ROMATOLOJİ UZMANI NALBANT HASTA KABULÜNE BAŞLADI

Düzce’nin sağlık hizmetleri yeni fiziki mekanlar ve atamalarla güçlenmeye devam ediyor. Düzceliler’in tedavi olmak için il dışına çıkmak zorunda kaldığı bir branş daha Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne kazandırıldı. Romatoloji Uzman Dr. Merve Nalbant, Muncurlu ek binasında hasta kabulüne başladı. Öncü Haber’e konuşan Uzman Dr. Nalbant, romatizmal hastalıklara sahip kişilerin diğer hastalar göre koronavirüsü daha ağır atlattığını vurguladı. Romatizmal hastalıkların kesin bir nedeninin olmadığını belirten Nalbant, bu hastalıklara sahip bireylerin kontrol altında olması gerektiğini söyleyerek, önemli tavsiyelerde bulundu.

ROMATOLOJİ UZMANI NALBANT HASTA KABULÜNE BAŞLADI

Düzce’nin sağlık hizmetleri yeni fiziki mekanlar ve atamalarla güçlenmeye devam ediyor. Düzceliler’in tedavi olmak için il dışına çıkmak zorunda kaldığı bir branş daha Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne kazandırıldı. Romatoloji Uzman Dr. Merve Nalbant, Muncurlu ek binasında hasta kabulüne başladı. Öncü Haber’e konuşan Uzman Dr. Nalbant, romatizmal hastalıklara sahip kişilerin diğer hastalar göre koronavirüsü daha ağır atlattığını vurguladı. Romatizmal hastalıkların kesin bir nedeninin olmadığını belirten Nalbant, bu hastalıklara sahip bireylerin kontrol altında olması gerektiğini söyleyerek, önemli tavsiyelerde bulundu.

27 Nisan 2021 Salı 16:56
ROMATOLOJİ UZMANI NALBANT HASTA KABULÜNE BAŞLADI

Yeni yatırımlarla sağlık sistemi güçlenen Düzce’de yeni uzmanlık alanları ile hastaların tedavi için il dışına gitmek zorunda kalmasının önüne geçiliyor.

Düzce’de romatizmal hastalıkların yaygın olması nedeniyle en çok talep edilen polikliniklerden olan romatoloji polikliniği uzman atamasıyla Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’ne kazandırıldı. Romatoloji Uzmanı Dr. Merve Nalbant geçtiğimiz günlerde Düzce Atatürk Devlet Hastanesi’nin Muncurlu ek binasında hasta kabulüne başladı.

Uzman Doktor Nalbant, romatoloji bilim dalı hakkında merak edilenleri Öncü Haber mikrofonuna anlatarak, vatandaşlara sağlıklı bir hayat için uyarılarını sıraladı.

“KORONAVİRÜS TAKLİT EDEBİLİYOR”

Son bir yıldır dünya genelinde etkisini sürdüren koronavirüsün bazen romatizmal hastalıkları taklit edebildiğini dikkat çeken Nalbant “O yüzden bizde bir karışıklığa sebep olabiliyor. Bu durumda önce hastanın koronavirüs olmadığını saptamamız gerekiyor. Ayrıca koronavirüs bulaşan bizim hastalarımız genellikle bağışıklık sistemini düşürücü ilaçlar içtikleri için biraz daha ağır geçirme ihtimalleri olabiliyor. O yüzden mutlaka ilaçlarını takip ve gözlem altında kullanmalı gerekiyor.” diyerek koronavirüs sürecinde romatizmal hastalarının tedavilerinde karşılaşabildikleri durumlara dikkat çekti.

“ROMATİZMAL HASTALIKLARIN SEBEBİ BİLİNMİYOR”

Romatizmal rahatsızlıkların sebebinin genellikle bilinmediğine ancak bununla beraber genetik faktörlere dikkat çeken Dr. Nalbant, “Genelde hastalarda ailesel kalıtım görebiliyoruz. Bu hastalıklar sonradan da görülebiliyor. Tedavisi mümkün olan durumlar da mevcut ama genellikle bu hastalık vücudun kendine karşı oluşturduğu bir durum olduğu için ilaçlarla biz bunu kontrol altında tutmaya çalışıyoruz.” dedi.

ÖNCE NEREYE BAŞVURMALI?

