BAKAN ÖZLÜ, "SANAYİDE MİLLİ ATILIM’

Başbakan Binali Yıldırım’ın da hazır bulunduğu AK Parti 125. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’ nün ‘SANAYİDE MİLLİ ATILIM’ konulu sunumu büyük ilgi gördü.

BAKAN ÖZLÜ, "SANAYİDE MİLLİ ATILIM’

Başbakan Binali Yıldırım’ın da hazır bulunduğu AK Parti 125. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’ nün ‘SANAYİDE MİLLİ ATILIM’ konulu sunumu büyük ilgi gördü.

07 Temmuz 2018 Cumartesi 14:52
BAKAN ÖZLÜ, "SANAYİDE MİLLİ ATILIM’

 Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, AK Parti 125. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı’nda gerçekleştirdiği ‘SANAYİDE MİLLİ ATILIM’ sunumuyla katılımcılar tarafından ilgi odağı oldu.

Bakan Özlü’ nün, Türkiye’nin geleceğini yakından ilgilendiren projelerde ön plana çıkmasının yanı sıra 24 Haziran seçimleri öncesinde ve devam eden süreçte Türkiye geneline yayılan projelerde söz sahibi olmasına Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ardından Başbakan Binali Yıldırım tarafından da büyük bir paye verildi.

İl başkanları toplantısının öğleden sonraki basına kapalı bölümünde “Türkiye Şahlanıyor- Sanayi ve Teknolojide Milli Atılım” konulu bir sunum yapan Bakan Özlü, “yerli otomobil, yerli uydu, Mega Endüstri Bölgeleri, koster filosunun yenilenmesi, yerli ürün çalışmaları, Antarktika‘ya Bilim Üssü Kurulması, Haliç Bilim Merkezi, KOBİ ve Girişimci destekleri, Modern sanayi siteleri, Teknoparklar, Ar-ge ve Tasarım merkezleri, Bilişim vadisi, İzmir Teknoloji Üssü ve Sanayide dijital dönüşüm konularındaki çalışmaları anlattı. Başbakan Yıldırım ve diğer katılımcıların ilgiyle dinledikleri projelerin sunumu sırasında kendisine verilen sürenin iki katına çıkan Özlü, zaman zaman başbakan ve dinleyicilerden alkış aldı. Özlü konuşmasının sonunda ise başbakan Yıldırım’dan başarılı ve geleceği Türkiye’sine yönelik hazırladığı ve bir kısmını uygulamaya geçirdiği projelerden dolayı tebrik aldı.

MEGA ENDÜSTRİ BÖLGELERİ

Bakan Özlü, slaytlar halinde hazırladığı ve gerçekleştirdiği sunumunda ilk olarak Trabzon, Filyos, Karasu ve Ceyhan bölgeleri olmak üzere 5 bölgede Mega Endüstri Bölgeleri kuracaklarını ifade etti. Bu sayede Türkiye’ye sıçrama yaptıracak bir sanayi ve teknoloji alt yapısı oluşturacaklarını belirten Özlü, ilk etapta 45 Milyar TL’lik yatırımla 35 bin kişiye istihdam sağlayacaklarını ardından kurulacak Mega Endüstri Bölgeleriyle ise 140 Milyar TL’lik yatırımla 100 bin kişiye iş imkânı sağlayacaklarını ifade etti.

 YERLİ OTOMOBİL

Türkiye’nin geleceğini yakından ilgilendiren projelerin başında gelen Yerli Otomobil konusunda da detayları paylaşan Özlü, yerli otonun 2021 yılında yollarda olacağını bir kez daha yineleyerek, bununla beraber başta 100’e yakın yan sektörün olmak üzere, bilişim, yazılım ve dijital teknolojilerinde gelişeceğini, Türkiye’nin petrole olan bağımlılığının azalacağını ve yerli otonun akıllı sürüş sistemleriyle geleceğin teknolojilerini yansıtacağını söyledi.

Yerli otonun yollara çıkmasıyla birlikte GSYH’ye olan katkısının 50 Milyar Euro, cari açığa katkısının ise 7 Milyar Euro olacağını dile getiren Bakan Özlü, bu sayede 20 bin kişiye de iş imkânı sağlanacağına değindi.

GEMİ İNŞA

Deniz taşımacılığında Akdeniz ve Karadeniz’i Türk gölü haline getirmek, Gemi inşa ve yan sanayimize sürdürülebilir iş imkânı sağlamak, temiz, emniyetli, ekonomik ve rekabetçi bir filo oluşturmak için Koster Filosunu yenilediklerine de dikkati çeken Özlü, bu durumun ilk etapta 20 gemi, program kapsamında 100 gemi, 800 Koster’ e kadar yenileme potansiyeli, 5 Milyar Dolar sanayi iş hacmi ve 30 bin ilave istihdama yol açacağını sözlerine ekledi.

 YERLİLEŞTİRME

Sanayide Milli Atılım çatısı altında, Yerlileştirme ürün programını başlattıklarını belirten Bakan Özlü, programdaki amaçlarının cari açığı azaltmak, sanayimizi küresel pazara entegre olarak geliştirmek sanayi ve ihracatımızda yüksek katma değerli ürün payını arttırmak olarak açıkladı.

Bu kapsamda 43 ürün grubunu yerlileştirdiklerini belirten Bakan Faruk Özlü, programın cari açığa katkısının 3 yılda 30 Milyar Dolar, 10 yılda ise 100 Milyar Dolar olacağını belirtti.

