Zamanda Yolculuk Yaşatıyor

Bir dönem kullanılan eski eşyalara olan merakı sayesinde çevresindekiler tarafından "Antikacı Kral" olarak anılan 57 yaşındaki Mehmet Kral, Düzce'de doğup büyüdüğü yerde kurulan "Tarihi Mahalle Pazarı'nda ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor.

Zamanda Yolculuk Yaşatıyor

Bir dönem kullanılan eski eşyalara olan merakı sayesinde çevresindekiler tarafından "Antikacı Kral" olarak anılan 57 yaşındaki Mehmet Kral, Düzce'de doğup büyüdüğü yerde kurulan "Tarihi Mahalle Pazarı'nda ziyaretçilerine nostalji yaşatıyor.

26 Temmuz 2018 Perşembe 11:37
Zamanda Yolculuk Yaşatıyor

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde "Antikacı Kral" olarak tanınan Mehmet Kral, "Eski olsun benim olsun" diyerek topladığı bir döneme ait günlük eşyaları Akçakoca Belediyesi ve girişimci kadınların çabaları ile kurulan "Tarihi Mahalle Pazarı"nda, 1940'lı yıllar ve sonralarına ait küp, su saklama kabı, gaz lambası, radyo, telefon, közlü ütü, fotoğraf ve dergileri nostalji seven özel müşterileri ile buluşturuyor. "Eski olsun benim olsun" sloganı ile eş, dost ve akrabalarından topladığı eşyalara gözü gibi bakan Kral, köşesinde sergilediği parçaların tarihteki işlevlerini ve onlara dair anıları anlatarak, ziyaretçilerine zamanda yolculuk yaşatıyor. 

"O Dönemleri Yaşatıyoruz"

"Antika bir hayat" yaşadığını ifade eden Kral, yaptığı açıklamada, doğup büyüdüğü oyun oynadığı mahallenin ortasında kendisine bir köşe açtığını ifade ederek, "Hem mahalledeki bu pazarı güzelleştirme hem de sergileme yapıyorum. Mahalleme değer kazandırmak için hobimi devam ettiriyorum." dedi.  Kral: "Ben araştırıyorum, buluyorum. Getirip burada insanların karşısına çıkarıyorum. Bazı aletlerin yeni nesilleri de elimde var ama insanların antika almasından yanayız. Yeni modelleri her yerde bulabilirler, tercihlerini antikadan yana kullanmalarını istiyorum. Ben 57 yıldır bu mahalledeyim. Şu anda içerisinde bulunduğumuz 'Akçakoca Tarihi Mahalle Pazarı' çok eskilerde kadınlar pazarıymış. Buraya erkekler giremezmiş. Biz o dönemleri yaşamadık ama onların eserleri ve izlerini biliyoruz. Şu an onları yaşatıyoruz."

"Antika Muhabbeti Bize Yeter"

Antika kokusu arayan herkesin kendisini bulduğunu ifade eden Kral, "Benim müşterilerim hep özel. Almak önemli değil, o antika muhabbeti bize yetiyor. Bizi en çok mutlu eden karşılıklı muhabbet. Gelenin bir şey alması önemli değil. Tüm çocuklara antikayı anlatıyoruz. Aileler geldiğinde çocuklara antikayı ve tarihi anlatmak benim hoşuma gidiyor, böyle bir hizmet yaptığım için de seviniyorum. Para ile işimiz yok. Bu mahallede çoğu insanın para ile işi yok." ifadesini kullandı.

"Bunların ışığında okuyanlar profesör, doktor, başbakan oldu." 

Köşesindeki en eski malzeme olan gemici fenerinin kendisi için ayrı bir değer ifade ettiğini anlatan Kral, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Elimdeki bu fener ile ben çok ders çalıştım. Önceden çok elektrik kesintisi yaşanırdı, o dönemde bunlarla ders çalışırdık. Bundan sonra lüküs çıktı, bizden sonraki nesil onu kullandı. Ama bu gemici feneri hiç bir şekilde sönmez. Ne kadar fırtına, rüzgar olsa da sönmez bu. Bunun değerini bilen biliyor. Bunların ışığında okuyanlar profesör, doktor, başbakan oldu." 

Son Güncelleme: 26.07.2018 17:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.