DÜZCELİLER’E ‘FESTİVALE GELİN’ ÇAĞRISI

Tarihi evleri ve sokaklarıyla UNESCO’nun Tarihi Miras Listesi’nde yer alan ve her yıl Düzce’den çok sayıda ziyaretçi alan Safranbolu, son dönemde adını aldığı safran bitkisiyle turizmde sınıf atladı. Dünyada ‘mutluluk iksiri’ olarak bilinen bitki için 22-24 Ekim tarihleri arasında tüm Düzceliler’i Safranbolu’ya davet eden Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Safranbolu’nun en büyük safran üreticisi olan Safran Çiçeği Üretim Çiftliği işletmecisi İsmail Yılmaz, safranla ilgili merak edilenleri Öncü TV mikrofonuna anlattı.

DÜZCELİLER’E ‘FESTİVALE GELİN’ ÇAĞRISI

Tarihi evleri ve sokaklarıyla UNESCO’nun Tarihi Miras Listesi’nde yer alan ve her yıl Düzce’den çok sayıda ziyaretçi alan Safranbolu, son dönemde adını aldığı safran bitkisiyle turizmde sınıf atladı. Dünyada ‘mutluluk iksiri’ olarak bilinen bitki için 22-24 Ekim tarihleri arasında tüm Düzceliler’i Safranbolu’ya davet eden Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Safranbolu’nun en büyük safran üreticisi olan Safran Çiçeği Üretim Çiftliği işletmecisi İsmail Yılmaz, safranla ilgili merak edilenleri Öncü TV mikrofonuna anlattı.

14 Ekim 2021 Perşembe 18:03
DÜZCELİLER’E ‘FESTİVALE GELİN’ ÇAĞRISI

Tarihi evleri ve sokaklarıyla UNESCO’nun Tarihi Miras Listesi’nde yer alan Safranbolu, son dönemde adını aldığı safran bitkisiyle turizmde sınıf atladı. Dünyada ‘mutluluk iksiri’ olarak bilinen boya, kozmetik ile şifasıyla ilaç ve gıda sektöründe kullanılan safran son yıllarda Safranbolu turizmi için de önemli bir çekim noktası haline geldi.

Düzceliler’in en çok ziyaret ettiği kentlerin başında geliyor

Yurt dışından ve yurt içinden binlerce turist safranın tarladan sofralara yolculuğunu izlemek için sonbaharda da ilçeye akın ediyor. Düzce’den yaklaşık 3.5 saatte ulaşım sağlanan kenti, her yıl hatırı sayılır sayıda Düzceli de ziyaret ediyor.

5. Safran Festivali için geri sayım başladı

Bu ilgide önemli bir paya sahip olan Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Yılmaz’ın ev sahipliğinde 4 yıldır düzenlenmekte olan Safran Festivali’nin 5.’si içinde geri sayım başladı. İlçede Safranbolu Kültür ve Turizm Vakfı öncülüğünde 22-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 5. Safran Festivali için hazırlıklar yapılıyor.

22 Ekim saat 14.00 da kortej yürüyüşü ile başlayacak olan festival boyunca çeşitli konferans, yarışma ve etkinlikler düzenlenecek. Aynı gün saat 16.00’da Kazdağlı Meydanı’nda geleneksel safranlı zerde tatlısı vatandaşlara ikram edilecek.

Merakla beklenen festival için hazırlıklar sürerken Safranbolu Turizm İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Safranbolu’nun en büyük safran üreticisi olan Safran Çiçeği Üretim Çiftliği işletmecisi İsmail Yılmaz, mucizevi safran bitkisiyle ilgili merak edilenleri Öncü TV mikrofonuna anlattı.

‘Safran festivali ilgi çekiyor’

Yukarıçiftlik Köyü’nde 27 dekar alanda safran üreten geniş bir aile olduklarını belirten Yılmaz, “Geniş bir aileyiz. Yaklaşık 27 dekar alanda safran çiçeği üretmekteyiz. Şehir ismini safrandan alıyor. Dünyada ismini bir bitkiden alan şehir olarak tek. Misafirlar bunun için safrana meraklı. Hem yurt içinden hem de yurt dışından safran mevsiminde oldukça yoğun ziyaretçi var. Tarlada fotoğraf çekmek için, bu havayı koklayabilmek veya safran ticareti için gelenler var. Her yıl 22-23-24 Ekim’de Safran Festivali yapılıyor. Bu yıl yine yapılacak. Misafirlerimizi bekleriz.” dedi.

