Kategoriler

DÜ'de tıbbi ve yenilebilir mantar yetiştirildi

Düzce Üniversitesi (DÜ), Çevre ve Sağlık Alanında İhtisaslaşma Programı kapsamında tıbbi ve yenilebilir mantar yetiştirmeye başladı.


Tıbbi ve yenilebilir mantar yetiştiriciliğinin halka yaygınlaştırılması amacıyla Düzce Çavuşlar köyünde atıl halde bulunan bir ahır, gerekli tadilatlar yapılarak mantar üretimi pilot tesisi haline getirildi.

DÜ Orman Fakültesi öğretim elemanlarından Dr. Öğr. Üyesi Mesut Yalçın ve Arş. Gör. Dr. Çağlar Akçay’ın önderliğinde yapılan proje ile ilk etapta istiridye mantarı (kayın ya da kavak mantarı) yetiştirildi.

Dr. Öğr. Üyesi Yalçın, atıl halde bulunan ahırın mantarhaneye dönüştürme işinin oldukça düşük bir maliyetle yapıldığını belirterek, "Mantar yetiştirmede kompost (mantar besi ortamı) olarak Düzce yöresinde bolca bulunan ve atık şeklinde açığa çıkan fındık zürufu kullanıldı." dedi.

Ülkemizde yılda yaklaşık 200 bin ton fındık zürufunun açığa çıktığını belirten Yalçın, şöyle konuştu:

"Bu züruflar fındık üreticileri tarafından kullanılmadan doğaya atılmaktadır. Mantar yetiştirmede hammadde olarak genellikle saman kullanılmakta ve mantar üreticileri kompostu hazır olarak satın aldıkları için maliyetler yükselmektedir. Kompost materyalini hazır almak yerine fındık zürufunun değerlendirilmesi sonucunda maliyetler önemli ölçüde düşecek, kırsal kesimdeki vatandaşların mantar üretimine daha çok eğilim gösterecek ve buradan önemli miktarda ek gelir sağlayacaklardır."

Arş. Gör Dr. Akçay ise, Düzce’nin iklim olarak mantar yetiştirmek için oldukça uygun koşullara sahip olduğunu ve istiridye mantarının ülkemizde giderek yaygınlaştığını söyledi.

Yorumlar

Daha Fazla Haber
DÜZCE
37 Kez Görüntülendi.
“BAŞINIZA İCAT ÇIKARTMAK İSTER MİSİNİZ?”
SİYASET
18 Kez Görüntülendi.
TBMM TÜRKİYE-RUSYA DOSTLUK GRUBU HEYETİ KRİTİK DÖNEMDE MOSKOVA'DA
DÜZCE
45 Kez Görüntülendi.
DÜZCE’DEKİ VELİ VE ÖĞRENCİLERE YÖNELİK BAZI KURALLAR GETİRİLDİ
ASAYİŞ
84 Kez Görüntülendi.
OLAYA POLİS EKİPLERİ MÜDAHALE ETTİ
ASAYİŞ
55 Kez Görüntülendi.
JANDARMA, BABA VE OĞLU GÖZALTINA ALDI…
ASAYİŞ
49 Kez Görüntülendi.
OTOMOBİL SÜRÜCÜSÜNE DEVRİYE GEZEN POLİS EKİPLERİ MÜDAHALE ETTİ
SİYASET
61 Kez Görüntülendi.
BU MEMLEKETİN EN BÜYÜK HAİNİ EN BÜYÜK VATANSEVERİDİR
DÜZCE
22 Kez Görüntülendi.
“ÖZLÜ, ÖZCAN VE ALBAYRAK’IN TEK GAYELERİ DÜZCE”
DÜZCE
37 Kez Görüntülendi.
DÜZCE’DE ŞEHİT ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİLER İÇİN GIYABİ CENAZE NAMAZI KILINDI
EĞİTİM
15 Kez Görüntülendi.
VETERİNER İŞLERİ TEKNİK PERSONELİ BİLGİLENDİRİLDİ