SAĞLIK MÜDÜRÜ YILMAZ’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınıyla ilgili Düzce manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in sorularını yanıtladı. Dr. Yılmaz, salgında Düzce’de üst üste yaşanan artışların ardından yaşanan düşüş eğilimin henüz istenen seviyede olmadığın ı kaydetti. 17 günlük tam kapanma dönemindeki mücadelenin COVİD-19’un hayatımızdan çıkarmak için olacağını belirten Yılmaz, “Bir araya gelişlerimizde sevdiklerimizi de riske atıyoruz. Bu mücadelede hepimizin sorumluluğu var” uyarısında bulundu. Dr. Yılmaz çok merak edilen ‘Pozitif vakalar oruç tutabilir mi?’ ve ‘Bu dönemde nasıl beslenmeli?’ sorularına da yanıt verdi.

SAĞLIK MÜDÜRÜ YILMAZ’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, yeni tip koronavirüs (COVİD-19) salgınıyla ilgili Düzce manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in sorularını yanıtladı. Dr. Yılmaz, salgında Düzce’de üst üste yaşanan artışların ardından yaşanan düşüş eğilimin henüz istenen seviyede olmadığın ı kaydetti. 17 günlük tam kapanma dönemindeki mücadelenin COVİD-19’un hayatımızdan çıkarmak için olacağını belirten Yılmaz, “Bir araya gelişlerimizde sevdiklerimizi de riske atıyoruz. Bu mücadelede hepimizin sorumluluğu var” uyarısında bulundu. Dr. Yılmaz çok merak edilen ‘Pozitif vakalar oruç tutabilir mi?’ ve ‘Bu dönemde nasıl beslenmeli?’ sorularına da yanıt verdi.

01 Mayıs 2021 Cumartesi 14:40
SAĞLIK MÜDÜRÜ YILMAZ’DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Düzce İl Sağlık Müdürü Dr. Yasin Yılmaz, yaklaşık 14 aydır gündemin bir numaralı maddesi olarak yaşamın her alanını olumsuz etkilemeye devam eden yeni tip koronavirüs salgınında Düzce’deki son durumla ilgili Manşet Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Canan Üstüner’in sorularını yanıtladı.

Dr. Yılmaz, mutant virüs tehlikesinden Düzce’deki son duruma, pozitif vakaların oruç tutmak istemesinden, bu süreçte nasıl beslenilmesi gerektiğine kadar pek çok konuda önemli açıklamalarda bulundu.

“MÜCADELEMİZ BU 17 GÜNDE COVİD’İ HAYATIMIZDAN ÇIKARMAK İÇİN”

Düzce’de şubat ayından beri üst üste yaşanan artışların Ramazan ayı öncesinde alınan tedbirlerle vaka artış oranında kısmi bir düşüşün sağlandığını belirten Dr. Yılmaz, “Ramazan ayından önce alınan kararlarla birlikte vaka sayıları belirli bir seviyede vatandaşlarımızın da destekleriyle yavaş yavaş azalma trendine girmişti. Son 17 günlük alınan tedbirler kapsamında hep birlikte yapacağımız mücadeleyle de inanıyorum ki o arada da bizim aşılama faaliyetlerimiz devam edecektir. Bu süreçte bağışıklığımızı güçlendirip COVİD-19’u yavaş yavaş hayatımızdan çıkarmak için mücadele edeceğiz” sözleriyle 17 günlük tam kapanma kararının mücadelede hız kazandıracağını belirtti.

“BİR ARAYA GELMELERDE SEVDİKLERİMİZİ DE RİSKE ATIYORUZ”

Düzce’deki artışta da önemli pay sahibi olan dost ve akraba ziyaretlerine atıfta bulunan Dr. Yılmaz, kapalı ortamlar ve hareketliliğin salgın üzerinde olumsuz etkisi olduğunun altını çizerek, “Kapalı ortamlarda ne kadar çok bulunursak, ne kadar çok hareketlilik gösterirsek, ne kadar çok gezersek virüsün o kadar çok yayılmasına sebep oluyoruz. Nedeni de hasta olduğumuzu bilmediğimiz bir periyotta bulaştırıcılık riski devam ederken sevdiklerimizi, arkadaşlarımızı, dostlarımızı kendimizle birlikte hasta ediyoruz” diye konuştu.

HEDEF VAKA SAYISINI 5 BİNİN ALTINA İNDİRMEK

Tam kapanma döneminde kısıtlama dışında sektörlerde çalışmaya devam edecek vatandaşların da kurallara harfiyen uymasının bu dönemdeki hedeflere ulaşılabilmesi için önemli olduğunu belirten Dr. Yılmaz, “Onlar kendi işlerini yapmaya devam edecekler. Koronavirüs tedbirleri kapsamında biz de sağlık çalışanları olarak mümkün olduğu kadar tespit ettiğimiz vakaları karantina altına almaya devam edeceğiz. Tedavilerini en kısa zamanda onlara ulaştıracağız. Bu şekilde bu 17 günlük süreci tamamlayıp, biliyorsunuz 35 bin de olan rakamları 5 bine hatta 5 binin altına indirmeyi hedefliyoruz. Önümüzdeki süreçte yaz mevsiminde olsun, vakaların azalmasında olsun, ölümlerin azalmasında olsun süreci iyi bir şekilde yönetebilelim diye çabalıyoruz” dedi.

