NİZAMETTİN ULAŞ...

Düzce Malumat Haber olarak başlatmış olduğumuz röportaj serimizin bu haftaki konuğu Düzce Bisikletliler Platformu Başkanı Nizamettin Ulaş oldu… Düzce’de yapılmasına vesile olduğu Bisiklet Festivalleri ile ilimizin ulusal ve uluslararası arenada tanınmasına katkı sağlayan Ulaş ile “Düzce’de bisiklet” üzerine samimi bir sohbet ettik.

NİZAMETTİN ULAŞ...

Düzce Malumat Haber olarak başlatmış olduğumuz röportaj serimizin bu haftaki konuğu Düzce Bisikletliler Platformu Başkanı Nizamettin Ulaş oldu… Düzce’de yapılmasına vesile olduğu Bisiklet Festivalleri ile ilimizin ulusal ve uluslararası arenada tanınmasına katkı sağlayan Ulaş ile “Düzce’de bisiklet” üzerine samimi bir sohbet ettik.

17 Nisan 2018 Salı 11:49
NİZAMETTİN ULAŞ...

Düzce’ye sosyal, ekonomik, kültürel, sanatsal alanda başarılı işlerin altına imza atmış kişiler için başlatmış olduğumuz röportaj serimizin bu haftaki konuğu Düzce Bisikletliler Platformu Başkanı Nizamettin Ulaş oldu. 2014 yılından bu yana bu yıl üçüncüsünü gerçekleştirecekleri ulusal ve uluslar arası festivallerin şehrimize katkıları başta olmak üzerine bisiklet hakkında konuştuk.

Nizamettin Ulaş kimdir? Kısaca tanıyabilir miyiz?

“ SON 10 SENEMİ DÜZCE’DE GEÇİRDİM”

1946 senesinde İstanbul’da doğdum. Rizeliyim ancak doğup büyüdüğüm yer İstanbul. İstanbul Büyükşehir Belediyesinde Teftiş Kurulu Başkanlığı, Müfettişlik yaptım. Son 10 senemi Düzce’de geçirdim. Düzce’de bisiklet ile ilgili olarak dernek ve platform Başkanlıkları yaparak bisikletin bilinçli kullanılmasını sağlamaya çalışmış biriyim.

Düzce’de bisikletin durumu nedir?

“DÜZCE’DE BİSİKLET DURUMU NEGATİF. ÇÜNKÜ…”

Düzce’de bisiklet sayısına göre var olan durum negatiftir. Çünkü bisiklet yollarının seviyesi çok azdır, bu durumun tam tersi olarak bisiklet sayısı fazladır. Bisiklet sayısı ile bisiklet yollarının arsında büyük farklar olmasına rağmen kazalar azdır. Bisiklet ile ilgili olarak Belediye Başkanı ve Vali Bey mevzuat hakkında görüşme yaparak var olan sorunlara çözüm arayışı içerisine girilmesi gerektiğini düşünüyorum. Aydınpınar Köyünden Düzce Merkeze doğru bisiklet yolunun yapılmaya başlandığı yönünde bilgi verildi ancak bu yeterli değildir. İstanbul Caddesindeki çalışmalar ilk önce bisiklet yolu olarak başladı ancak sonradan proje değişerek tramvay yolu yapıldı. Endüstri Meslek Lisesi önünde 500 metrelik bir mesafede bisiklet yolu yapıldı. Bisiklet yollarının birbirine bağlantılı olması gerekiyor. Eski Belediye Başkanı Düzce Belediyesinin önünden Düzce Üniversitesine kadar bisiklet yolu yapılacağını söylemişti. Bu durumda olmadı.

Düzce’de bisiklet sayısı hakkında bilgi verir misiniz?

“ 40 BİN BİSİKLET VAR”

Düzce’de 40 bin bisikletin olduğunu tahmin ediyoruz. Bu sayısının yüzde 10’nun trafikte aktif olduğunu hesaplıyoruz. Yani Düzce trafiğinde 4 bin bisikletin olduğunu tahmin ediyoruz. Bu durum günlük hayatın akışında fark edilemiyor. Çünkü insanlar ana merkezi çok fazla kullanmıyorlar. Genellikle ara sokaklardan gidiyorlar.

