ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİ NE?

Ekonomik bunalım ortamında vatandaşlar ay sonunu getirmek için kılı kırk yararken Türkiye’de milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret maratonu başladı. İşveren ve işçi temsilcilerinin asgari ücret pazarlığı sürüyor. Peki, Düzceli işveren ve çalışanların asgari ücretteki beklentileri neler? Öncü Haber bu sorunun cevabını alabilmek için, sokağın nabzını tuttu.

ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİ NE?

Ekonomik bunalım ortamında vatandaşlar ay sonunu getirmek için kılı kırk yararken Türkiye’de milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret maratonu başladı. İşveren ve işçi temsilcilerinin asgari ücret pazarlığı sürüyor. Peki, Düzceli işveren ve çalışanların asgari ücretteki beklentileri neler? Öncü Haber bu sorunun cevabını alabilmek için, sokağın nabzını tuttu.

02 Aralık 2021 Perşembe 18:03
ASGARİ ÜCRETTE BEKLENTİ NE?

Yeni tip koronavirüs algınıyla başlayan ve dövizdeki yükselişle birlikte derinleşen ekonomik bunalım nedeniyle vatandaşlar ay sonunu getirmekte zorlanıyor. Türkiye’deki her 10 çalışandan 4’ünün geçindiği asgari ücret içinse asgari ücret belirleme komisyonunda işveren, işçi ve hükümet temsilcileri arasında pazarlık başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Asgari ücrete bugüne kadar olmuşun çok çok fevkinde bir artış yapacağız” açıklaması asgari ücretteki beklentileri yükseltti. Vatandaş 2022’de geçerli olacak asgari ücreti merakla beklerken Düzce’de de binlerce çalışan ve işverenin gözü kulağı açıklanacak rakamda….

Öncü Haber ekibi de asgari ücretteki beklentilerini öğrenmek için sokağa inerek işçi ve işverenlerin nabzını tuttu. İşverenler asgari ücret üzerinden alınan vergilerin kaldırılmasını isterken çalışanlar ise ekonomik şartlar nedeniyle belirlenecek 4 bin TL’nin altında olmamasını bekliyor.

Son günlerde dolarla birlikte akaryakıt, doğalgaz ve elektrik fiyatlarına gelen zamlara dikkat çeken Düzceli işveren ve işçiler, “Asgari ücret düşük açıklanırsa, son günlerde gelen zamlara paralel olarak eriyecek. Yani asgari ücretten çalışanlar bir şey anlayamayacak” yorumunda bulundu.

İşte asgari ücret ile ilgili Düzceli işveren ve işçilerin beklentileri:

“Türkiye’de alım gücü sıfıra düştü”

Ruhi Güler: Benim de yanımda asgari ücretle çalışan personelim var. Şu anda asgari ücret işveren tarafından bakacak olursan yüksek görünecek ama 4 bin liradan aşağı olmamalı. Benim şahsi görüşüm bu çünkü Türkiye’deki rakamlar çok yukarı çıktı, dövizdeki artış çok yukarılara çıktı.  Asgari ücretlinin alım gücü sıfıra indi.  Asgari ücretten vergi alınmamalı.  Asgari ücreti 4 bin lira yapıp da vergi ve sosyal sigortalar bedelini aynı oranda, aynı çarpımda tutarlarsa bu sefer daha fazla personel çalıştırılan yerlerde işçi çıkarılmaya gidilecek. Benim görüşüm bu. Çünkü vergiler zaten ağır. Asgari ücretteki vergiyi 4 bin liradan uygularsa sosyal sigortalar primini de 4 bin liradan uygularlarsa bu işveren tarafından işçi çıkartılmaya kadar gidilecektir.

“Asgari ücretten vergi alınmamalı”

Yurdakul Türkbaşarır: En az 4 bin 500 lira olması gerektiğini düşünüyorum. Asgari ücretten de vergi alınmaması gerektiğini düşünüyorum. En az 4 bin 500 lira olmalı ve vergi alınmamalı.

“En az 4 bin TL olmalı”

İlyas Gökçe: Devletimiz ne keserse odur. Devletimiz komisyonlar daha iyi bilir ama bizim gönlümüzden geçen tüm zamlara rağmen 4 bin lira olsun istiyoruz. Devletimiz durumu olur mu, olmaz mı onu komisyon değerlendiriyor. İnşallah onların da değerlendirmeleri bizim tarafımızda olur. İşçinin hak verenin olduğuna inanıyoruz. Vergisiz Türkiye’de geçim zor vergi olmadan yaşmak, bütün her şeyde vergi var vergisiz olmaz diye düşünüyorum.

“Asgari ücretten vergi kaldırılmalı”

Şaban Çoşkun: 4 bin liradan aşağı olmamalı. Ekonomik şartlar malumunuz siz de biliyorsunuz. Pahalanmaya başladı o yüzden 4 bin liradan aşağı olmamalı. Asgari ücretten vergi alınmamalı. Onu istemiyorum. Onların vergileri kaldırılmalı.

“Ortalama 3 bin 800 TL olur”

Mehmet Anaç: Bir işveren olarak gönül ister ki asgari ücret 5 bin lira olsun. İnsanların rahat edeceği bir rakam olsun ama muhtemelen yüzde 20, yüzde 25 gibi bir oran gelir. Ortalama 3 bin 800 lira olur gibi düşünüyorum ben. Asgari ücretten vergi alınması iyi olur, ama sonuçta o da devletin gelir kaynağı.

“Asgari ücretin 4 bin TL’nin altında olmaması gerekir”

Hayri Tütüncü: 3 bin 500 lira arasında söylentiler mevcut. Son dönemde herkesin aklından geçen bir fiyat var ama.  Bir çalışan olarak son dönemdeki zamlarla birlikte geçim anlamında 4 bin liranın altında olmaması gerekir.  Bizim düşüncemiz bu gördüğümüz tabloya bakarsak Söylentiler 3 bin 500, 3 bin 700 lira gibi söylentiler var. Yeterli olur mu? Ben bir perakende satışçısı olarak yeterli olacağını düşünmüyorum. Hele kirada oturan biri için çok zor olacaktır. Vergilerle gelecek zam arasında bir bağlantı zam geliyor, ama hiç maaşımıza zam gelmiyor der işçiler mesela çoğu yorumlar bu şekilde oluyor. Bir değişiklik olacağını düşünmüyorum. Zam geliyor peşine elektrik, doğalgaz, su her şeye zam geliyor. Doğalgaza kışa girmeden yaz ayında zam yapıldı, bunu faturalarda hepimiz görüyoruz. Allah tüm çalışanlara kolaylık versin.

HABER: Savaş ARI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.