DİNÇ KARADENİZ AÇIKLARINDA BULUNAN DOĞAL GAZ REZERVİ İLE İLGİLİ KONUŞTU…

Türkiye Petroller (TPAO) Eski Genel Müdürü Prof. Dr. Saim Dinç Karadeniz açıklarında bulunan ve Türkiye tarihinin en büyük doğal rezerviyle ilgili açıklamalarda bulundu.

DİNÇ KARADENİZ AÇIKLARINDA BULUNAN DOĞAL GAZ REZERVİ İLE İLGİLİ KONUŞTU…

Türkiye Petroller (TPAO) Eski Genel Müdürü Prof. Dr. Saim Dinç Karadeniz açıklarında bulunan ve Türkiye tarihinin en büyük doğal rezerviyle ilgili açıklamalarda bulundu.

24 Ağustos 2020 Pazartesi 10:41
DİNÇ KARADENİZ AÇIKLARINDA BULUNAN DOĞAL GAZ REZERVİ İLE İLGİLİ KONUŞTU…

Türkiye Petroller (TPAO)’nin 2003-3007 yıllarında Genel Müdürlüğünü yapan Prof. Dr. Saim Dinç Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Müjde” olarak duyurduğu 320 milyar metreküp hacmindeki Türkiye’nin bugüne kadarki en büyük doğalgaz rezervinin Karadeniz’de bulunmasının ardından açıklamalarda bulundu. Bulunan doğalgazın 2100 metre su derinliği, deniz tabanından itibaren de 1400 metre derinliğinde olduğunu söyledi. 

Fatih Sondaj Gemisi’nde çelik borular ve içi petrol çamuru dolu bir sistem odluğunu söyleyen Prof. Dinç, “ Bu çamurun içinde de dönen 3500 metrelik ayak bileği kalınlığında ve her biri 30 ar metre olan birbirine vidalı çelik bir “matkap sapı” var ve ucunda da matkabımız var. Matkap 1400 metreye kadar içi gaz dolu iki gözenekli kaya katmanını kesip geçmiş ve bu gazlı katmanların kalınlığı 500 metre, bu çok iyi ve gazlı kayanın büyüklüğü 500km2, buda çok iyi. Bunlar çarpılınca, 320milyar m3 gaz yapar” dedi.

Matkabın sondaja 1000 metre daha devam edeceğini belirten Dinç, “Sondaj 1-2 ay daha sürer, sonra da kuyunun en aşağısından başlayarak gazlı katmanlarını perfore ederek gazı akışa alacaklar ve akış testleri yaparak gazın debisini ve bu katmandaki gazın rezervinin kesin hesabını yapacaklar. Bu operasyon her katman için 1-2 hafta sürer” diye konuştu.

Bu operasyon sonrası gaz rezervin üzerinde bir düzineye yakın ilave tespit ve üretim kuyularının açılacağını ifade den Dinç, açıklamalarına şu şekilde devam etti:

“Cumhurbaşkanımızın 2023’te üretime almak hedefi çok hızlı ama başarılabilir bir hedef. Hayırlı olsun. Bunun Türkiye’nin 9. derin deniz sondajı olduğunu ve önceden Karadeniz’de 6 derin sondaj kazılmıştı, sanırım iki adet de Akdeniz’de kazıldı. İlk sondaj 2005 de Hopa açıklarında kazmıştık.

Karadeniz’in tam yarısı bizim ekonomik alanımız, 190.000km2. 2004 yılında Karadeniz’in tamamını iki boyutlu sismikler ile taramış, rezerv gözüken yerleri de Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak açıklarında üç boyutlu sismikler ile taramış sonrasında sondajlara başlamışlardı arkadaşlar.

Karadeniz’deki ilk gaz keşfimiz 2004’te Akçakoca açıklarındaydı, 10 kuyuyu 2006’da üretime almıştık. Akçakoca 60-90 metre su derinliğiydi. Burası 2100 metre, çok zor ve çok pahalı.

Bu keşif, ülkemizde ciddi bir denizde üretim platformları gibi pek çok teknoloji ve üretim kabiliyetleri ve büyük bir iş alanı oluşturacak. Akçakoca’daki üç adet üretim platformunu İzmit ve Tuzla’daki sanayiye yaptırmıştık.

TPAO’daki arkadaşların hepsini kutluyoruz, çok büyük bir boyutta takdiri hak ettiler. Kuzey denizindeki gaz, 33. kuyuda keşfedildi. İlk 32 kuyu arka arkaya boştu.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86

banner84