Kategoriler

İŞTE ŞARTLAR

Devlet, evde el işleri yaparak aile bütçesine katkı sunan ev kadınlarına emekli olma imkanı sağlıyor. Bu şekilde geçimini sağlayanlar, esnaf statüsünde değerlendiriliyor, vergi ödemiyor.

Anadolu'nun hemen hemen her yerinde kadınlar aile bütçelerine katkı sağlıyor. El işi ve süs eşyası yaparak, bahçesinde ürettiği sebze ve meyveleri işleyerek satan bu kadınlara devlet de destek veriyor. Kadınlara vergi ödemeden esnaflık hakkı tanıyan devlet, aynı zamanda standardın altında bir primle evde emeklilik imkanı sağlıyor.

Esnaf statüsünde sayılıyorlar

Evde kendi imkanlarıyla üretim yapan kadınlar, hem esnaf sayılıyor hem vergi vermiyor hem de sigortalı olup emeklilik imkanına kavuşuyor. Bu tür işleri yapanlar vergi dairelerine başvurduklarında 'Esnaf Muafiyet Belgesi' alabiliyor. Bu belgeyi alanlar, SGK'ya başvurarak sigortalı da oluyor. Her ay prim yatırıyor. Üstelik 26 gün prim yatırıp 30 gün sigortalı sayılıyor. 2019 yılı için ödenecek prim tutarı 709 lira. Normalde prim 819 lira. 110 liralık avantaj var. Ödenecek gün sayısı her yıl arttığı için 2020'de 27, 2021'de 28, 2022'de 29 ve 2023'le sonrası için 30 gün olacak.

31 bin lira sınırı var

Yeni düzenlemeyle internet ve benzeri elektronik ortamlarla, oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, dokuma mamulleri, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri iş yeri açmaksızın satanlar, 30 bin 696 liraya kadar olan gelir için vergiden istisna tutulacak. Bu da ev kadınlarının aile bütçesine daha çok destek vermesi açısından çok önemli bir fırsat.

Şartlar neler?

18 yaşından büyük olmak.

Zorunlu sigorta gerektiren işlerde çalışmamak.

Sahip olduğu sigorta nedeniyle aylık alıyor olmamak.

Gelir Vergisi'nden muaf olduğunu belgelemek.

Denetim var

Esnaf Muafiyet Belgesi almak isteyenler, 'neyi, nasıl, nerede' ürettiğini vergi denetçilerine kanıtlamak zorunda. Sigortalı olduğu süre boyunca kesintisiz üretim yapması ve satış faaliyetlerini sürdürmesi gerekiyor. Ayrıca, giderlerini fatura, gelirlerini ise makbuzlarla kayıt altında tutmak ve bu belgeleri vergi denetim elemanlarına ibraz etmekle yükümlüler. Üretilen malların dernek, vakıf, sendika ve meslek odaları tarafından kurulan kermeslerde satılmasında bir sakınca yok. Ancak halk pazarlarında satışı yapılamıyor.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
EKONOMİ
13 Kez Görüntülendi.
AİLE ŞİRKETLERİNDE KURUMSALLAŞMA EĞİTİMİ GERÇEKLEŞTİRİLDİ
ASAYİŞ
4 Kez Görüntülendi.
UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE KARARLILIK VURGUSU
EKONOMİ
9 Kez Görüntülendi.
LİSANSLI TOHUM DAĞITIMI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
SİYASET
11 Kez Görüntülendi.
“RANDEVUYA UYULMAYINCA MAKAMI TERK ETTİ”
EKONOMİ
10 Kez Görüntülendi.
HIDIR: “ANNELER GÜNÜ YOĞUNLUĞU GÜNLER ÖNCESİNDEN BAŞLADI”
DÜZCE
10 Kez Görüntülendi.
DÜZCE GENELİNDE SAĞANAK YAĞIŞLAR ETKİLİ OLACAK
EKONOMİ
16 Kez Görüntülendi.
DÜZCE’DE EKMEĞİN GRAMAJI DÜŞÜRÜLECEK…
SİYASET
20 Kez Görüntülendi.
ERDOĞAN YENİ İLÇE BAŞKANI OLDU…
AKÇAKOCA
22 Kez Görüntülendi.
KALP KRİZİ GEÇİREN YAŞLI ADAMA CAMİDE BULUNAN DOKTORLAR MÜDAHALE ETTİ
ASAYİŞ
7 Kez Görüntülendi.
SEL VE HEYELAN RİSKİ TAŞIYOR