Çocuğunuzun Ne Oynadığına Dikkat Edin!

Tüm dünyada intiharlara neden olmasıyla gündeme gelen ’Mavi Balina’ oyununun ardından şimdi de ’Momo’ adlı yeni oyun endişeye yol açıyor.

Çocuğunuzun Ne Oynadığına Dikkat Edin!

Tüm dünyada intiharlara neden olmasıyla gündeme gelen ’Mavi Balina’ oyununun ardından şimdi de ’Momo’ adlı yeni oyun endişeye yol açıyor.

01 Ağustos 2018 Çarşamba 12:10
Çocuğunuzun Ne Oynadığına Dikkat Edin!

Mavi Balina Hortladı

Çocukların internette güvensiz olmasını sadece oyunlarla sınırlamak olur. İnternet sınırsız ve kontrolsüz bir mecra ve çocuklarımız internetle içli dışlı durumda. Sosyal Medya ve İnternet Haberciliği ile hayatımıza yerleşen bu sistemin faydaları yadsınamaz. Ancak görülebilecek zararlarla ilgili de önlem almakta fayda var. Özellikle çocukları oyun adı altında şiddete ve suça yönlendiren uygulamalara dikkat edilmeli. Siber korsanlar her dönem, oyun görünümü altında ya da çeşitli ilgi çekici içeriklerle özellikle çocukları hedef seçerek merak uyandıran, onlara meydan okuyarak istediklerini yaptırmaya yönelik yöntemler kullanır. Eskiden bunu Mavi Balina adlı sözde oyunda gördük, Mavi Balina, özellikle çocukların, intihar etmesi ile sonuçlanan trajik bir uygulamaydı. Oyun kullanıcılarına bazı görevler veriyor ve bu görevler yerine getiren oyuncuların seviyesini yükseltiyordu. Başta "gece kalk ve film izle" gibi görevlerle başlayan oyunda görevler gittikçe zorlaşıyor ve suça teşvik etmeye başlıyordu. Bu esnada lişisel bilgileri ele geçirilen ve tehditler gönderilen oyunculara son olarak "Kendini Öldür" görevi veriliyor ve bir çok kullanıcı bu görevi yerine getiriyordu. şimdi de Latin Amerika’da ortaya çıkarak yayılan ve endişeye neden olan Momo isimli oyunda bu tarz içerikleri görüyoruz. Yine Mavi Balina’da olduğu gibi merakla başlayıp meydan okumaya, kişisel bilgileri ele geçirip istediklerini yapmamaları halinde tehdit etmeye varan bir yöntem olduğu görülüyor” dedi.

Çocukları Nasıl Korumalıyız 

Yapılan araştırmalar neticesinde birçok çocuğun siber zorbalıkla karşılaştığı ancak çoğunun bunu ailelerine aktarmadığı saptanmıştır. Bir oda düşünün, "içeride sapık, katil, tecavüzcü, hırsız var" deseniz hiç kimse içeri girmek istemez. İnternette bunların hepsi var ve gerekli önlemleri almadan hem kendimiz giriyoruz hem de çocuklarımızın girmesine izin veriyoruz. Aileler çocuklarının sanal dünyada neler yaptığını mutlaka takip etmelidir. Bunun gerçekleşebilmesi için aile ve çocuk arasında çok iyi bir iletişim şarttır. Çocukla karşılıklı güvene dayalı ve iletişime açık bir ilişki kurulmalı. Yasaklama yerine, bilgilendirip doğru yönlendirmek gerekmektedir. Doğru bilgilendirilen çocuk, rahatsız edici durumlarla karşılaştığında ailesinden yardım alabileceğini bilmeli ve bir tehditle karşılaştığında bununla kendi baş etmek zorunda kalmamalı. Ebeveynlerin çocuklarıyla, bu tarz oyunlar ya da internette karşılaşabilecekleri siber zorbalık, siber taciz gibi olayların sonuçları hakkında da konuşmaları önemli bir detay. Ebeveynlerin, internet için filtreleme yapan programları yüklemesi, çocuğunun hangi web sayfalarını ziyaret ettiğini ve ne sıklıkla kullandığını takip etmesi kesinlikle faydalı olacaktır.

Son Güncelleme: 01.08.2018 12:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.