CABOĞLU’NUN ÇIKIŞI İŞE YARADI

MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu’nun “Düzce’de Esnaf Odaları gaflet uykusunda” çıkışının ardından, Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) çatısı altında bulunan 27 oda toplantı yapmıştı. Bu toplantının akabinde DESOB’dan yeni bir adım daha geldi. DESOB imzasıyla “Düzce Esnaf ve Sanatkârlarımızın devletimizden ve hğümüketimizden talepleri" başlıklı 11 maddeli bir rapor hazırlanarak ilgili bakanlıklara, Düzce milletvekillerine ve TBMM'de grubu bulunan siyasi parti genel merkezlerine gönderildi.

CABOĞLU’NUN ÇIKIŞI İŞE YARADI

MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu’nun “Düzce’de Esnaf Odaları gaflet uykusunda” çıkışının ardından, Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) çatısı altında bulunan 27 oda toplantı yapmıştı. Bu toplantının akabinde DESOB’dan yeni bir adım daha geldi. DESOB imzasıyla “Düzce Esnaf ve Sanatkârlarımızın devletimizden ve hğümüketimizden talepleri" başlıklı 11 maddeli bir rapor hazırlanarak ilgili bakanlıklara, Düzce milletvekillerine ve TBMM'de grubu bulunan siyasi parti genel merkezlerine gönderildi.

31 Mart 2021 Çarşamba 14:43
CABOĞLU’NUN ÇIKIŞI İŞE YARADI

MHP Düzce İl Başkanı İlhami Caboğlu’nun pandemi döneminde bir istişare eksikliğine ve esnaf odalarının esnafın derdine derman olamam sorununa vurgu yaparak “Düzce’de Esnaf Odaları gaflet uykusunda” çıkışının ardından, Düzce Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (DESOB) çalışmalarını hızlandırdı.

DESOB çatısı altında bulunan 27 oda başkanının yaptığı toplantının ardından yeni bir adım daha geldi. DESOB imzasıyla “Düzce Esnaf ve Sanatkârlarımızın devletimizden ve hükümetimizden talepleri" başlıklı 11 maddeli bir rapor hazırlanarak ilgili bakanlıklara, Düzce milletvekillerine ve TBMM'de grubu bulunan siyasi parti genel merkezlerine gönderildi.

Raporda, “Her ne kadar insan ve toplum sağlığını korumak için alınmış ve Devletimiz tarafından salgından etkilenerek gelir kaybı yaşayan esnaf ve sanatkarlara mali destek ve yardımlar yapılmış olsa da maalesef yaklaşık bir yıldır işyerleri kapanan ve çok kısıtlı zamanlarda faaliyetlerini sürdürmelerine müsaade edilen Esnaf ve Sanatkarlar için verilen destek ve yardımlar yeterli gelmemekte, bu süreçten fazlası ile etkilenmiş olan Esnaf ve Sanatkarlarımız artık gerçekten tükenme noktasına gelmişlerdir” ifadelerine yer verildi.

Esnaf ve sanatkarların Devlet ve Hükümetten başlıca talepleri şu şekilde sıralandı:

1- Kısıtlamaya denk gelen günlerde çalışma saatleri açısından Bakkal, Büfe, Kasap şarküteri vb. gibi esnaf ve sanatkarlarımızın saatlerinin daha esnek hale getirilmesi Ulusal ve zincir marketler karşısında ayakta kalabilmeleri için bu konuda bir pozitif ayrımcılık yapılması gerekmektedir.

2- Kısıtlama günlerinde Büyük Zincir mağaza ve marketlerde sektörel anlamda faaliyeti durdurulan esnaf ve sanatkârlarının sattığı ürün satışlarının yasak hale getirilmesi gerekmektedir, çünkü bir yandan küçük esnafın işyeri kapatılarak satış yapması engellenirken diğer yandan büyük zincir mağazalar da küçük esnafın satışını yaptığı konfeksiyon, nalburiye, züccaciye ve hatta oto lastiğine kadar varan ürün ve malzemelerin satışına müsaade edilmesi kesinlikte etik olmadığı gibi rekabet açısından da doğru değildir.

3- 2021 Yılında Bağkur primleri artmıştır. Pandemi döneminde zaten çok zor koşullar altında ayakta durmaya çalışan esnaf ve sanatkarlarımız Bağkur ve sigorta prim borçlarını ödeyememektedir. Bu sebeple Bağkur ve sigorta primlerinin aşağıya çekilmesi, daha etkili teşviklerin sağlanması ve bu şartlar altında dahi primlerini düzenli olarak ödemeye çalışan esnaf ve sanatkarlarımızın da teşviklerden yararlandırılması gerekmektedir.

4- Esnaf ve Sanatkarlara pandemi dolayısı ile verilen teşvik ve kredi ödeme sürelerinin daha esnek hale getirilerek uzatılması gerekmektedir.

5- Lojistik sektörü her ne kadar pendemi kısıtlamalarına dahi olmasa da nakliyeci ve servisçi esnaf ve sanatkarların araçların ile ilgili motorlu taşıt vergileri, kasko ve trafik sigortası işlemleri ve fiyatlarının yanı sıra akaryakıt fiyatlarında da iyileştirmelerin yapılması gerekmektedir.

6- İşyeri kıra o.an Esnaf ve Sanatkarların malum süreçte kiralarını ödemekte büyük sıkıntılar yaşandığı görüldüğünden zaten Devletimiz tarafından sağlanmış olan Kira desteklerinin tutarlarının ciddi şekilde artırılarak sürelerinin uzatılması gerekmektedir

7- Belediyeler tarafından tahsil edilen su paralarında indirim uygulanması, tabela ve reklam vergileri ile Çevre temizlik vergileri ve Katı atık bedellerinin pandemi süresince alınmaması gerekmektedir.

8- Bilindiği üzere kapalı alanlarda virüsün yayılma olasılığı ve vatandaşların günlük ihtiyaçlarını karşılamak üzere çoğunlukla alışveriş merkezleri ve büyük marketlerde kalabalık gruplar oluşturulmasının önüne geçmek ve mesafe yönünden bulaş hızı göz önünde bulundurulduğunda, Bahar aylarının gelmesi ve havaların ısınmaya başlamasıyla insanların ihtiyaçlarını açık havadaki semt aralarından karşılamalar daha makul olacağından semt pazarlarının çalışma sürelerinin gözden geçirilerek açık tutulması gerekmektedir.

9- Pandemi süreci devam ettiğinden Esnaf ve Sanatkarlara yönelik en az 1 yıl ödemesiz ve toplamda 3 yılda geri ödenecek olan acil ve faizsiz Can suyu kredisi verilmesi gerekmektedir.

10 - Devletimiz ve Hükümetimiz tarafından çıkarılarak Esnaf ve Sanatkarlarımıza sunulacak olan tüm kredi, teşvik, destek ve yardımlardan meslek ve sektör gözetilmeksizin tüm esnaf ve sanatkarın faydalandırılması gerekmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86

banner84