Haritalar yol kılavuzudur. Hatta günümüzde kullandığımız navigasyon cihazları yol kılavuzluğu yaparken bizleri doğru yola yönlendirmek için sesli uyarı bile yapıyorlar. İşte bizde Düzce’mizin turizm gelişiminde yol kılavuzu misali bu yazımızda bazı noktalara değinmek istiyoruz.

Turizm, insanların sürekli ikamet ettikleri, çalıştıkları ve her zamanki olağan ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına seyahatleri ve buralardaki genellikle turizm işletmelerinin ürettiği mal ve hizmetleri talep ederek geçici konaklamalarından doğan olaylar ve ilişkilerin bütünüdür.

Bu tanımdan hareketle eline düzce turizm haritası alan bir turist nasıl yönlendirilmelidir?

Bir turist olarak Düzce’mize ne yazık ki karayolu haricinde ulaşabileceğimiz başka bir alternatif yok. Dolayısıyla ya İstanbul yönünden ya da Ankara yönünden gelebiliriz. Peki bizim bu her iki yönde de bir imaj reklam çalışmamız var mı? Yapılsa nasıl olur ? Bir an önce bu konuda çalışmalar yapılmalı ve kültürel tarihi ve turistik değlerimizin bu iki ana bağlantı yolu üzerinde olmalı.

İstanbul yönünden geldiğimizde Haritamız, Cumayeri rafting ve Gölyaka Efteni Gölü, Güzeldere Şelalesini gösteriyor. Cumayeri rafting alanında özel sektör girişimleri, Gölyaka’da ise Belediye girişimleri arz ve talep dengesini oluşturma yolunda oldukça gelişme kaydetmiş durumdalar.

Gölyaka’da coğrafi şekiller ve rüzgarın etkili olduğu yamaç paraşütü vb. sportif turizm etkinliklerinin yoğunlaştırılması önem kazanıyor. Belki tanıtımın yoğunlaştırılması iyi olur. Gölyaka’da Kardüz Yaylası var ki Allah vergisi bir yer nasıl değerlendirilemez, Bu Yaylayı turizme kazandırmak için yurtdışına geziler bile düzenlendi ama ekipte turizmci dışında ne arasanız vardı.

Türkiye'de TYD (turizm yatırımcıları derneği ) gibi kurulmuş olan içerisinde büyük otel zincirleri , büyük turizm acenteleri ve turizm medya sahibi iş adamların olduğu STK'lar var, bu kişileri valiliğimiz , belediyelerimiz , sanayi odalarımız ortak koordinasyonu İle ilimize davet ederek yatırımlar konusunda destek ve fikir alışverişleri görüşmeleri yapılabilir.

Düzce’nin İstanbul Ankara arasında önemli bir geçiş güzergahı olması nedeni ile Düzce Merkezdeki konaklama işletmeleri hedef pazarlarını iş turizmine endekslemiş durumda.

Aslında ilimizin avantajını burada kullanamamaktayız, hafta içi pazartesi - Perşembe düzce merkez otellerimiz, Cuma - Pazar akçakkca sahil otellerimiz yoğunluk yaşamakta. Tüm turistik konaklama tesislerimiz ortak bir koordinasyon iletişimden olarak dirsek teması İle iş paslaşabilseler çok daha hızlı hareket edilerek güzel bir iş hacmi ortaya çıkar.

Ankara’ya doğru Kaynaşlı’ya geçiyoruz. Turizm haritamıza baktığımızda, ülkemizdeki en güzide spor kulüplerinden birinin dahi tesisleştiği Topuk Yaylası başta olmak üzere onlarca yaylanın varlığına rağmen burada ne yazık ki yayla turizmini geliştiremiyoruz.

Buralara irili ufaklı yayla şenlikleri yapılsa sürdürebilirliği olsa yerel ve ulusal basında yer verilse bence gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.