DÜZCELİLER’İN ‘ALLAH RAZI OLSUN’ DEMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Göreve başlar başlamaz Düzceliler’in daha sağlıklı bir toplu ulaşım hizmet alması için kolları sıvayan ve aylar süren araştırmalar sonucunda Türkiye’ye örnek bir modeli Düzce’de hayata geçiren Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, yeni ulaşım sisteminin detaylarını ilk kez Öncü ekranlarında anlattı. Düzce’de yaşayan vatandaşlara hak ettiği ulaşım hizmetini vermek için çalıştıklarını vurgulayan Özlü, “Biz uğraştırmadan ulaştıran bir belediye olacağız. Burada esas olan kar değil, sistemin mükemmel işlemesi ve Düzce’de yaşayanların bize ‘Allah razı olsun’ demesidir. Düzce’de sessiz bir dönüşüm gerçekleşiyor” dedi. Otobüs kartı boş olduğunda kredi kartıyla ödeme imkanı tanıyan yeni sistemde, ayrıca yolculara olumsuz davranan şoförlerin iş akitleri feshedilecek.

DÜZCELİLER’İN ‘ALLAH RAZI OLSUN’ DEMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Göreve başlar başlamaz Düzceliler’in daha sağlıklı bir toplu ulaşım hizmet alması için kolları sıvayan ve aylar süren araştırmalar sonucunda Türkiye’ye örnek bir modeli Düzce’de hayata geçiren Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, yeni ulaşım sisteminin detaylarını ilk kez Öncü ekranlarında anlattı. Düzce’de yaşayan vatandaşlara hak ettiği ulaşım hizmetini vermek için çalıştıklarını vurgulayan Özlü, “Biz uğraştırmadan ulaştıran bir belediye olacağız. Burada esas olan kar değil, sistemin mükemmel işlemesi ve Düzce’de yaşayanların bize ‘Allah razı olsun’ demesidir. Düzce’de sessiz bir dönüşüm gerçekleşiyor” dedi. Otobüs kartı boş olduğunda kredi kartıyla ödeme imkanı tanıyan yeni sistemde, ayrıca yolculara olumsuz davranan şoförlerin iş akitleri feshedilecek.

04 Eylül 2020 Cuma 15:36
DÜZCELİLER’İN ‘ALLAH RAZI OLSUN’ DEMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Düzce’de Ulaşım Master Planı kapsamında 6 metrelik 114 yeni otobüsler bugün itibariyle yolcu taşımaya başladı. Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, yeni sistemle ilgili tüm merak edilenleri dün akşam Öncü TV ve Öncü Radyo’dan ortak yayınlanan ‘Gündem Özel’ programında Öncü Medya Haber Genel Yayın Yönetmeni Sadullah Ünsal’a anlattı. Sistemin yararlarından bahseden Özlü, vatandaşlardan gelen sorulara da yanıt verdi.

Yoğun saatlerde 12 metre, diğer saatlerde 6 metre otobüsler kullanılacak

Geçen sene göreve geldiğinde Düzce için bir Ulaşım Master Planı yapmayı hedeflediğini belirten Başkan Özlü, “Bunun için bu konuları bilen bir danışmanla anlaştık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski daire başkanlarından ulaşım, trafik, otopark konusunda uzman bir arkadaşımızla bu çalışmayı yürüttük. Geçen sene başladık. Ölçümler ve sayımlar yaptık. Düzce’deki mevcut ulaşım sistemini Düzceliler’in rahat bir şekilde kullanabilmelerini sağlayabilecek bir yöntem üzerinde çalıştık. Birinci aşaması toplu taşıma sisteminin optimizasyonuydu. Mevcut hatlar, ulaşıma katılan Düzceliler’in yoğun oldukları bölgeler, her durakta inen binen yolcuların sayılması gibi uzun bir süreç yaşadık. Bunun sonucunda Düzce’nin yolcu kapasitesinin kaldırabileceği otobüs büyüklüğünün 6 metre olduğu sonucuna vardık. Yoğun saatlerde sabah ve akşam 12 metre otobüsleri kullanmayı ve diğer saatlerde 6 metre otobüsleri kullanmayı öngören bir modele ulaştık.” sözleriyle projenin hazırlık aşamasını anlattı.