“DÜZCE’DEKİ DÜŞÜŞ BEKLENEN DÜZEYDE DEĞİL”

Düzce’de tedbirlerle birlikte yaşanan kısmi düşüşün istenen düzeyde olmadığını kaydeden Dr. Yılmaz, “Türkiye genelindeki kombinasyonla birlikte ilerliyoruz. Ülke genelindeki düşüş gibi bizde de bir düşüş söz konusu ama beklediğimiz düzeyde değil.  Daha önceki o hızlı sıçramamızı geri vermiş gibi olduk, 100 binde 150 gibi bir düşüş söz konusu. Yükselişte 1’den 4’e, 4’ten 9’a gibi bir sıçrama söz konusu. Düşerken maalesef aynı şekilde düşmüyor. O yüzden daha dikkatli olmamız gerekiyor” sözleriyle önümüzdeki süreci işaret etti.

“BU MÜCADELEDE HEPİMİZİN SORUMLULUKLARI VAR”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka sayılarının yükselmesinde 80 milyonun sorumlu olduğunu söylemesiyle ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine Dr. Yasin Yılmaz, “Sonuçta virüs bulunan bir ortama girip çıktığınızda aldığımız tedbirler sonucunda bulaşmıyor. Ama en ufak bir hata yaptığımızda farkında olmadan sonuçta o virüs bulaşıyor. Tabii ki burada Sayın Bakanımızın da dediği gibi sorumluluklarımız var, kimse kimseye hastalık bulaştırmak istemez. Kimse hastalık bulunan bir ortama girip o hastalığı almak istemez.” dedi.

“TÜRKİYE’DE DİĞER ÜLKELERE GÖRE FARKINDALIK VAR”

Dünyaya kan kusturan salgının bir kişiden yayıldığına dikkat çeken Dr. Yılmaz, “Toplum içinde bir ya da iki kişide olan bir virüs bir anda 2’den 8’e 8’den 16’ya çıkabilme potansiyeli olan bir virüsten bahsediyoruz. Biz hep beraber top yekûn kamu kurum ve kuruluşları olsun gerçekten Türkiye de bir farkındalık var. Hemen hemen herkes buna dikkat ediyor, sorumluluklarına dikkat ediyor. Tabii ki zaman zaman hatalar oluyor, bu hatalar sonucunda hastalanıyoruz ve bunların sonucunda onları tedavi etmek bizlere düşüyor” diye konuştu.  

“MUTASYON VİRÜSLERİN DOĞASINDA VAR”

Son zamanlarda ülke genelinde hızla yayılarak asıl koronavirüsün yerini alan ve çok daha yüksek oranda bulaşıcılığı olduğu bulunan mutant virüslerle ilgili de vatandaşları bilgilendiren Dr. Yılmaz, “Mutasyon virüslerin doğasında olan bir durum. Bu şekilde yok olacaklar. Onların süreci bu şekilde ilerliyor. Şu anda Hindistan mutandı İstanbul’ da 5 kişide çıktığını açıklanmıştı.  Konuya bilim kurulumuz ve bilim insanlarımız çok dikkatli yaklaşıyorlar. Şu anda net veriler elimizde değil. Tabii ki önümüzdeki süreçte beli olacak” sözleriyle Hindistan mutandı tehlikesine dikkat çekti.

Türkiye’deki vakaların şu anda yüzde 80’inin İngiliz varyantı olduğunu aktaran Dr. Yılmaz, “Farklı mutasyonlarla İngiliz mutasyonu da bir süre sonra yok olacak. Hindistan mutasyonu ile ilgili süreçte önümüzdeki süreçte netleşecektir. İlk bilgilere göre bulaştırıcılığının hızlı olduğu, aynı belirtileri gösterdiği, aynı şekilde hastalık seyrinin devam ettiği şeklinde bilgiler var. Tabii Bilim Kurulu önümüzdeki günlerde konu ile ilgili çalışmalar yapıp rehberimizi güncelleyecektir. Sağlık Bakanlığı’nın COVİD-19’la ilgili tedavisi ve ilaç üretimi konusunda bir rehberi ve kriterleri ile ilgili birliktelik sürdürmektedir. Orada alınacak tedbirleri biz de ilimizde uygulayacağız.” ifadelerini kullandı.

KORONAVİRÜS HASTALARI ORUÇ TUTABİLİR Mİ?

İçinde bulunduğumuz Ramazan ayında, yeni tip koronavirüse yakalanan ancak belirtileri hafif olduğu için oruç tutmaya devam etmek isteyen vakalarla ilgili soruyu da yanıtlayan İl Sağlık Müdürü Yılmaz, “Hastalık durumunda tutulmaması yönünde bir fetvası var ama kişinin kendi durumuna göre değişiyor. Herkes de aynı belirtilerle aynı durumda bulunmuyor. Hastanede yatan bir hasta oruç tutamaz belli aralıklarla ilaç verildiği için. Evde hafif geçiren vatandaşlarımız Dini vecibelerini yerine getirebilirler.” sözleriyle oruç ibadetinin hastalığı hafifi bir şekilde evinde geçiren vatandaşların tedavisine olumsuz bir etkisi olmadığını açıkladı.

“VÜCUT DİRENCİ İÇİN BOL SEBZE VE MEYVE TÜKETİLMELİ”

Koronavirüse yakalanmış birinin nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili de vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Dr. Yılmaz, “Normal hayatımızda da dengeli beslenmemiz gerekiyor. Bol sebze tüketmemiz gerekiyor vücut direncimizin iyi olması için. Bu sadece COVİD süresi boyunca değil aslında 365 gün boyunca dengeli ve düzenli beslenmemiz gerekiyor. Sonuçta kendi sağlımız için gerek vücut direncimiz için gerek obezite konusu için antioksidan gıdalar almamız için gerekli bir durum. COVİD olduğumuzda da buna benzer gıdalar tüketmemiz, belki C vitamini içeren portakal mandalina gibi meyveler ve gıdalar tüketebilirler” diye konuştu.           

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.