‘Safran’ın bölgeye katkısı büyük’

Safranın bölge ekonomisi için çok önemli bir değer olduğunu belirten Yılmaz, “Ekonomik olarak bölgeye katkısı çok büyük. Girdileri çok büyük ve ticareti çok iyi. Safranbolu’daki neredeyse her işletmenin ismi safran ile başlıyor. Tamamen benimsenmiş durumda. Turizm açısından da büyük gelir elde ediyor. 45-50 gün boyunca safran hasadını görmek isteyenler geliyor ve Safranbolu ekonomisi kazanıyor.” diye konuştu.

‘Safran hasadıyla turizm sonbahara da yayıldı’

Safranbolu’da turizm sadece tarihi evlerden ibaretken safran ile çeşitlendiğini kaydeden Yılmaz, “Safranbolu’da insanlar yıllarca sadece evleri görmek için geliyorlardı. Biz de görsel olarak sadece evleri gösterebiliyorduk. Birkaç yıldan beir gastronomi turizmi ön plana geçti. Safran da bunun bir parçası. Safranbolu’ya yeni bir destinasyon kattı. Buradaki turizm hareketliliği sürecini çok uzattı. Sonbaharda düşüktü. Artık son baharda da 45-50 gün geliniyor. İnsanlar doğal beslenmeye artık çok önem veriyor. Safran da şifalı bir bitki. Tadından kokusundan ziyade şifası için kullanılıyor. Bunu insanların öncelikle bilmesi gerekiyor. Çok da pahalı bir bitki.” ifadelerini kullandı.

Mutluluk iksiri: Faydaları saymakla bitmiyor

Safranın faydalarının saymakla bitmeyeceğini söyleyen Yılmaz, “En büyük özelliği hücre yenileyici olması. Dünyada safran mutluluk iksiri olarak bilinir. Çok içildiğinde gülme krizine sokar. Böyle bir özelliği vardır. Bir gram safran çiçeğinden 80-100 bardak çay elkde dilebilir. Ya da 40-50 porsiyon safranlı pilav yapılabilir. Bölgemizde de safran pilavlarda, çorbalarda, et yemeklerinde, tavuk soslarında, makarnada, tatlıda, zerde tatlısında, lokum yapımında kullanılıyor. Lokantalarımızda bulabilirsiniz. Hem damağa hoş geliyor hem de şifalı. Hatta kafeteryalarda safranlı çay ve safranlı kahve görebilirsiniz.” diyerek safranlı ürünleri tatmaya davet etti.

Yıllık toplam hasat 70 kilogram

Safranın ilçede 55 aile tarafından üretildiğini ve yıllık rekoltenin 70 kilogram olduğunu belirten Yılmaz, “Biz yılda 20 kilogramın üzerinde ürün alıyoruz. Safranbolu’da yaklaşık 55 aile safran üretiyor. Bizim köyde 8 tane üretici var. Bunun gibi birçok köyde üretim var. Safranbolu’da toplam 60-70 kilogram yıllık üretim oluyor. Bu rakam yeterli değil. Bunun 3-4 katı Safranbolu’da tüketiliyor. Lokumda ve yemeklerde kullanılıyor. Perakende satışı çok yüksek. Ama inşallah gelecekte Safranbolu bir safran havzası olacak.” dedi.

İsmail Yılmaz, son olarak tüm Düzceliler’i de 22 Ekim’de başlayacak olan Safran Festivali’ne katılmaya ve Safranbolu’ya gelmeye davet etti. Dünya mirası olan Karabük’ün Safranbolu ilçesine Düzce’den 2 saatten biraz fazla sürede gidilebiliyor.

HABER: Mehmet GÜNESEN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.