“Yoğun saatler dışında koskoca otobüsün 5-6 kişiyle seyahat ettiğini tespit ettik”

Otobüslerin maliyetlerine de değinen Başkan Özlü, “12 metre otobüslerin doğrudan ve dolaylı maliyeti kilometre başına 4 lira, 6 metre otobüslerin 2.2 lira gibi bir rakam. Dolayısıyla mevcut otobüsler baktığımızda yoğun saatler dışında koskoca otobüsün 5-6 kişiyle seyahat ettiğini gördük. Bu bize ciddi bir maliyet ve masraftı. Bundan hem vatandaşlarımız memnun değil hem de ciddi bir bedel ödüyorduk. Dolayısıyla toplu taşıma sistemini optimize dereken verimliliği arttırmayı düşündük. Esasen toplu ulaşım sistemi belediyeler için bir kar merkezi veya kar edilmesi öncelikli olan bir şey değil. Aynen temizlik işleri gibi, çöp toplama hizmeti gibi belediyenin vatandaşlarına sunacağı hizmetlerden biridir. Ancak buradaki verimsizlik, maliyetler doğrusu baştan bizi biraz ürkütmüştü.” dedi.

“Otobüslerimize yatırım yapan kişiler Düzce Ulaşım A.Ş.’nin alt yüklenicisi oldu”

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü yeni sistemi şu sözlerle açıkladı: “Şimdi ortaya çıkan sistem şu: Düzce’de iki tip otobüs kullanacağız, yoğun saatlerde büyük otobüsler, yoğun olmayan saatlerde küçük otobüsler. Bu şekilde maliyetlerimizi küçültmeye çalışacağız. Otobüslerimizi küçülttüğümüz için sefer sayısı sıklaşacak. Eskiden yarım saatte bir otobüs geçen yerden artık 15 dakikada 10 dakikada bir otobüs geçecek. İkincisi Düzce Belediyesi’nin bu yatırımı yapmanın gerektirdiği büyüklükte bir bütçesi yoktu. Burada da bir model ortaya koyduk. Bu model bir yönetim şirketi. Bunun adı Düzce Ulaşım AŞ.’dir. Bu şirket operasyonu yürütecek. Fakat bu sistemi yürütmek üzere Düzceli esnaf kardeşlerimize müracaat ettik. Dedik ki senin de bir otobüsün olsun, sen de bir otobüs işletmecisi ol. Ve bizim hesaplarımız yaklaşık 114 adet 6 metre otobüs ve 8 tane 12 metre otobüsle yani toplam 122 otobüsler bu hizmetin görüleceğiydi. Eldeki 8 otobüsü Düzce Ulaşım A.Ş.’ye kiraladık o işletecek. 114 aracımızı da vatandaşlarımız işletecekler. Vatandaşlarımız alt yüklenici. Yani otobüslerimize yatırım yapan kişiler Düzce Ulaşım A.Ş.’nin alt yüklenicisi oldu. Bir sözleşme imzaladık. Hatlarımız belirledik.”

“Biz 20 bin lirayı garanti ettik”

Özlü açıklamalarına şöyle devam etti:

“Yaptığımız hesaplara göre bu otobüslerin aylık yaklaşık 20 bin lira bir masrafları var. Bunun 10 bin lirası mazot, sigortası, lastik değişimi vs. 5 bin lirası ortalama ödeyeceği taksitler. 5 bin lirası da şoföre veya sahibine kalacak. Biz bu 20 bin lirayı garanti ettik. 18 bin lira kazanırsa 20 bin liraya tamamlayacağız. Ama 25-30 bin kazanırsa üstü otobüs sahibinin.”

Yeni otobüslere gelen eleştirilere de cevap veren Özlü, “Otobüs dediğimiz zaman eleştirenler var. ‘Ya bunlar otobüs değil, bunlar küçük’. Hayır, 6 metreden uzun ve 18 yolcudan fazla yolcu taşıyabilen taşıtlar otobüs sınıfına giriyor. O yüzden biz bunlara otobüs diyoruz” dedi.

