KIRTASİYE FİYATLARINDA CEP YAKAN ARTIŞ

Okulların açılmasına 1 hafta kala kırtasiye alışverişleri de hızlandı. Ancak yaşanan ekonomik bunalım kırtasiye ürünlerini de vurdu. Kırtasiye ürünlerinde ciddi bir fiyat artışı yaşanırken veliler, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için bütçelerine göre olan markalara yönelmeye başladı.

KIRTASİYE FİYATLARINDA CEP YAKAN ARTIŞ

Okulların açılmasına 1 hafta kala kırtasiye alışverişleri de hızlandı. Ancak yaşanan ekonomik bunalım kırtasiye ürünlerini de vurdu. Kırtasiye ürünlerinde ciddi bir fiyat artışı yaşanırken veliler, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için bütçelerine göre olan markalara yönelmeye başladı.

30 Ağustos 2021 Pazartesi 12:22
KIRTASİYE FİYATLARINDA CEP YAKAN ARTIŞ

Türkiye’de yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle 1.5 yıldır kesintiye uğrayan yüz yüze eğitim yeni eğitim öğretim yılıyla birlikte yeniden başlayacak. Kimi minikler okulla ilk kez tanışmanın heyecanını yaşayacak. Kimiyse uzun süredir ayrı kalmak zorunda kaldığı okulu, arkadaşları ve öğretmenlerine kavuşacak.

Okulların açılmasına 1 hafta kalırken veliler de çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılamak üzere çarşı pazara döküldü. Ancak veliler, neredeyse her kalemde gelen zamlar gerçeğiyle kırtasiye reyonlarında da yüzleşti. Kırtasiye ürünlerinde ciddi bir fiyat artışı yaşanırken veliler, çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamak için bütçelerine göre olan markalara yönelmeye başladı. 

KIRTASİYEDE ZAM ŞAMPİYONU SİLGİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın hazırladığı 2019 yılı ile 2021 yılı fiyatlarının karşılaştırıldığı tabloya göre, yüzde 74 ile en yüksek artış silgide oldu. 2019 yılında 3 TL’ye satılan silginin fiyatı 2021 yılında 5.25 TL’ye yükseldi. Silgiyi yüzde 70’lik artışla kurşun kalem, yüzde 41’lik artışla resim boyaları ve A4 Kâğıt izledi.

Ağbaba, fiyatların Ankara merkezli kırtasiyelerden alınarak derlendiği okul malzemeleri istatistiği çıkardı. TÜİK verilerinde birçok ürün “diğer kırtasiye verileri” adında sınıflandırıldığı için TÜİK verileri ile kıyaslama yapılamadığına dikkat çeken Ağbaba, okul defteri, okul çantası gibi ürünler TÜİK verileri ile de kıyaslandığını vurguladı. Ürünlere göre elde edilen fiyatların ortalaması alınarak, asgari fiyatlar belirlendiğini kaydeden Ağbaba, “Asgari ücretlinin çocuğu matematiği kitaptan değil hayat pahalılığından öğreniyor” dedi.

ASGARİ ÜCRETİN 5’TE BİRİ KIRTASİYEYE…

Ağbaba, “Öğrenciler tekrardan arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşacağı günü heyecanla beklerken, dar gelirli aileler ise artan kırtasiye fiyatları nedeniyle kara kara düşünüyor. Bu yılki alışveriş tutarı en az 515 TL, Asgari ücretlinin maaşının 5’te biri okul harcamasına gidiyor. Okulların tekrar açılacak olması ile birlikte, okul araç ve gereçlerinde yaşanan artışlar gözden kaçmadı. Enflasyonda yaşanan patlama ailelerin eğitim bütçesini de etkilemektedir.” diye konuştu.

MALİYET ARTIYOR

“Öğrencilerin en çok kullandığı eğitim malzemelerinde yaşanan fiyat artışı yüzde 74 oranına kadar yükselmiş durumda.” diyen Ağbaba, “Kırtasiyelerden alınan fiyat listeleri ve TÜİK verilerinde yer alan kırtasiye ürünlerinin fiyatları derlendiğinde, 2 yıl öncesine göre fahiş artışların yaşandığı görülmektedir. Farklı markalardaki ürünlerin farklı fiyatlarının asgari oranı temel alındığında, bir adet silginin fiyatında 2 yıl öncesine göre yüzde 74, kurşun kalemin fiyatında yüzde 70, resim boyalarının fiyatında ise yüzde 41 oranında artış olduğu gözlemlenmektedir. Bu yıl sadece 12 kalem kırtasiye ürünlerine ödenmesi gereken tutar ortalama 515 TL iken iki yıl öncesine göre bu tutar yine ortalama 378 TL idi. Bu masraf arasında ise okul servis ücretleri ve okul kıyafetleri bulunmamaktadır.” diyerek okulun açılmasıyla birlikte ağır tabloya yeni masrafların da ekleneceğine dikkat çekti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.