Uzaktan eğitimin yapılması yüz yüze eğitimin yapılamaması düşündürüyor. Esnaf kepenklerini kapattı ama devlet esnafa ne gibi destekte bulunuyor bilinmiyor. Eğer esnafa destek verilecekse bu kapanmanın 17 gün değil bir ay olarak planlanması gerekiyor diye düşünüyorum.

“Tam kapanmada işçi ve esnaf mağdur edilmemeli”

Ebru Kulak: Tam kapanmayı olumlu karşılıyorum ama geç kalınmış bir kapanma olduğunu düşünüyorum.  Öncesinde alınması gereken bir karar. Tam kapanmada işçi ve esnafı mağdur etmemeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum. 17 günlük Tam kapanma kararı verildi ama herkes memleketine köyüne gitme peşinde, yoğunluk göz önünde. İstanbul gibi virüsün çok olduğu bir yerde köyüne giden vatandaş hiç virüs olamayan bir yere İstanbul’dan kaptığı virüsü memleketine köyüne götürecek. Aslında bunların önüne geçilecek bir şekilde kapanma yapılmalıydı. Esnafa ve mağdur olan herkese destek verilmeli. Tam kapanma oluyor ama işçi çalışmak zorunda işçi hep risk altında. Sağlık Bakanlığı uyarılarına devam ediyor ama burada büyük rol biz vatandaşlarda.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.