“Otobüsler küçüldüğü için sefer sayısı sıklaşacak”

Yeni sistemle Düzce’de nelerin değişeceğini anlatan Başkan Özlü, “Otobüsler kişilerin olduğu için Düzceli kardeşlerimize hizmet ettiğinde daha fazla kazanacağı için daha iyi davranacak. İkincisi otobüslerin kişilerin kendisinin olduğu için daha güzel olacak. Tamirini, bakımını, onarımını daha dikkatli yapacak. Otobüsler küçüldüğü için de sefer sayısı sıklaşacak. Çok verimli ve güzel bir sistem kurduğumuza inanıyoruz. Ama otobüs işletmeciliği böyle belediyenin kar edeceği bir iş değildir. Türkiye’nin hiçbir yerinde de toplu taşıma sisteminde çok yüksek karlar yoktur. Bu bakımdan biz bunu belediyecilik hizmetlerinin bir parçası olarak görüyoruz. Burada aslında vatandaşlarımızdan alacağız rakamlar çok önemli değil. Biz bunu bir miktar belli bir süre için sübvanse etmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin en iyi şirketiyle çalışıyoruz”

Otobüs kartları ile ilgili de bir dönüşüm süreci yaşanacağını belirten Başkan Özlü, “Kartları dönüştürüyoruz. Bizim bir kart şirketimiz vardı. Onu da sordum arkadaşlarımıza Türkiye’de bu iş en iyi yapan hangi şirkettir. Bana bir şirket ismi söylediler. Dedim ki onunla çalışalım. Seçtiğimiz şirket Türkiye’nin en büyük şehirlerinde İzmit ve İzmir’de biletleme işi yapan bir şirkettir. Önümüzdeki günlerde biletleme ile ilgili hiçbir sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz.” dedi.

“Bilet yoksa kredi kartıyla ödeme imkanı”

Eski kartların yeni kartlara dönüşümü sırasında da bir izdiham olduğunu da söyleyen Özlü, “Bunun için de 4 makine getirdik. Eski biletten yeni bilete aktarıyoruz. Bu otobüsün bir özelliği de kredi kartıyla ödeme yapılabiliyor. Otobüse bindiniz ve biletiniz yoksa kredi kartınızla ödeyebilirsiniz.” dedi.

“Araçlar kullanıma girmeden 40 bin lira kazandırdı”

Otobüslerin fiyatıyla ilgili konuşan Başkan Dr. Faruk Özlü, “Biz bu araçların pazarlığını yılbaşında yaptık ve fiyatı fiksledik. Bu araçların şu andaki piyasa fiyatı yaklaşık 310 bin lira. Bu araçları alan arkadaşlarımız KDV dahil 266 bin lira bir para ödüyorlar. Daha araçlar hizmete girmeden araç sahiplerimizin araç başına yaklaşık 40 bin lira bir kazancı oldu.” dedi.

“Kötü muamele eden şoför olursa işten atacağız”

Şoförlerimizi eğitim verdiklerinin altını çizen Özlü, “Asla ve kata vatandaşlarımıza kötü muamele eden birisi olursa işten atacağız. Kesinlikle. Yaşlı teyze, amca geldi, araç durmadı. Durakta iyi davranmadı. Bunlar asla olmayacak. İyi bir eğitim verdik. Burada asla tavizimiz yok. Standart bir kıyafet örneği getirdik. 10 günlük bir eğitim aldılar.” sözleriyle hassas oldukları noktaların altını çizdi.

“Vatandaşların talep ve şikayetleri için özel masa kuruldu”

İlk günler ve ilk hafta bir takım sıkıntılar olabileceğini açıklayan Özlü, “Mesela bazı durakların yeri değişecek. Ama emin olun bir kriz dönüşüm masası kurduk. Başına da bu işi yapan danışman arkadaşımızı getirdik. Bu masada gelen bütün talepleri inceliyoruz. Mesela bugün 3 talep oldu. Bir tanesi diyor ki otobüs 100 metre ileriden dönsün diyor. Dönüştürüyoruz. Ama olmayacak olanların da olmayacağını söylüyoruz. Burada esas belediyemizin kar veya zarar etmesinden ziyade toplu taşıma sisteminin mükemmel bir şekilde çalışması ve Düzce’de yaşayanların bize ‘Allah razı olsun’ demesidir.” dedi.

“1 milyon kilometreye kadar kullanılabilmesi mümkün”

Araçların ekonomik ömrü ile ilgili bir soruya Özlü şu şekilde yanıt verdi: “Bu araçlar Bursa’da, İstanbul’da sıkça kullanılıyor. Bu araçlardan Türkiye’de 13 bin tane kullanılıyor. Düzce coğrafyası Bursa’dan ve İstanbul’dan çok farklı değil. Bu araçların yaklaşık 1 milyon kilometreye kadar kullanılabilmesi mümkün.”

