Öğretmenin örnek hareketi

DÜZCE(İHA) – Düzce’de Şehit Teğmen Uğur Altan İlkokulu 2. sınıf öğretmeni Tuncay Öztürk, sokaktan topladığı atık kağıt, poşet, karton gibi malzemelerden ders konusuna göre maketler yaparak öğrencilerine uygulamalı olarak anlatıyor....

Öğretmenin örnek hareketi

DÜZCE(İHA) – Düzce’de Şehit Teğmen Uğur Altan İlkokulu 2. sınıf öğretmeni Tuncay Öztürk, sokaktan topladığı atık kağıt, poşet, karton gibi malzemelerden ders konusuna göre maketler yaparak öğrencilerine uygulamalı olarak anlatıyor....

07 Mayıs 2019 Salı 11:30
Öğretmenin örnek hareketi

DÜZCE(İHA) – Düzce’de Şehit Teğmen Uğur Altan İlkokulu 2. sınıf öğretmeni Tuncay Öztürk, sokaktan topladığı atık kağıt, poşet, karton gibi malzemelerden ders konusuna göre maketler yaparak öğrencilerine uygulamalı olarak anlatıyor. Hayvan, mekan ve madde maketleri yapan Öztürk’ün öğrencileri hem eğleniyor hem de dersleri bu yöntemle unutmadan daha kalıcı bir şekilde öğreniyor.

Düzce Şehit Teğmen Uğur Altan İlkokulu 2. sınıfların sınıf öğretmeni Tuncay Öztürk, öğrencilerinin dersleri sevmesini, daha katılımcı olmasını sağlamak amacıyla atıkları geri dönüştürerek ders materyalleri yapmaya başladı. Fikri öğrencilerden de rağbet görünce atıkları geri dönüştürmeye ve figürler yapmaya devam eden Öztürk, Hayat Bilgisi dersinde anlattığı hayvanlar ile ilgili sokaktan topladığı atık karton ve yünlerden koyun ve eşek yaptı. Öztürk böylece öğrencilere koyun ve eşeklerin Anadolu halkı tarafından kullanılma amacını ve özelliklerini yaptığı maketlerle daha kolay anlattı.

Beden Eğitimi ve Müzik dersi kaynaştı

Öğretmen Tuncay Öztürk, ayrıca beden dersleri ile müzik derslerini Ankara yöresi halk oyunu olan Seymen’de birleştirerek bir halk oyunu grubu kurdu. Öğrenciler bu sayede hem spor yapıyor hem de halk oyunlarını öğrenmiş oluyor. Yaptıkları çalışmalarla daha profesyonel hale gelen öğrenciler gösterilerini 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile özel gösterilerde de sahnelemeye de başladı.

Tarihi sahnede anlatıyor

Sınıf Öğretmeni Öztürk, tarih konularını anlatmak için kendi çabaları ile atık malzemelerden tiyatro sahnesi yaptı. Sahnede aynı zamanda Hayat Bilgisi dersi için yapılan eşek, koyun, öküz maketleri de kullanılıyor. Bu sayede öğrenciler tarihi kahramanlar ile tarihteki yaşanmışlıkları günümüzde yaşayarak öğreniyor, bu sayede tiyatro yeteneği de kazanıyor.

"Atıkların dönüştürülebilir olduğunu öğretmeye çalışıyorum"

Sınıf Öğretmeni Tuncay Öztürk, atıkları geri dönüştürerek hem eğitime hem de ekonomiye kazandırmaya çalıştıklarını söyleyerek, "Atık materyalleri geri dönüşüme kazandırmaya çalışıyoruz. Kartonların, kağıtların ve poşetlerin içini doldurarak, kartonları bantlayarak ve atık yünlerden koyun yaptık. Kartonlardan eşek yaptık. Artık boyalarla eşeğimizi boyadık. Bunlarla Hayat Bilgisi dersinde hem hayvanların neye benzediğini gördüler çünkü eşek görmeyen, koyun görmeyen çocuklarımız var. Bu şekilde atıkları değerlendirip doğa ve çevreyle ilgili olan geçmişten günümüze taşımacılığa kadar hayvanlarımızın da teknolojiye nasıl yenildiğini anlatmış olduk. Çocuklar yaparak, yaşayarak ve tutarak daha iyi öğrenirler. Şimdi ben ’Önceden atlar, eşekler vardı. Taşımacılık eşeklerle yapılıyor’ deseydim birkaç kişi öğrenirdi. Ama çocukların da yardım ederek yaptığımız bir eşek ya da koyun modeli öğrenmeye yardımcı oluyor" dedi.

"Atıklardan yapılan maketler tiyatro sahnesinde de kullanıyor"

Öğretmen Tuncay Öztürk, atıklardan yaptıkları maketleri ayrıca tiyatro gösterilerinde de kullandıklarını söyledi. Tuncay Öztürk, "Bu yaptığımız maketleri Dede Korkut tiyatrosunda kullanıyorum. Sadece burada değil, günlük hayatta derslerde kullanıyoruz. Küçük küçük piyesler oynuyoruz, şarkılar söylüyoruz. Örneğin Barış Manço’nun ’Arkadaşım Eşek’ şarkısını söylerken kullanıyoruz ve çocuklar bunu çok seviyorlar. Günlük hayatta derslerde bunları kullanıyoruz. Atıkları sürekli değerlendiriyoruz. Atık maddelerden değişik figürler yapıp derslerimizde bunları değerlendirmiş oluyoruz" diye konuştu.

"Öğrenci kendi hatasını kendisi öğrenip düzeltiyor"

Sınıfında Seymen ekibi kurarak beden ve müzik derslerini birleştirdiklerini bu sayede iki dersi bir arada öğrencilerinin severek yaptığını dile getiren Tuncay Öztürk, "Birinci sınıfta Seymen öğrenmeye başladık, her yıl yeni bir oyun öğretiyorum. Çocukların davranışlarına göre kullanıyorum. Yanlış davranışları olan çocuklar belli bir süre Seymenlerden çıkıyorlar. Yanlış davranışını düşünüyorlar. Kendilerini düzeltiyorlar. Bu şekilde çocuklar 4. sınıftan mezun olduklarında halk oyunları öğrenmiş birer birey olacaklar. Bu şekilde profesyonel bir şekilde mezun olacaklar" şeklinde konuştu.

Şehit Teğmen Uğur Altan İlkokulu 2. sınıf öğrencisi Pırıl Yeşilbaş ise bu şekilde hem mutlu olduklarını hem de daha kolay öğrendiklerini dile getirerek, "Şarkı söylerken figürlerle oynuyoruz. Derslerde öğretmenimiz ne yapacağımızı anlatıyor. Kantinde ya da atık kutusunda kartonlar var. Onlarla yapıyoruz. Daha kolay öğrenmemize yarıyor. Görmediğimiz hayvanları görüyoruz. Öğretmenimizi çok seviyoruz" dedi.

Son Güncelleme: 08.05.2019 13:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86

banner84