KRİTİK GÜNLER YAKLAŞTI

Düzce'de 1997 yılından itibaren görülmeye başlanan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısında birinci döle ait kelebek uçuşunun haziran ayında görüldüğüne dikkat çeken Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, mücadelede yapılması gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulundu.

KRİTİK GÜNLER YAKLAŞTI

Düzce'de 1997 yılından itibaren görülmeye başlanan Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısında birinci döle ait kelebek uçuşunun haziran ayında görüldüğüne dikkat çeken Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, mücadelede yapılması gerekenler hakkında önemli uyarılarda bulundu.

27 Haziran 2019 Perşembe 14:31
KRİTİK GÜNLER YAKLAŞTI

Ağaçlara verdiği zarar nedeniyle “Yeşil katili” olarak anılan ve Düzceli üreticilerin kabusu olan Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele zamanının yaklaştığı bu kritik günlerde fındık üreticilerinin bahçelerini sürekli kontrol etmeleri gerektiğini önemle vurgulandı.

Geçtiğimiz günlerde mücadele zamanı uyarısı yapan Düzce Üniversitesi’nden sonra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü de yazılı bir bilgilendirme yaparak, hem üreticileri hem de vatandaşları dikkat etmesi gereken hususlar noktasında uyardı.

628 farklı bitki türüne zarar veriyor

Düzce’de uzun yıllardan beri görülen Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısında birinci döle ait kelebek uçuşunun genellikle haziran ayında ortaya çıktığını anımsatan İl Tarım, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Yapılan akademik çalışmalarda bu zararlının 628 farklı bitki türünde zarar meydana getirdiği, öncelikle en çok dut ve akçaağaçlarda görüldüğünü ayrıca diğer bitkilerden fındık, elma, armut, kiraz, bahçeleri ve hatta kavak gibi bitkilerde de zarar yaptığı tespit edilmiştir. Amerikan Beyaz Kelebeği zararlısının asıl zararı yumurtadan çıkan larva denilen kurtçuklar yapmaktadır. Bu zararlı yumurtalarını genellikle yaprağın altına nadiren de yaprağın üst kısmına bırakmakta, yumurta kümesinden çıkan kurtçuklar yaprakta beslenmeye başlamaktadır. Bu dönemde toplu halde yaşayan kurtçuklar üzerlerine bir ağ tabakası örerek yaşamlarına devam ederler. Beslenmesini tamamlayan her bir birey bireysel yaşamaya başlar ve ardından pupa dönemine girerek ikinci döl zararı ya da ertesi yıl erginleri meydana getirmek üzere toprağın çatlakları,  çatı araları ya da ağaç gövdesindeki çatlaklara gizlenmektedir. Zararlının tırtıl kolonileri ilk döl için haziranın ilk yarısında sayılmalıdır. Tırtıl kolonilerini saymak için dalların uçlarına bakılmalıdır. Tırtıl kolonileri, fındık bahçelerinde bahçeyi temsil edecek şekilde her bahçede 10 ocakta sayılmalıdır. Zararlı ekonomik zarar eşiğinin üstünde ise mücadeleye karar verilmeli ve birinci döle karşı mücadele yapılmalıdır.”

“İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçlar kullanılmalı”

Haziran ve ağustos aylarında olmak üzere iki döl zararı olduğu belirtilen Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele kapsamında yapılan kontrollerde yapraklarda yumurta paketleri ve larva kümeleri görüldüğünde mücadele zamanının geldiğinin anlaşıldığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Entegre mücadele prensipleri kapsamında yapılacak ilaçlı mücadelede asıl amacın, zararlının tamamen yok edilmesinden çok popülasyon yoğunluğu dikkate alınarak zararlının meydana getireceği zararın ekonomik zarar eşiğinin altında tutmak olmalıdır. Çiftçilerimiz kendi bahçelerinde yapacakları kontrollerde; yapraklarda yumurta paketleri, larva kümeleri ve örülmüş ağlar ile karşılaştıkların da, bunları öncelikle budama makası ile kesmek suretiyle imha etmeleri, popülasyonun yüksek seyretmesi halinde ise ilaçlı mücadeleye başlamalıdırlar. İlaçlı mücadelede özellikle arılara zarar vermeyen çevre dostu ilaçlar kullanılmalıdır. Çiftçilerimizin il veya ilçe müdürlüklerimize başvurarak reçete yazdırmaları, reçete sonucunda yazılan ilacı alarak ilaçlı mücadeleye başlamaları gerekmektedir.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.