ANTARKTİKA

Türkiye’nin de Antarktika’da söz sahibi 30 ülkeden biri olabilmesi adına geçtiğimiz yıl başlatılan Ulusal Kutup Bilim Programı kapsamında çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bakan Özlü, 40 bilim insanıyla 2 sefer düzenlediklerini, Antarktika Anlaşmasının TBMM’de onaylandığını, TÜBİTAK Kutup Çağrısını açtıklarını ve 2019 yılında Antarktika’ya Bilim Üssümüzü kuracağımızdan bahsetti.

SANAYİ SİTELERİ

Bakan Özlü, ‘Modern sanayi siteleri kuruyoruz mevcutları taşıyoruz’ program başlığı altında ilk etapta Isparta, Kastamonu, Düzce, Malatya, Elazığ, Rize, Sivas, Bursa, Tokat, Afyonkarahisar ve Tokat olmak üzere 11 ilde 13  sanayi sitesinin dönüşümüne başlandığını dile getirerek, proje maliyetinin 22,7 Milyar TL, istihdamın 317 bin ve işyeri sayısının da 63 bin 467 olduğunu söyledi.

ODAK SEKTÖRLER; MAKİNE – OTOMOTİV – KİMYA VE İLAÇ – ELEKTRONİK – GIDA

  - İleri makine teknolojilerine öncülük ederek, sektörde net ihracatçı konumuna gelmek,

- Kendi marka otomobiline sahip, geleneksel ve yeni teknolojilerde dünyanın önde gelen otomotiv ülkelerinden biri olmak,

- Kimya sektöründe dış ticaret açığını kapatmak ve ileri teknoloji malzeme uygulamalarında öncü ülke olmak, ilaç sektöründe yerli yeterlilik oranını ve ihracatı arttırmak,

- Elektronik ürün ve çözümler pazarında dünyanın ilk 15 ülkesi arasına girmek,

- Yeni nesil gıda ve işleme teknolojilerinde öncü olarak dünyanın en büyük 10 gıda ihracatçısından biri olmak için

5 Odak sektör ile Türk sanayisini büyüttüklerinden de bahseden Bakan Özlü, bu 5 sektörün katkısının GSYH’ye 137 Milyar Dolar, İstihdama 3,5 Milyon, ihracata 172 Milyar Dolar olduğuna dikkati çekti.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

Yeni Nesil Yeşil OSB’2ler kuracaklarını da slaytlar eşliğinde paylaşan Özlü, bu sayede yıllık 1 milyon MWh enerji, 11,7 milyon metreküp su tasarrufu sağlanacağını, Karbonmonoksit salımının 356 bin ton azalacağını, tehlikeli atık miktarında 71 ton, kimyasal tüketiminde de 15 bin ton azalma yaşanacağını söyledi.

 Bakan Özlü, Üretim Reform Paketi ile parsel fiyatlarını ucuzlatarak sanayicinin önündeki engelleri kaldırmaya başladıklarını, TRT payı ve emlak vergisini de kaldırdıklarını ayrıca 300 OSB’ye 300 Teknik Kolej ve tüm OSB’lere  Meslek Yüksek Okulu ve kreş açacaklarını ifade etti.

 Özlü, sözlerine, Türkiye genelinde 52 bin 637 parsel üzerinde 1,8 milyon çalışanıyla 311 OSB olduğunu, 2023 hedeflerinin ise 50 yeni OSB ile 1 milyon ilave istihdam olduğunu da ekledi.

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ

  43 ilde 906 AR-GE Merkezi, 18 ilde Tasarım Merkezi ile 2008-2018 yılları arasında büyük bir sıçrama yaşandığını katılımcılarla paylaşan Bakan Özlü, 2023 hedeflerinin AR-GE’ de 2 bin 500, Tasarım Merkezinde ise 750 olduğunu kaydetti.

TEKNOPARKLAR

  Yazlım, bilişim, elektronik, makine teçhizat, enerji, sağlık, savunma, kimya alanlarında Teknoparklar sayesinde yüksek teknoloji ürettiklerini belirten Özlü, önümüzdeki 5 yıl içinde 105 teknopark, 60 bin çalışan ve 2 bin patent hedeflediklerini ifade etti.

KOBİLER VE GİRİŞİMCİLİK

  Özlü, ‘KOBİLERİMİZİ VE GİRİŞİMCİLERİMİZİ DESTEKLİYORUZ’ başlığı altında paylaştığı slaytında 1990-2002 döneminde 4 bin 071 KOBİ’ye 14,5 milyon TL destek, 2003-2018 döneminde yaklaşık 320 bin KOBİ’ye 234 kat artışla 3,4 Milyar TL destek ve yine 2003-2018 yıllara arasında 507.208 KOBİ’ye 19,8 Milyar TL faizsiz kredi desteği sağladıklarını anlattı.

  Bakan Özlü sunumunun ardından alkışlar eşliğinde yerine geçerken kendisine yöneltilen takdirler, kürsüye çıkan Başbakan Yıldırım’ın söylemlerine de yansıdı. Yıldırım, ilgi ve heyecanla dinlediği Türkiye’nin geleceğini yakından ilgilendiren sunum ve içerikleri konusunda Bakan Özlü’ ye ilk ağızdan teşekkür etti.

Son Güncelleme: 07.07.2018 14:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.