DÜZCELİ ESNAF ÇOK ZOR BİR SINAVDAN GEÇİYOR

Ertelenen kredi, SGK ve Bağ-Kur borçlarının ödeme zamanı kapıya dayandı, esnaf ve sanatkarlar kara kara düşünmeye başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle zor bir dönemden geçtiklerini söyleyen Düzceli esnaflar, borçların yeniden ertelenmesi talebinde bulundu.

DÜZCELİ ESNAF ÇOK ZOR BİR SINAVDAN GEÇİYOR

Ertelenen kredi, SGK ve Bağ-Kur borçlarının ödeme zamanı kapıya dayandı, esnaf ve sanatkarlar kara kara düşünmeye başladı. Koronavirüs salgını nedeniyle zor bir dönemden geçtiklerini söyleyen Düzceli esnaflar, borçların yeniden ertelenmesi talebinde bulundu.

12 Eylül 2020 Cumartesi 17:06
DÜZCELİ ESNAF ÇOK ZOR BİR SINAVDAN GEÇİYOR

Tüm dünyada etkisini sürdüren Yeni Tip Covid -19 salgınından Türkiye’de en çok etkilenen esnaf kesimi oldu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, kısıtlamaların olduğu dönemde esnafa yönelik 3 ay ertelemeli kredi desteği paketi sağlanmış, SGK, Bağ-Kur prim ve vergi borçları 3 ay ertelenmişti.

Küçük esnafın kullandığı kredi desteği ile 3 ay ertelenen SGK, Bağ-Kur prim borçları, önümüzdeki ekim ayından itibaren ödenmeye başlayacak. Öncü Haber ekibi de bu konu ile ilgili Düzceli esnaflara mikrofon uzattı. Esnafların birçoğu, işlerinin kötü olduğunu ve bu borçların 3 ay daha ertelenmesi talebinde.

“Esnafın durumu çok zor”

Öncü Haber mikrofonuna konu ile ilgili görüşlerini aktaran Hakan Yılmaz isimli bir esnaf, “Esnafım. Devletimizin pandemi döneminde sağlamış olduğu 3 ay ertelemeli kredi paketinden yararlandık. Tabii biraz daha ertelenirse daha güzel olur diye düşünüyorum.  Çünkü esnafın durumu çok zor. Yani kiralar ağır. İster istemez bazı sorunlar doğuyor yani. Elemanda çalıştırıyoruz.” dedi.  

“Allah sonumuzu hayır etsin”

Kredi, SGK ve Bağ-Kur borçlarının 3 ay daha ertelenmesini isteyen esnaf Barış İnanç, “Ekim ayında ödemelerimiz var, ödeyeceğiz. Yani şu anda bir sıkıntı yok.  Ama tekrar bir kapama olursa o zaman sıkıntı işte. Yani erteleme başvurusu yapmadık yani tekrar kapanıp kapanmayacağı belli olmadığı için, ikinci dalganın şu anda öyle bir başvuruda bulunmadık. Olursa mecbur ertelemeye gideceğiz yani. İşyerlerinin 3 ay daha kapanması demek tabii bütün esnafın tamamen iflas etmesi demektir. Burada iş devlete düşüyor. Allah sonumuzu hayır etsin.” diye konuştu.

“Esnaf müşkül durumda”

“Kredi ve devlete olan borçların ertelenmesini isterim tabii çünkü herkes müşkül durumda” diyen Düzce Berber ve Kuaförler Odası eski Başkanı Orhan Demir ise “Tabii bir yerde ertelense iyi olur. Esnafın durumu zayıf biraz yani. Esnafın durumu şu anda aşağı yukarı yarı yarıya daha işlerimiz aşağıya düştü.” şeklinde konuştu.

“Esnaflar bitik vaziyette”

Salgın nedeniyle esnafların hala kendilerini toparlayamadığını kaydeden esnaf Metin Köseer ise, şu ifadeleri kullandı:

 “Evet, ben de faydalandım, yararlandım. Vallahi bu süreçte çok zor yani çünkü piyasayı görüyorsunuz. Bu hastalık hala geçmedi, daha da yayılıyor Türkiye genelinde. Bununla ilgili sıkıntılar var tabii. Çok zor durumdalar. Halk sokağa çıkamıyor hastalık var diye. Hastanelere biliyorsunuz zaten gidemiyoruz. Bu yüzden ertelenmesini talep ediyorum yani. Ertelense çok iyi olur bizim için. Zira insanlar esnaflar bitik vaziyette. Kira ödeyemiyor, elektrik su vergi hepsi üst üste geldi. Ev bakma derdindeler. Hastalık derdindeler ama hangi birini ödeyecekler? Nasıl yapacaklar? Geriye ödeyemezse sonumuz ne olacak onu da merak ediyoruz. Farkındaysanız her geçen ay birçok esnaf kepenk indiriyor. Yani bunların önüne geçilmesi lazım. Bu hastalığın ne zaman biteceğiz belli değil. Bu vesileyle kiracı olan esnaflar daha kötü durumda. Birde bunun üstüne vergi binerse artık sonunu siz düşünün yani. Söyleyecek kelime bulamıyorum.”

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.