DÜZCE TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Ak Parti 24 Haziran 2018 seçimlerinde 81 ilin 30’ün ciddi oy kaybı ile büyük bir şok yaşamıştı. Oy kaybı yaşayan iller arasında Düzce %17 ile birinci sırada oldu.

DÜZCE TÜRKİYE BİRİNCİSİ

Ak Parti 24 Haziran 2018 seçimlerinde 81 ilin 30’ün ciddi oy kaybı ile büyük bir şok yaşamıştı. Oy kaybı yaşayan iller arasında Düzce %17 ile birinci sırada oldu.

10 Temmuz 2018 Salı 13:42
DÜZCE TÜRKİYE BİRİNCİSİ


24 Haziran Seçim Sonuçları AK Parti Cephesinden beklenenin çok altında oldu. Ak Parti 1 Kasım 2018’de yapılan seçimlerde %70,80 oy alırken, 24 Haziran 2018 seçimlerinde ise %17 gibi bir oy kaybıyla tamamlaması başta Genel Merkez olmak üzere Teşkilatı rahatsız etti.

İŞTE O OY KAYBININ SEBEPLERİ.

  1. Mehmet Keleşin Belediye başkanlığı döneminde kotuma ve şifreli kapı gündemiyle Düzce merkezden aldığı destek yapılan anketlere % 20 yansımasıyla Ak partinin oy kaybı başlamış oldu. Ak parti il yönetiminin sıkıştırılmış beş kişilik yönetim anlayışı teşkilat içinde kırılmalara sebep oldu. Özellikle Cenaze ekibi olarak bilinen beşlinin her kararda etkin olması geriye kalan 25 kişilik yönetimde olumsuz yaklaşımları tetikleyerek içten içe bir hesaplaşma için 24 haziran beklendi. Bu hesapta 25 haziranda bir vekil kaybı ile sonuçlandı. Mhp Adayı Ümit Yılmazın toplumda gördüğü kabul ve yaklaşımı Mhp ye vekillik kazandırdı.
  2. Milletvekili adayında tercihler kabul görmedi.Onbir yıl aradan sonra Düzce’nin Abisi ol diye yola çıkan Fahri Çakır, İthal Milletvekili olarak bilinen Düzce’de ki dengelerde karşılığı bulunmayan Ayşe Keşir, Boğaziçi’nden olup Akçakoca’da oturan Pratisyen Doktor Numan Çabuk Düzce tabanından karşılık bulamadı. Keşirin” Cumhurbaşkanına oy verip partide başka Partiye oy verin diyen ağız fetö ağzıdır” söylemi seçimin kaderini değiştirecek tepkinin odağı oldu. Bu tercih ve söylem seçimin kaybedilmesinde en önemli etken kabul edildi.
  3. Akçakoca Faktörü görmezden gelindi. En büyük oy potansiyeliyle Düzce’nin Beş ilçesine bedel Akçakoca dan vekil olmaması etken olarak gösteriliyor. Belediye Başkanı Cüneyt Yemenicinin herşeyi ben bilirim edası, vatandaşı dinlemeden ilçeyi yönetmesi oy kaybında etken olarak gösteriliyor. İlçe Başkanı Dergah Akça nın akçeli işleri takip ederken partilileri yok sayarcasına yaklaşımları ve İl genel Meclis Başkanlığında İstifa edip aday adayı olan Dursun Çakırın aday gösterilmemesi Ümit Yılmazı Akçakocalı olması etkin faktörlerden.
  4. Kaynaşlıdaki tertipler oya yansıdı. Ak Parti ilçe başkanı  Saim Özkan ve bazı belediye meclis üyelerinin Belediye Başkanı Erol Bayraktara karşı muhalefet yapmaları Belediye başkanını yıpratmak için muhalefet partililerle birlikte çalışmaları oy kaybının en önemli etkeni olarak tespit edildi. İlçe başkanı Özkanın gerek bürokrasideki yaklaşımları gerekse muhtarlarla olan uyumsuz hali sandığa yansırken Saim Özkan’la hareket eden belediye meclis üyelerinin “Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a vekillikte başka partiye” söylemleri oy kaybettirdi. 
  5. Ak partinin milletvekili aday adayları sahalara çıkmadı. Aday adayı iken davul zurna ile saha inen aday adayları isimleri açıklanmayınca sivri sinek saz misali sahadan çekilmeleri secimde arka plandan vekil adayları ile ilgili yaklaşımları ak partiye en büyük oy kaybettiren faktörlerden. Ali Dilber, İsa Şengül oğlu Esvet Sarıoğlu ve Güney Altay’dan başka aday adayı seçim çalışmalarında görünmezken eski vekiller ve etkin isimler gelecek seçimde yer bulabilmek için 24 haziran seçimlerinin kaderine önemli ölçüde yön verdiler.

