İçinde birçok zehirli kimyasal madde bulunan sigara, kanser başta olmak üzere ölümcül hastalıklara yol açabiliyor. Dünya Sağlık Örgütleri tarafından, sigara bağımlılığı ve insan sağlığına olan etkililerine dikkat çekmek için her yıl 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü olarak kutlanıyor.
Peki, insan hayatını ciddi derecede tehdit eden sigara bağımlılığından kurtulmak mümkün mü? Öncü Haber ekibi bu sorunun cevabını alabilmek için Düzce İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği Doktoru Emine Aras ile 30 yıllık sigara bağımlılığını merkezdeki tedavisinin ardından sona erdiren Halime Köse’ye mikrofon uzattı.
“Sigarayı bıraktıktan sonra hayatın tadını çıkartmaya başladım”
30 yıldır sigara kullandığını ve merkezdeki tedavisinin ardından sigarayı bırakmasının ardından, hayatın tadını almaya başladığını söyleyen Halime Köse, 30 yıllık sigara içicisiydim. Sigarayı ilk önce istediğim için bıraktım ve burada doktorumdan yardım aldım çokta faydasını gördüm şuanda da7-8 aylık bırakmış durumdayım. İlk başta hani derler ya eskiden hiç bırakmayan anlamaz bu dediğimi de, sigarayı bıraktıktan sonra yemeğin tadını, hayatın tadını almayı gibi bir şey var ya gerçekten öyle. Yediğiniz yemeğinizin, içtiğiniz suyunuzun tadı aslında öyle değilmiş çok daha güzelmiş bunun farkındayım. Ben kronik astım hastasıyım sigarayla birlikte ilacımı bıraktım. Çok faydasını gördüm teşekkür ederim bu konuda doktoruma” dedi. “
Dr. Aras: “Sigarayı bırakmak isteyenler bize başvursunlar”
Sigara bağımlılığından kurtulmak isteyenleri Düzce Sağlıklı Hayat Merkezi Sigara Bırakma Polikliniğine davet eden Dr. Emine Aras ise, “Düzce sağlıklı hayat merkezi sigara bırakma polikliniğinde görev yapıyorum. Sigara bırakma konusunda, kararlı olan hastalar bize geliyorlar. Onların detaylı bir şekilde hikayelerini sorguluyoruz, ondan sonra gerçekten bırakma konusunda kararlılarsa yaşam tarzı değişikliği ve bazı farmakolojik tedavilerle onlara destek oluyoruz. Sigarayı bırakan hastaları da ilk 3 ay her ay olmak üzere, sonrasında da 2 ayda bir olmak üzere toplam 1 yıl boyunca takip ediyoruz. Sigara içen hastalar gerçekten yaşadıkları için bunu biliyorlar ve bize başvursunlar, gelsinler burada konuşalım” diye konuştu.
“Sigara bağımlılığı kronik bir hastalık”
İnsan hayatını ciddi derecede tehdit eden sigara bağımlılığının kronik bir hastalık olduğunun altını çizen Aras, “Hayattaki olumsuz etkiler üzerine tartışalım, gerekirse elimizden gelen her şeyi yaparız. Beraber ‘bunu halledebiliriz’ diye düşünüyorum. Bunun farmakolojik bir tedavisi de var. Sigara gerçekten kronik bir hastalık; şeker, tansiyon ve kalp hastalığı gibi… Sadece irade ile olabilecek bir şey değil, ama iradesiz olacak bir şeyde değil. Biz kişilerin burada sigara içme dürtüsüyle nasıl başarı elde edecekleri konusunda, onlara gerçekten destek veriyoruz, kişiyi de sürece katmaya çalışıyoruz. Sadece ilaç değil kişide bu süreçte olmalı başrol oyuncusunun kendisi olduğunu her zaman vurguluyoruz ve bu konuda destek oluyoruz. Sigara hem metabolizmayı hızlandırıyor hem de iştahı kapatıyor. Sigarayı bırakan hastalar sigaranın bu etkisinden mahrum kaldıkları için, kilo alabiliyorlar aynı zaman da sigara yerine koyma davranışı olarak abur cubur koydukları için de, bundan olumsuz etkileniyorlar. Bu konuda da diyetisyen ile eş zamanlı hareket etmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda da egzersiz öneriyoruz, gereğinden fazla kilo almasınlar diye” ifadelerine yer verdi.
HABER: Savaş ARI
KAMERA: Oğuzhan BAL