Oy kullanacaklar nelere dikkat edecekler

24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Genel Seçimlerinde vatandaşlar oylarını nasıl kullanacaklar? Oyunuzun geçerli olması için dikkat etmeniz gerekenler?

Oy kullanacaklar nelere dikkat edecekler

24 Haziran’da yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Genel Seçimlerinde vatandaşlar oylarını nasıl kullanacaklar? Oyunuzun geçerli olması için dikkat etmeniz gerekenler?

23 Haziran 2018 Cumartesi 10:49
Oy kullanacaklar nelere dikkat edecekler

24 Haziran seçimlerinde karşınıza 2 adet oy pusulası çıkacak. Cumhurbaşkanlığı için ayrı milletvekilli için ayrı ayrı oylama yapacaksınız.

24 Haziran Pazar Günü saat 08:00’de başlayacak oy kullanma işlemi mesai bitimi saat 17:00’a kadar devam edecek.

Geçici Kimlik Belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliklerle de oy kullanılabiliyor.

Oy kullanacaklar geçerli kimlik kartları ile muhtarlıklardan aldıkları seçmen kağıtlarının yanlarında olması gerekiyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI

Cumhurbaşkanlığı için oylama yapacağınız oy pusulasında 6 aday karşınıza çıkacak. Adayların resimleri, resimlerin altında isimleri ve onay kutucukları olacak. Oy vermek istediğiniz adayın resminin ve ismi olan bölüme onay kutucuğuna “EVET” müdürünüzü vurmanız gerekiyor.

Eğer adayın kutucuğunun dışına, iki veya daha fazla adaya mühür vurursanız oyunuz geçersiz sayılacaktır.

Oyunuzu kullandıktan sonra oy pusulasını ters bir şekilde katlamanız gerekiyor. Mühür diğer adayların üzerine geçmemesi için oy pusulasının ters katlaması gerekiyor.

MİLLETVEKİLLİĞİ

İkinci pusula ile milletvekillerini seçeceksiniz. Oy pusulasının üzerinde Cumhur İttifakından 2, Millet İttifakından 3 ve HDP, Hüda Par Partisi ve Vatan Partisi olmak üzere toplamda 8 siyasi partinin amblemi olacak.

İttifakları tek parti olarak düşünülmesi gerekiyor. Bulundukları şehirlerde öncelikli olarak ititifakların adayları tek parti üzerinde değerlendirmesi yapılacak. Milletvekili dağılımları ittifakların içinde aldıkları oylara göre dağılacak.

İttifaklar içerisinde oylama yapacaksanız; milletvekili adayını meclise göndermek istediniz siyasi partinin logosunun altında bulunan onay kutucuğuna “EVET” müdürünü basmanız gerekiyor.

İttifaklar içinde oy kullanmak isteyenler ise 2 veya 3 siyasi partinin onay kutucuklarına oy kullanabilecekler. Eğer iki veya üç partiye de oy kullanmak isteyenler ittifakın çizgilerini aşmamak şartıyla istedikleri partilere oy kullanabilir. Basılan 2 veya 3 müdür ittifakların aldıkları oylara göre dağılımı ittifak içinde yapılacak.

Eğer iki ittifakın içinde bulunan partilere ayrı ayrı oy kullanırsanız da oyunuz geçersiz sayılacak. Bir ittifaka bir de ittifakların dışında kalan partilere de oy kullananların oyları geçersiz sayılacaktır.

İttifaklar için oy kullanacaklar için dikkat edilmesi gereken bir diğer şart ise ittifak çizgilerini basılan mührün dışarıya taşmaması gerekiyor.

Aynı Cumhurbaşkanlığında olduğu gibi milletvekili oy pusulalarını da ters çevirerek katlamanız gerekiyor, mührün diğer partilerin bölümlerine geçmemesi için.

TEK ZARF

Kullandığınız Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekilliği oy pusulalarını tek zarf içine koyarak seçim sandığına atmanız gerekiyor.

Son Güncelleme: 23.06.2018 10:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.