İstanbul Caddesi araç ve bisiklet trafiğine kapatıldı. Ancak vatandaşlarında çok rahatsız olduğu bir durum söz konusu burada. Bisiklet kullanıcıları İstanbul Caddesine bisikletle giriyorlar. Bu durum hakkında yorumunuz ne olur?

“ KÜLTÜR MESELESİ”

Bu durum da kültür meselesi olduğunu düşünüyorum. Yaya yolunda bisiklet kullananlar için cezai işlem uygulanması gerektiğini düşünüyorum. Ana merkezlere bisiklet yolu yapılması gerektiğini söyledik. Eğer yapılmış olsaydı bu durumları konuşuyor olmayacaktık. Maalesef eskiden gelen bir alışkanlık var.

10 yılınızı Düzce’ye verdiniz ve bu kapsamda gerek dernek gerekse platform olarak faaliyet gösterme çabası içerisine girdiniz. Bunlar hakkında bilgiler verir misiniz?

“ TANINAN BİR TOPLULUK HALİNE GELDİK”

İlk olarak İstanbul’daki bir derneğin Düzce İl temsilcisi oldum. Dönemin Belediye Başkanı İsmail Bayram’ın talebi ile Düzce’de bisiklet ile ilgili olarak bir dernek kurduk. Derneklerin ayakta durabilmeleri için de maddi yönden desteğe ihtiyacı vardır. Maddi yönden yürütemediğimizden dolayı derneği platform statüsüne getirdik. Şuanda Düzce Bisikletliler Platformu olarak faaliyet gösteriyoruz. Yapmış olduğumuz faaliyetler sonrasında çok tanınan bir birlik durumuna geldik. Çaycuma Belediye Başkanı etkinlik için bizleri davet ediyor. Lüleburgaz’a davet edildik. Bolu ve Sakarya gibi bölge illerine de bisiklet konusunda öncülük yapıyoruz.

Bisiklet ile ilgili olarak kurulan dernek, platform ve il temsilciliklerinin başına geçen kişilerin konu hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini, düşünüyorum. Kendisinin bisiklet ile ilgisi olmaması durumunda bulunduğu alandaki kişileri nasıl eğitebilir ki?

Düzce’de yapmış olduğunuz etkinlikler hakkında bilgiler verir misiniz?

“ ÜÇÜNCÜSÜNÜ DÜZENLİYORUZ”

Bizler Düzce’de 3 festival yaptık. Düzce’de festival yapmak kolay bir şey değil. Sponsorların bulunması ve destek olunması gerekiyor. 6-7-8 Temmuz’da yapılacak olan festival için hazırlıklarımızı tamamladık. Gelen misafirlere 3 gün süre ile yemek ikramı, giyecekleri formaları sponsorlarımız tarafından karşılanacak. Düzce Üniversitesinden büyük destek aldık. Aynı şekilde Beyköy Belediyesinden de destek aldık. Bunların dışında Cumartesi ce Pazar günleri çıkarak platform üyeleri olarak doğa turları düzenliyoruz.

6-7-8 Temmuz’da etkinlik yapılacağını söylemiştim. 3. Ulusal ve uluslararası bisiklet festivali reklam çalışmaları başlayacak. Festival ile ilgili hazırlanan reklam materyalleri İngilizce’ye çevrilecek. Zor bir parkur oluşturduk. Düzce’yi tanıtmak için yaylalar başta olmak üzere birçok turistlik bölgeye gidilecek. 1. Gün Düzce Merkezden Düzce Üniversitesine gidilecek. Üniversitede yemek ikramımız olacak. Ayrıca akşam müzik dinletici yapılacak. 2. Gün ise Düzce’nin yaylalarına çıkacağız. 3. Günde Gölyaka’ya gideceğiz. Beyköy Belediye Başkanı da destek oluyor.

Yapmış olduğunuz etkinlikler uluslararası statüde olduğundan dolayı Düzce’nin tanıtımına da katkı sağlıyor. Bu durum hakkında değerlendirmelerde bulunur musunuz?

“ DÜZCE’NİN TANINMASINI İSTİYORUM”

Bu tür etkinliklerin sürekliliği sağlanması halinde Düzce için çok büyük bir fayda sağlayacağını düşünüyorum. Düzce’yi seviyorum ve tanınmasını istiyorum. Araç üzerinde yapılan gezilerde gidilen yerlerin güzellikleri görünemez. Bisiklet ile yapılan turlarda gidilen yerlerin bütün güzellikleri görünüyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.