Belediye şoförlerinin hiçbiri işten çıkarılmayacak

Belediyenin mevcut şoförlerinin durumunu da açıklayan Özlü, “Onların hiçbirisini işten çıkartmıyoruz. Onlar bizim çalışan personelimiz. Belli birimlere verdik. Son rötuşları yaptık. Bunların bir kısmı bizim 4 tane cenaze arabamız var. O araçlarda şoför olacak. Yine bizim ulaştırma hizmetlerimizin başka görevleri var. Bir kısmını sürücü-şoför olarak değerlendiriyoruz. Bir kısmını da belediyenin ihtiyacı olan diğer birimlerde görevlendiriyoruz, işten çıkartmıyoruz.” diyerek şoförlerin haklarını garanti altına aldıklarını söyledi.

“Pandemi kurallarına sıkı sıkıya uyacağız”

Pandemi önlemleri hakkında da konuşan Özlü, “Bu süreçte araçlarımızı her gün ve her hafta dezenfekte edeceğiz. Araçlarımıza bilen yolcularımızın maskesi yoksa onlara maske vereceğiz. Yine araçlarımıza binen yolcularımızı dezenfekte edeceğiz. Dolayısıyla pandemi kurallarına sıkı sıkıya uyacağız.” dedi.

“Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz”

Duraklarda yaşanan sıkıntılara da değinen Özlü, “Bazı durakların yerleri değişiyor. Bu optimizasyondan kaynaklanıyor. Mükerrer yerler var. Yani mesela yakın iki yerde durak var. Bunları birleştirdiğimiz zaman daha optimum bir yerden geçiyor. Bunları hesapladık. Buna göre uygulayacağız. Ama bir masamız gelen bütün talepleri inceleyecek ve değerlendirecek. Bir hata yaptıysak düzelteceğiz. Hiçbir vatandaşımız endişe etmesin. Hiçbir vatandaşımızı mağdur etmeyeceğiz. Ama ilk hafta bazı aksaklıklar olacağını düşünüyoruz.” diyerek sorunların süratle çözüleceğini söyledi. 

“Sistemin oturması için zamana ihtiyacımız var”

“Uğraştırmadan ulaştıran bir belediye olacağız.” diyen Özlü, “Buradaki birinci önceliğimiz. Toplu taşıma hizmetlerinin kalitesiyle ilgilidir. Otobüslerin zamanında gelişiyle ilgilidir. Bugün bir kitapçık dağıttık. Hangi hattın hangi saatte nereden geçeceğini belirttik. Ben yıllar önce Paris’e gitmiştim. Paris metrosunun böyle bir kitapçığı vardı. Modern, çağdaş, medeni bir sistem getiriyoruz. Bu sistemin otarması için biraz zamana ihtiyacız olacak. Bir günde oturması mümkün değil. Ama bu sistem oturduğunda insanlar ‘Allah razı olsun’ diyecek. Bir cerrahi operasyon geçirdiniz. Operasyonda biraz sıkıntı olabilir ama sağlığınıza kavuştuğunuzda Allah razı olsun diyeceksiniz.” ifadelerini kullandı.

“Yeni sistem eskisinden çok daha iyi olacak”

Düzceli vatandaşların hiçbir şekilde yeni sistemden endişe etmemesini söyleyen Dr. Özlü, “Yeni sistem eskisinden çok daha iyi olacak. Bunu da emin bir şekilde emin olarak söylüyoruz. Şu anda kartların dönüşümüyle ilgili bir yoğunluk var. 4 makine getirdik. Her bir kartın dönüşümü yaklaşık 2 dakika sürüyor. Gelecek hafta itibariyle Bahçeşehir ve Konuralp bölgesine de birer makine koyabileceğiz. Bunu da ücretsiz yüklüyoruz” dedi.

“Özgün bir model”

Yeni ulaşım sisteminin Düzce ölçeğindeki iller içerisinde çok farklı, çok yeni bir proje olduğunun altını çizen Başkan Özlü, “Bu model özgün bir modeldir. Bunun farklı versiyonlarının uygulandığı iler var. Ama Düzce modelini birebir uygulandığı bir model yok.” diyerek Düzce’de bir ilki başardıklarını söyledi.

