Kategoriler

ÖZCAN: “MELEN BARAJI 10 YILDIR BİTMİYOR, FATURASINI HALK ÖDÜYOR!”

CHP Düzce Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Talih Özcan, TBMM Genel Kurulu’nda Melen Barajı’nın yıllardır tamamlanmamasını gündeme taşıdı. 2012 yılında temeli atılan barajın 2016’da bitmesi gerekirken, hâlâ tamamlanamadığını belirten Özcan, “Aradan on yıl geçti, baraj hâlâ ortada yok” dedi.

CHP Düzce Milletvekili Talih Özcan, barajın daha proje aşamasında ciddi hatalarla başladığını söyleyerek,  “Zemin etüdü yapılmadı, baraj tipi yanlış seçildi, yer seçimi hatalıydı, kullanılan malzeme uygun değildi. Sonuç olarak baraj gövdesinde çatlaklar oluştu, su tutamadı. Devletimiz milyarlarca lira zarara uğratıldı.” 2017 tarihli teknik raporun da çatlakların zeminden kaynaklandığını tespit ettiğini hatırlatan Özcan, “Bu kadar büyük bir yatırım, kötü planlama ve hatalar yüzünden devleti milyarlarca lira zarara uğrattı” ifadelerini kullandı.

BİTMEYEN BARAJ İSTANBULLULARA PAHALIYA PATLADI

Barajın bir türlü tamamlanmaması, sadece Düzce için değil İstanbul için de ağır bir yük oluşturduğunu dile getiren Özcan, “Melen Barajı devreye alınmadığı için İstanbul’un su temini için 2017’den bu yana 950 milyon kilovat saat fazla elektrik harcandı. Bu miktar bugünkü enerji fiyatlarıyla yaklaşık 4 milyar liraya karşılık geliyor. İstanbul halkı, yıllardır bitmeyen bir barajın faturasını ödüyor. O parayla su havzası korunabilir, yeni yatırımlar yapılabilirdi” ifadelerine yer verdi.

BARAJ BİTERSE İSTANBUL EN AZ 45 YIL SU SORUNU YAŞAMAYACAK

Özcan, Melen Barajı’nın yalnızca bir su yatırımı değil, Türkiye’nin en büyük içme suyu rezerv alanı olduğuna vurgu yaparak, “Hiç yağmur yağmasa bile, yılda 1 milyar metreküp içme suyu temin edebilecek kapasiteye sahip. Baraj tamamlandığında 2071 yılına kadar İstanbul’un su sorunu kalmayacak,” ifadelerini kullandı.

İSKİ’DEN DÜZCE’YE 16 MİLYAR LİRALIK YATIRIM

Özcan, ayrıca İSKİ’nin Melen Havzası’nda bugüne kadar tamamladığı, devam eden ve planlanan projelerin toplam tutarının 16 milyar lirayı geçtiğini belirtti. Konuşmasında Düzce, Konuralp, Kaynaşlı, Cumayeri ve Gölyaka’da atık su şebekeleri, kanal hatları ve ileri biyolojik arıtma tesisleri kurulduğunu anlatan Özcan, bu yatırımların görmezden gelinmemesi gerektiğinin altını çizdi.

BU PROJE SİYASET ÜSTÜDÜR

Özcan, “Bu yatırımlar halkın, doğanın ve suyun geleceğini korumak için yapılıyor. Melen Projesi siyasetin değil, ülkenin meselesidir. Herkesin sahip çıkması gerekir,” diye konuştu.

Konuşmasını çağrıyla bitiren Özcan, hükümete seslendi:

“Gelin, siz de Melen Barajı’nın hizmete girmesi için gerekeni yapın. Düzce halkı, İstanbul halkı, artık temiz suya kavuşmak istiyor. Geleceğimiz için bu barajın bitirilmesini bekliyoruz.”

Yorumlar

Daha Fazla Haber
DÜZCE
70 Kez Görüntülendi.
DÜZCE ‘SAĞLIK BAKANLIĞI’NA BAĞLANSIN’ DİYE BASTIRIYOR!
DÜZCE
30 Kez Görüntülendi.
“2026 AV SEZONU SONA ERDİ”
DÜZCE
23 Kez Görüntülendi.
DÜZCE’DEN GEÇMİŞ OLSUN MESAJLARI YAYIMLANDI
ASAYİŞ
31 Kez Görüntülendi.
2 AYRI OPERASYONDA YAKALANAN 3 KİŞİ TUTUKLANDI
DÜZCE
122 Kez Görüntülendi.
VALİ MAKAS: “KADININ ELİNİN DEĞDİĞİ HER ŞEY GÜZELDİR”
DÜZCE
26 Kez Görüntülendi.
KADIN HASSASİYETİYLE HAYATA BAĞLIYORLAR
ASAYİŞ
131 Kez Görüntülendi.
JANDARMA EKİPLERİ KIZ ÇOCUĞUNU AİLESİNE TESLİM ETTİ
DÜZCE
32 Kez Görüntülendi.
KADININ MÜCADELESİ, ‘ÖNCE VATAN’ MÜCADELESİDİR
ASAYİŞ
63 Kez Görüntülendi.
AİLESİNİN ENDİŞELİ BEKLEYİŞİ DEVAM EDİYOR
DÜZCE
76 Kez Görüntülendi.
PROJEYE DESTEK ALMAYA HAK KAZANDI