Kategoriler

HAVA KİRLİLİĞİYLE MÜCADELEDE ANKARA DEVREYE GİRİYOR

Düzce’de yıllardan beri süregelen, insan sağlığını tehdit eder boyuttaki hava kirliliği problemiyle mücadele için Ankara’da yeni düzenleme hazırlığı başladı. Buna göre Düzce’de de kirliliğin yüzde 31-36’sını oluşturduğu tespit edilen kömür başta olmak üzere katı yakıtlara çevre ayarı geliyor. Taslak düzenlemeye göre, yerli ve ithal kömürler belgelendirilecek, ilin hava kirliliği durumuna göre kömür torbalarının rengi değişecek.

Düzce, il olduğu 1999’dan bu yana sürekli büyüyen ve zaten coğrafi özellikleriyle basık bir bölgede kurulan Düzce; araç sayısının artması, sanayideki kontrolsüz büyüme, lastik yakımı ve doğalgazın yaygın olmaması sebebiyle ısınma amaçlı kömür kullanımı gibi nedenlerle yıllardır hava kirliliği problemiyle boğuşuyor.

Yıllardır çözüm aranması ihmal edilen hayati problemin 2020 yılında kontrolden çıkarak ‘Yeşil Düzce’nin Türkiye’nin havası en pis ili unvanını almasının ardından il genelinde ölçümler yapılarak sonuçlar raporlandı. Buna göre kirliliğinin yüzde 25-30’unun sanayi tesislerinden, yüzde 31-36’sının kalitesiz kömür kullanımından, yüzde 23-27’sinin şehir içi araç trafiğinden ve yüzde 21 ile 26’sının atık yağ ve lastik yakımından kaynaklandığı ortaya konmuştu. 2021 başında konuyla ilgili Düzce’de ilgili kurumların katılımıyla toplantılar düzenlenip bir eylem planı çizilse de ‘sıkı denetim’ önleminden başka henüz gözle görülür bir adım atılmadı.

Hava kirliliğiyle mücadele için yeni haber bu kez başkent Ankara’dan geldi. Milliyet’ten Mithat Yurdakul’un haberine göre hava kirliliğiyle mücadele için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kömür başta olmak üzere katı yakıtlar için yeni bir yönetmelik üzerinde çalışıyor. Taslak düzenlemeye göre, yerli ve ithal kömürler belgelendirilecek, ilin hava kirliliği durumuna göre kömür torbalarının rengi değişecek. İthal kömürde yeşil, birinci derece kirli illerde mavi, köylerde kırmızı torba kullanılacak, sosyal yardımlaşma kömürleri ‘beyaz’ torbayla dağıtılacak.

İthal ve yerli kömürlerin torbalarında; kükürt, uçucu madde, kül, oranı, boyut, kullanılabilecek yerler (soba, kazan), kömürün cinsi gibi bilgiler yer alacak. Mümkün olduğunca üretildiği ilde torbalanacak kömürler, bazı görsel kurallara göre paketlenecek.

Buna göre 2022 Haziran’ından itibaren, katı yakıt analizlerini içeren QR-kodlu ithal kömürler için yeşil, birinci derece kirli (yüksek kirlilik potansiyeline sahip) illerde kullanılabilecek yerli kömürler için mavi, ikinci derece kirli (düşük kirlilik potansiyeline sahip) illerde kullanılabilecek yerli kömürler için sarı, kırsal mahalle ile köy ve beldelerde kullanılabilecek yerli kömürler için kırmızı renkli torba kullanılacak. Bakanlığın hazırladığı taslak yönetmeliğe göre, hava kirliliğinin azaltılması için, ısınma ve sanayi amaçlı üretilen ve ithal edilen katı yakıtlar, yeni bir kontrol mekanizması altına alınarak belgelendirilecek.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
ASAYİŞ
5 Kez Görüntülendi.
TURKUAZ OTEL’DEN ALEVLER YÜKSELDİ
MAGAZİN
67 Kez Görüntülendi.
SADULLAH-MERYEM ÜNSAL ÇİFTİNE BİR ÖMÜR MUTLULUKLAR
ÖZEL HABER
7 Kez Görüntülendi.
“KİŞİ SAĞLIK AÇISINDAN DENGELİ BESLENMELİ”
DÜZCE
31 Kez Görüntülendi.
SAHİPSİZ CAN DOSTLAR EMİN ELLERDE
DÜZCE
9 Kez Görüntülendi.
BİR ÖDÜLE DAHA LAYIK GÖRÜLDÜ…
AKÇAKOCA
18 Kez Görüntülendi.
BETON ASFALT ÇALIŞMALARI BAŞLADI
ASAYİŞ
18 Kez Görüntülendi.
BIÇAKLA YARALANAN ŞAHSIN HAYATİ TEHLİKESİ DEVAM EDİYOR
SİYASET
12 Kez Görüntülendi.
“SEÇMEN FATURAYI İYİ PARTİ’YE KESTİ”
DÜZCE
8 Kez Görüntülendi.
METEOROLOJİDEN KUVVELİT LODOS UYARISI
AKÇAKOCA
6 Kez Görüntülendi.
ŞEHRİ "DEĞİŞTİRMEK" VEYA "DÖNÜŞTÜRMEK" KAVRAMLARI ÜZERİNE