İLK KONUĞUMUZ; “İLHAN AKIN”

Düzce Malumat Haber olarak röportaj serilerine başlıyoruz. Röportaj serimizin ilk konuğu Yazar İlhan Akın oldu. Hint, Arap, Japon Kültürleri ve medeniyetleri başta olmak üzere birçok medeniyet hakkındaki yazdığı eserleri hakkında konuştuğumuz Yazar Akın, merak edilen soruları cevapladı.

İLK KONUĞUMUZ; “İLHAN AKIN”

Düzce Malumat Haber olarak röportaj serilerine başlıyoruz. Röportaj serimizin ilk konuğu Yazar İlhan Akın oldu. Hint, Arap, Japon Kültürleri ve medeniyetleri başta olmak üzere birçok medeniyet hakkındaki yazdığı eserleri hakkında konuştuğumuz Yazar Akın, merak edilen soruları cevapladı.

14 Nisan 2018 Cumartesi 15:01
İLK KONUĞUMUZ; “İLHAN AKIN”

Düzce’ye sosyal, kültürel ve ekonomi alanlarında  değer kazandıran kişilerle yapacağımız röportaj serimizin ilk konuğu Yazar İlhan Akın oldu. Yazar Akın’ı tanıdık, eserleri hakkında bilgiler aldık.  

İlhan Akın Kimdir?

Düzce’nin Muncurlu Köyünde doğdum. Düzce’de çeşitli okullarda sınıf öğretmenliği ve Türkçe öğretmenliği yaptıktan sonra Abant İzzet Baysal Üniversitesi Düzce Meslek Yüksek Okulunda Türk Dili Dersleri verdim. Düzce Meslek Yüksek Okulunda 11 kişilik öğrenci gurubuyla “Tabelalardaki Dil Kirliliği” adlı projesinin çalışmasını yaptık. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türkçe Bölümünde açılan Yazarlık Atölyesinde Yaratıcı Yazı Dersi verdim. Ayrıca  Türkiye İlim ve Edebiyat Eserleri Sahipleri Birliği (İLESAM) tarafından “2012 yılında Yılın Romancısı” seçilme şerefine eriştim. 2016 yılı 53. Uluslararası Hacı Bektaş Veli Kısa Öykü Yarışmasında” ikincilik ödülü aldım.

Eserleriniz nelerdir?

Yazarlık hayatım boyunca 18 Roman ve 3 hikaye olmak üzere toplamda 21 eserin altında imzam var. 

Eserlerimin başlıcaları: “ Sessiz Feryat”, “Üçüncü Hayat”, Ganj’ın Gözyaşları”, “1944 Arabat Türkleri”, “Güneşin Efendisi”, “Sılada Gurbet”, Mahşerin Esrarı”, “Dördüncü Cemre”, “Bir Çocuk Bir Şehir ve Bolu”, Bir Devrin Efendisi”, “ Mahşerin Galibi”, “Hudeybiye’den İs Vadisi’ne”, “Şira Yıldızı”, “ Vadiden doğan Güneş”, “Santra Barbara”, Annem Varsa Bende Varım”dır.

Eserlerinizde hangi medeniyetleri işlediniz? Eserlerinizde işlediğiniz medeniyetlerin dillerine kitaplarınız çevrildi mi?

Özellikle Hindistan, Japonya, Kafkaslar, Arap Medeniyeti, Yunan ve Gürcü Medeniyetleriyle ilgili olarak çeşitli eserlerim var.

Ganj’ın Gözyaşları adlı eserim Hindistan Medeniyeti ile ilgilidir ve İngilizce’ye çevrilmiştir.

Japon Medeniyeti ile ilgili olarak kaleme aldığım Güneşin Efendisi adlı Romanım Ankara Üniversitesi Japon Dili ve Edebiyat Kursusunden Nurullah Sat tarafından Japonca’ya çevrilme çalışmaları devam ediyor.

Kafkas Medeniyeti ile ilgili olarak yazdığım “ Sessiz Feryat” adlı Romanım Gürcistan’ın Trabzon Konsolosu Temur Tartavaş Vili tarafından Gürcüce’ye çevrilmekte.

Basıma hazırladığınız, üzerinde çalıştığınız eseriniz var mı?

Santavar İzmitli Azize Santa Barbara ( aya Varvara)’ın hayatı ile ilgili yazığım roman basıma hazırlanmakta.

Yerel anlamda yazmış olduğunuz eserler nelerdir?

Sosyal tarihi, tasavvuf alanında eserler yazdım. Özellikle biyografi alanında Muhammed Zahid Kevseri’yi anlatan “Sılada Gurbet”, Hafız Hasan Efendi’yi anlatan “ Vadiden Doğan Güneş Adlı romanlarla yerel karakterleri, önemli karakterleri okuyucuyla buluşturdum.

Eserlerinizin çoğunluğu Roman ancak Hikaye de yazıyorsunuz. Bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Romanlarımın dışında “Annem Varsa Bende Varım” adlı hikaye projem Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul görmüş Bakan İsmet Yılmaz’ın da katıldığı bir programla tanımı yapıldı.

Aralarında Düzce’nin de olduğu 3 ilde uygulanan projeyle 130 bine yakın öğrenciye kitap okuma zevkiyle buluştu.

Başka iller içinde görüşmeler devam ediyor. Proje Türkiye’nin tamamında uygulanması amaçlanıyor.

Programlara katılıyorsunuz. Bunlar hakkında bilgi verir misiniz?

Sivas, İstanbul, Bitlis, Bolu, Ankara ve Tokat gibi şehirlere davet üzerine gittim. Söyleşi, sohbet ve imza günlerine katıldım.

Mayıs ayında merkez Darende olmak üzere 20 ilçenin bir araya gelmesiyle hazırlanan projeye katılım sağlayacağım.

Okuyucu kitlemle bir araya gelmek, samimi bir sohbet içerisinde gerçekleştirilen programlar verimli geçiyor. Yapılan işin ne kadar ciddi olduğunu fark edilince insanların sizi anladığını görüyorsunuz. Vermiş olduğunuz emeğinizin, çalışmanın karşılığını almış oluyorum.

Düzce ile ilgili yapmak istediğiniz çalışma var mı?

Eski Düzce Müftüsü Kürd Zade Mehmed Efendi’nin hayatı ile ilgili ve Halil Fevzi Efendi’nin de hayatını anlatan kitaplar yazmak istiyorum. Bu konularla ilgili olarak fırsatını bulduğum anda çalışmalara başlayacağım. Benden önce bir başkası bu konuları yazarsa üzerimden bir yük kalkmış olur.

Son Güncelleme: 16.04.2018 12:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.