Doları 5₺ Yapacak 5 Hamle

ABD ile yaşanan Brunson krizinin ardından TL karşısında olağan dışı bir yükseliş yaşayarak 7,50 TL seviyesini gören dolar, ekonomi yönetiminin hamleleri sonrası 6 TL’ye kadar indi. Ancak hala TL’ye göre aşırı değerli olan doları 5 TL seviyesine indirebilecek 5 adım bulunuyor.

Doları 5₺ Yapacak 5 Hamle

ABD ile yaşanan Brunson krizinin ardından TL karşısında olağan dışı bir yükseliş yaşayarak 7,50 TL seviyesini gören dolar, ekonomi yönetiminin hamleleri sonrası 6 TL’ye kadar indi. Ancak hala TL’ye göre aşırı değerli olan doları 5 TL seviyesine indirebilecek 5 adım bulunuyor.

15 Ağustos 2018 Çarşamba 16:09
Doları 5₺ Yapacak 5 Hamle

ABD’nin Türkiye’ye karşı başlattığı ekonomik savaş sonrası aşırı değerlenen doları 5 TL seviyesine çekmek için atılabilecek 5 adım var. Önceki gün uluslararası piyasalarda 7,50 liraya kadar yükselen dolar, bugün ciddi bir kayıpla 6 lira seviyesine kadar geriledi. BDDK, SPK, Hazine ve Merkez Bankasının spekülatif atakların önüne geçen hamleleri, kur savaşında Türkiye’ye uluslararası destek çağrısı ve krizin domino etkisi tehlikesinin artması piyasalarda rüzgârın Türk lirası lehine esmesini sağladı.

Merkez proaktif tutumunu sürdürmeli

Ancak dolar, TL karşısında hala normal seviyesine gelmedi. Doların olağandışı yükselişini engelleyerek 5 TL seviyesine inmesine sağlayacak 5 hamle bulunuyor. Merkez Bankası, Türk Lirası’nda yaşanan spekülatif kayıplar sonrası son iki gün sıkılaştırma adımları attı ve doların ateşini kontrol altına aldı. Ancak bundan sonrası daha önemli. Banka proaktif tutumunu sürdürmeli ve radikal bir faiz artışı dâhil olmak üzere piyasaları tatmin edecek hamleler yapmaya devam etmeli.

Türkiye AB’nin somut desteğini almalı

ABD Başkanı Trump’ın yaptırımlarla kışkırttığı kur savaşı, AB ve gelişmekte olan ülkeleri de endişelendiriyor. Avrupa basını bu saldırıların domino etkisiyle AB ve diğer ülkelere de sıçrayabileceği konusunda uyarılar içeren haberler yayımlıyor. Türkiye, AB ile diplomatik ilişkilerini geliştirmeli ve bu savaşta desteğini somut olarak almalı.

Brunson konusu gündemden düşmeli

Amerika ile krizi derinleştiren ve İzmir’de ev hapsinde tutulan Pastör Andrew Brunson konusu spekülasyon aracı olmaktan çıkarılmalı. Bu konuda Amerika ile Türkiye arasında alt düzeyde ikili görüşmeler sürüyor. Ancak kur savaşında atakların tetikçisi olan Brunson konusunda çok net bir mesaj verip, gündemden düşürülmeli.

İngiltere Trump’ın kapısını çalmalı

Londra’daki finans uzmanları, ABD yönetiminin Çin, Rusya ve Türkiye’ye karşı tutumunun küresel istikrarı bozacak nitelikte olduğunu vurgularken, İngiltere Başbakanı Theresa May’e ara bulucu olması teklifinde bulundu. İngiltere’nin zaman kaybetmeden Trump’ın kapısını çalması gerektiğini belirten uzmanlar, bu krizin sadece Türkiye’yi değil, Avrupa’yı da tehdit ettiğini söylüyor.

Çin fon konusunda öne çıkmalı

Özellikle altyapı yatırımları konusunda işlem hacmini 19 milyar dolara yükselten Çin, likit fonlar ve finansmanlar konusunda öne çıkmalı. Türkiye’nin Çin ve Rusya ile kaynak konusunda görüşmeleri devam ederken, bu ülkelerin yanında Azerbaycan, Katar ve Bahreyn’in de katılımı ile kurulacak Doğu Fonu’nun 100 milyar doları bulması bekleniyor. Bu fon eylül ayı içerisinde aktif hâle gelmeli.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.