“AYNI MAHŞER GÜNÜ GİBİYDİ”

23 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen Gölyaka merkezli 5.9 şiddetinde depremde birçok bina hasar almıştı. Depremin ardından Düzcelilerin birçoğu geceyi dışarıda geçirmişti. Düzceli vatandaşlar depremin 1. yıldönümünde depremde yaşadıkları korku ve paniği Öncü mikrofonuna değerlendirdi.

“AYNI MAHŞER GÜNÜ GİBİYDİ”

23 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen Gölyaka merkezli 5.9 şiddetinde depremde birçok bina hasar almıştı. Depremin ardından Düzcelilerin birçoğu geceyi dışarıda geçirmişti. Düzceli vatandaşlar depremin 1. yıldönümünde depremde yaşadıkları korku ve paniği Öncü mikrofonuna değerlendirdi.

22 Kasım 2023 Çarşamba 16:18
“AYNI MAHŞER GÜNÜ GİBİYDİ”

Düzce, deprem gerçeğini  23 Kasım 2022 tarihinde meydana gelen Gölyaka merkezli 5.9 şiddetindeki depremle bir kez daha yaşamıştı. 17 Ağustos ve 12 Kasım depremlerinden tam 23 yıl sonra meydana gelen depremde şehir merkezindeki birçok işyeri,ev, apartman ve kamu kurumu ciddi hasar görürken , yapılan incelemelerin ardından çok sayıda hasarlı bina için yıkım kararı verilmişti. 
Can kaybının olmadığı 23 Kasım 2022 depreminin 1’inci yıldönümünde cadde ve sokaklara inen Öncü Haber ekibi, deprem gerçeği ile ilgili vatandaşlara mikrofon uzattı.   
Deprem anında büyük panik ve korku yaşadıklarını söyleyen Düzceliler, “Çok kötüydü çok büyük şiddeti vardı evden nasıl çıktığımızı bilmiyoruz” ifadelerini kullandı. 
İşte vatandaşların depremde yaşadıkları;
“Aynı mahşer günü gibiydi”
İbrahım Işıldak: Aynı mahşer günü gibiydi korktuk dışarı kaçtık. Benim evim ufak bir katlı o yüzden direk kendimi dışarı attım.
Evden nasıl çıktığımızı bilmiyoruz”
Gönül Gümüşsoy: Çok kötüydü çok büyük şiddeti vardı evden nasıl çıktığımızı bilmiyoruz. Çok katlı evler yapılmamalı, depremde hasar gören binalara prefabrik ev verilmeli. 
“Başka yerlerde kaldık.”
Nezire Çakır: Çok hissettik o anda hemen yere indik. Çok şükür yıkım olmadı ama başka yerlerde kaldık. 
“Direk çocukların yanına gittim”
Deniz Alp: O gece uyumamıştım baya bir sallandı, direk çocuklarımın yanına gittim onları yataklarından aldım. Benim evim müstakil olduğu için evden çıkmadım ama çok korktuk.
 “Kelime-i şehadet getirmek bile aklımıza gelmedi”
Resül Gül: 1999’u tekrar yaşadım. O an hiçbir önlem alamadık, kelime-i şehadet getirmek bile aklımıza gelmedi. Düzce'de benimle yaşıt binalar var ben 30 yaşındayım hatta benden daha yaşlı binalar da var. 
“Binalarda hala çatlaklar var”
Resul Eryürek: Ben açık alandaydım ama kapalı alanda olsaydım çok korkabilirdim. Çok yüksek katlı binalarımız var. Beçi bölgesinde o binalarda hala çatlaklar var bende o binalardan birinde kalıyorum.
“Çöp kapan tutun olmuyor çocuklar olunca”
Elif Can Kalay: 12 Kasım’ı tekrar yaşadık. Deprem anında hiç önlem alamadım çünkü çocuklarım olduğu için önce onlara koştum. Çöp kapan tutun olmuyor çocuklar olunca. Ama sonrasında eşyalarımızı mantoladık. Ağır eşyalarımızın çoğunu evden kaldırdık. Hayır kesinlikle yeterli değil. İnşaatlar gelişigüzel o kadar çabuk yapılıyor ki. Karşımıza bir inşaat yapılıyor, hiç önlem alındığını düşünmüyorum. En azından deprem sonrası binalar gezilebilirdi. Gezildi ama varsa da oturabilir raporu veriliyor. Binaya ne kadar güvenebilirim. Hiçbir binaya da şu anda güvenmiyorum. 
“O geceyi sokakta geçirdik”
Ali Faik Kalay: Sarsıntıyı daha çok hissettik. Tabii çok korktuk. O geceyi sokakta geçirdik. Zor ama alışmamız lazım. Biz önlememizi almaya çalıştık. Ama belediye olarak yetersiz. Ben buralıyım. 1999 öncesi inşaata başlanıp kaba inşaat halinde olan birçok bina var. Hem görüntü kirliliği hem çevre kirliliği hem de tehlike saçıyor. İnşaat yapılırken hiçbir önlem alınmıyor. Özellikle şehir içindeki inşaatlarda önüne bir engel veya set çekmiyor. Depremlerden sonra binalar yenilenirken evlerin altına otopark şartı konulabilir. 

Anahtar Kelimeler:
DÜZCE
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.