SARIKAYA MAĞARASI İÇİN ÖNEMLİ GELİŞME

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından I. derecede sit alanı olarak ilan edilen Yığılca’da bulunan Sarıkaya Mağarası Cumhurbaşkanı kararıyla “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescillendi.

SARIKAYA MAĞARASI İÇİN ÖNEMLİ GELİŞME

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından I. derecede sit alanı olarak ilan edilen Yığılca’da bulunan Sarıkaya Mağarası Cumhurbaşkanı kararıyla “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescillendi.

19 Mart 2021 Cuma 16:52
SARIKAYA MAĞARASI İÇİN ÖNEMLİ GELİŞME

Düzce’nin Yığılca ilçesinde bulunan nadide güzellikteki doğal zenginliklerden Sarıkaya Mağarası’nın koruma alanı tescili kararı Resmi Gazete'de ilan edildi.

Buna göre; 2018’de Tabiat Varlığı B Grubu Mağara olarak ilan edilen Sarıkaya Mağarası “Kesin Korunacak Hassas Alan” olarak tescillendi.

Tescil ve ilana ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, 21 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Cumhurbaşkanı kararı şöyle duyuruldu:

“Düzce İli, Yığılca İlçesi’nde yer alan, Sarıkaya Mağarası Bölgesi Doğal Sit Alanı’nın koruma statüsünün yeniden değerlendirilmesi sonucunda, ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanın kesin korunacak hassas alan olarak tescil ve ilan edilmesine Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 109’uncu maddesi gereğince karar verilmiştir.”

Sarıkaya Mağarası

Sarıkaya Mağarası, Düzce’nin Yığılca ilçesinin 5 km kuzeybatısında bulunan Sarıkaya köyünün 1,5 km kuzeydoğusunda yer alır. Paleosen-Alt Eosen yaşlı kireç taşları içinde yarı yatay eğimli olarak gelişmiş, düden konumlu, yarı aktif fosil bir mağara olan Sarıkaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından I. derecede sit alanı olarak tescillendi.

Batı Karadeniz Bölümü’nün en büyük mağarası olan Sarıkaya Mağarası, kireçtaşları ve kumtaşlarının kontağında kireçtaşlarının doğrultusu ve dağılımı yönünde eğimli olarak gelişmiştir. İki birimin dokunağında zayıf zondan giren su, bir yandan kireç taşlarını eritmiş, diğer yandan alttaki gevşek marn ve kumtaşlarını fiziksel olarak aşındırmıştır. Kireçtaşları ve kumtaşlarında derine doğru kazılma ile oluşan Sarıkaya Mağarası aynı zamanda bir su geçiş yoludur.

Toplam uzunluğu 717 m olan mağaranın ana galeri uzunluğu 510 m, genişliği 80 m, boyu 75 m, tavan yüksekliği 15-40 m’dir. Salonda iki gelişim dönemine ait fosil ve genç damlataş şekilleri bulunmaktadır. Salonun ortasında Aksu Çayı’ndan gelen derenin oluşturduğu küçük bir şelale ve ikinci evreye ait bir kanyon-vadi bulunmaktadır ve ilk oluştuğu bölümden 17 m ve gittikçe artan bir derinliktedir. Melen Çayı tarafından derince yarılmış plato karakterinde bir düzlüğün üzerinde düden konumunda bulunan mağara, yakın çevresinin yüzey sularını toplayarak Aksu Mağarası ile Melen Çayı’na boşaltır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86

banner84