“Eksiğimiz varsa değerlendirin”

Başkan Özlü sözlerine şu şekilde devam etti: “Geçen gün AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımı ve bakan arkadaşım Mehmet Özhaseki’yi aradım. Dedim ki “Ben Düzce’de çalışıyorum. Günde 16 saat çalışıyorum. Bir şeyler yapıyorum. Siz 21 yıl belediyecilik hizmeti yaptınız. Bana belediyecilik hizmetlerini en iyi bilen 2 arkadaşınızı gönderin. Ben onlara yaptıklarımızı anlatayım. Onlar bizi bir değerlendirsinler. Eksiğimiz, yanlışımız varsa bizi değerlendirsinler.” dedim. Bu yaklaşık 1-2 ay önceydi. Geçenlerde 3 arkadaş gönderdi. Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Birol Ekici, Kahramankazan eski Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve Kemalettin Tekinsoy'u ağırladık. Onlarla 2 gün çalıştım.

“42 maddelik liste çıkardım”

Onlar anlattı, ben anlattım. Bundaki amacımız bir check-up yapmaktı. Görüşmelerden sonra 42 maddelik bir liste çıkardım. Benim şuanda üzerinde durmadığım ama onların bana tavsiye ettiği bir 42 madde var. Bir kısmı yerel basınla ilgili ve sosyal projelerle ilgili. Önümüzdeki günlerde bunları yapacağım. Ama bu arkadaşlarımız temel belediyecilik hizmetlerinde temizlik, toplu taşıma ve içme suyu gibi konularda tuttuğumuz yolun çok doğru olduğunu ifade ettiler. Bugün de Sayın Özhaseki “Bunlar doğru işler” dedi ve takdir etti. Ama eksik yaptığımız işleri de önümüzdeki günlerde gidereceğiz. Şunları da yapsanız iyi olur dediği konular inanın çok kolay konular. Çay, kahve içmek, cenazeye düğüne gitmek gibi, esnaf ziyareti gibi.”

“Düzce’de sessiz bir dönüşüm gerçekleşiyor”

Yeni otobüs sisteminin maliyetinin 30 milyon lira olduğunu ve belediyenin cebinden bir kuruş çıkmadığına vurgu yapan Özlü, “Türkiye’de ilktir. Millet Bahçesi dedik parkları yıktık, yapıyoruz. Geçen bir dedikodu geldi “Bu adam işi bıraktı” diye. Düzce’de çok garip şeyler konuşuluyor. Geçen sene bazı köşe yazarı arkadaşlarımız “Yıkıyor ama acaba hangi yandaşa verecek?” diye yazdı. Hangi yandaşa verdik? Orada Üsküdar’daki Nevmekan benzeri bir kütüphane ve kafe olacak. Kafeyi BELTUR işletecek. 10 milyon liralık park yapıyoruz bir kuruş para ödemiyoruz TOKİ yapıyor. Katı Atık Tesisi yapıyoruz 51 milyon lira. Bir kuruş para ödemiyoruz. Bakın bunları topladığımız zaman Düzce’de sessiz bir dönüşüm gerçekleşiyor. Ankara’dan gelen arkadaşlarım bu sessiz dönüşümün biraz sesli olmasını istediler. O görüşmeler de bu şekildedir.” dedi.

Asar suyu çalışmaları

Asar Suyu için de bir çalışma içinde olduklarını söyleyen Başkan özlü, “İnşallah gelecek yıl bunu hayata geçireceğiz. Asar Suyu, Devlet Su İşleri’nin. DSİ ile görüştüm. 4.8 kilometrelik kısmını belediye olarak biz devralacağız. Üzerinde işlem yapabilmek için. Temizlik çalışmaları başlattık fakat DSİ makinalarını Giresun’a gönderdi. Karaca ve Asar Derelerini tertemiz tutacağız.” dedi.

İkinci biniş ücretsiz

Özlü konuşması sırasında vatandaşlara bir de müjde verdi. Otobüs değişikliklerinde ikinci otobüsün yarım saat ve 45 dakika arasında bedava olacağını duyurdu.

Son Güncelleme: 04.09.2020 16:31
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.