Eklem ve kas ağrıları ile bel ağrısı gibi şikayetlere sahip olan vatandaşların romatoloj yerine öncelikle fizik tedavi, ortopedi ve dahiliye uzmanlarıyla görüşmeleri gerektiğinin altını çizen Nalbant şöyle devam etti: “Öncelikle eklem rahatsızlığı ve herhangi bir şikâyeti olan hastalar direk romatizmal hastalık düşünmesinler. Başka hastalıklar da olabilir. Bu yüzden öncelikle fizik tedavi hekimleri, dâhiliye uzmanlarına başvurduktan sonra gerekli durumlarda bu uzmanlarımız hastaları bizlere yönlendirmekte.”

“KORONAVİRÜS OLAN HASTALAR AĞIR GEÇİREBİLİYOR”

Romatizmal hastalıklara sahip olan kişilerin diğer hastalar göre koronavirüsü daha ağır atlattıklarını belirten Romatoloji Uzmanı Merve Nalbant, “Romatizmal hastalıklarda genelde vücudun kendisine karşı artmış bir bağışıklık sistemi aktivasyonunda artma mevcuttur. Bu yüzden biz hastalarımıza bu bağışıklık sistemini biraz daha azaltıcı düşürücü ilaçlar veriyoruz. Bundan dolayı koronavirüs olan hastalar ağır geçirebiliyor. Bu yüzden koronavirüs olan hastalarımızda hastalığın daha ağır geçmesini neden olabiliyor. Tabii her hastada bu şekilde olacak diye bir şey söz konusu değil. Mutlaka romatizmal hastalarımız bize koronavirüs oldukları zaman danışmalı ve ilaç düzenlemeleri yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

İLTİHAPLI ROMATİZMA HASTALARINA TAVSİYELER…

İltihaplı romatizma ile gelen hastalarınıza ne gibi tedaviler uygulandığının ve tedavi altında ki hastalarına neler önerebileceğini sorulması üzerine “Bağışıklık sisteminde vücuda karşı artmış bir bağışıklık sistemi olduğu için genelde bunu azaltmaya yönelik ilaçlar veriyoruz öncelikli olarak. Daha ileri ilaçlarımızda mevcut ama her hastamıza uygulamıyoruz bunları gereken hastalarda gereken durumlara göre verebiliyoruz. Hastaların dikkat etmesi gereken durumlar ek hastalıklar diyabet, tansiyon gibi hastalıklarının kontrol altına alınması gerekiyor. Genel hayat düzenleri, diyetleri ve egzersizlerine dikkat etmelerini öneriyoruz hastalarımıza. Bazı Romatizmal hastalarda mevsimsel geçişlerde alevlenme dönemleri görebiliyoruz. Lupus hastalarında veya Romativit hastalarında zaman zaman bu alevlenme dönemleri olabiliyor.” diye konuştu.

“KESİN BİR ÖNERİ YOK”

Uzman Doktor Nalbant, Romatizmal hastalıkların sebebinin bilinmediği için kesin bir tavsiye verilmesinin mümkün olmadığını belirterek, “O yüzden şunu yapın gibi bir şey dememiz mümkün değil. Fakat diyetini, egzersizini sağlıklı yaşamına dikkat ederlerse bu vücut direncinin oluşması açısından daha iyi olabilir.” dedi.

“SIKI KONTROL ÇOK ÖNEMLİ”

Romatizmal rahatsızlıklara sahip hastaların mutlaka sıkı sıkı kontrolde olması gerektiğinin altını çizen Nalbant, “Mutlaka sıkı kontrol önemli romatizma hastalıklarının bizim gözetimimizde nasıl ilerlediğini takip etmemiz, kontrollere mutlaka düzenli gelmeleri gerekmekte. Özellikle eklem şişlikleri olduğunda veya herhangi bir ek problemleri olduğunda romatoloji doktorlarına danışmaları gerekiyor. Biz romatizmal hastalıkları Multik sistemi dediğimiz birçok sistemi birçok organı etkileyen bir hastalık olduğu için mutlaka herhangi bir şikâyeti oldu zaman bize de danışmalarını öneriyorum.” diye konuştu.

HASTALARA TAVSİYELER

Konuşmasının son kısmında hastalarına tavsiyelerde bulunan Nalbat, “En sık gördüğümüz hastalıklar Angilazanspondilivit dediğimiz omurga romatizması ve Romomovit dediğimiz eklem romatizması bu hastaların aktif dönemlerinde ilaç düzenlemelerini yaptıktan sonra normal hareketlerini öneriyoruz.  Normal hareketlerini öneriyoruz özellikle Angilazanspondilivit hastaları için hareketsiz kalmaması, ara sıra yüz üstü yatması, yüzme gibi sporları önerebiliriz ama hastaların eklem tutulmasına veya aktivasyonlarını Romatoloji hekimleri tarafından düzenlenmesini öneririz.” ifadelerinde bulundu.  

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86

banner84