Ak Parti 2002 yılından bu yana Düzce’de girdiği bütün seçimlerde 3-0 gibi bir vekil ortalaması yakalamıştı. Ancak Ak Parti Düzce Teşkilatı 24 Haziran seçimlerinde beklediği gibi bir sonuç ile karşılaşmadı. Ak Parti Cumhur İttifakı ortağı olan MHP’ye 1 vekil kaptırdı.

Ak Parti’nin oy kaybı nedenleri ise kamuoyunda ve siyaset kulislerinde yüksek sesle konuşulur hale geldi. Ak Parti’nin oy kayıplarının başında Milletvekili Adaylarının isimleri ve sıralamalarının oy kaybında birinci etken olarak görüldü.

24 Haziran Genel Seçimleri için Aday Adaylığı sürecinde Ak Parti’den 52 kişi başvuru yapmış ve içlerinden Fahri Çakır, Ayşe Keşir ve Numan Çabuk listede kendilerine yer bulabilmişti. Parti tabanında yapılan temayül yoklamalarında olsun, vatandaşların talepleri olsun siyasette yüzü eskimemiş, ekonomik ve sosyal yaşantısı Düzce’de geçmiş adaylar üzerinde yoğunlaşması aday adaylarının eleme aşamasında dikkat edilmesi istenmişti.

HALKIN İSTEKLERİNİ KARŞILANMADI MI?

Ancak gerek Fahri Çakır gerekse Ayşe Keşir Düzce’ye daha önceden Milletvekili olarak görev yapmış olmalarından ve vekillik dönemlerinde halkın talep ve isteklerini tam anlamıyla karşılamamaları düşünüldüğünden dolayı Ak Parti’nin oyları 24 Haziran’da MHP’ye kaymış oldu. Seçimlere MHP’nin 1. Sıra Adayı Ümit Yılmaz’ın da Cumhur İttifakı olgusunu propaganda döneminde çok iyi kullandığı ve seçmenlerin partilerden çok adaylar üzerinde yoğunlaşmaları gerektiğini iyi anlatan MHP cephesinin Ak Parti’nin oy kaybetmelerinde etkili olduğu gözlemlendi.

SEÇMENLER MHP’YE KAYDI

Ak Parti ile MHP’nin Cumhur İttifakı çatısı altında birleşmiş olmalarından dolayı, vekillik konusunda Düzceli seçmenin elinde seçenekleri arttı. Ak Parti İl Yönetiminin ve Milletvekillerinin tutum, davranış ve icraatlarından memnun olmayan Ak Partili seçmenler Cumhurbaşkanlığından Recep Tayyip Erdoğan’ı Milletvekilliğin de ise MHP’yi destekledi. Ak Parti’nin Cumhur İttifakında MHP ile birleşmesinden dolayı da rahatsız olan kesimler ittifak dışına da tercihlerde bulundular. Millet İttifakı çatısı altında birleşen CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi’ne de Düzce’de 1 vekillik kaybetmenin kapısından dönüldü.

DİĞER PARTİLERİN İŞLERİNE GELDİ

24 Haziran seçim dönemi propaganda dönemlerinde Ak Parti dışında diğer siyasi partilerin elini güçlendiren diğer bir etken ise Ak Parti’den vekil seçilen siyasilerin seçimden sonra vatandaşlar ile bir araya yeterince gelememiş olması değerlendirildi. Düzce’de seçimlere giren diğer siyasi partiler “ bizler ulaşılabilir vekiller olacağız” söylemini kullanmaları ve geçmiş dönemlerde vekillerin yaptıkları gibi davranmayacaklarını ifade etmeleri ve vatandaşları buna da ikna etmeleri ciddi oy kaybının nedenleri olarak değerlendirildi.

Düzce’de 2002 yılından bu güne kadar girdiği bütün Genel seçimleri kazanma başarısı gösteren, Ankara TBMM’de 3 sandalyeyi kimselere kaptırmayan Düzce Ak Parti Teşkilatının oy kayıpları yaşamasının nedenlerini araştırmak üzere aralarında Düzce’nin de bulunduğu 30 ile Genel Merkezden bir heyetinde görevlendirildiği Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. Oy kaybı yaşayan iller arasında ise Düzce’nin %17 ile birinci sırada olması dikkat çekti.

Ak Parti’nin kurucusu olan ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ak Parti ve MHP’nin ortak adayı olan Recep Tayyip Erdoğan’ın Düzceli seçmenlerden %73 gibi bir destek gördü. Recep Tayyip Erdoğan’ın kendi oyu azalmazken partisinin oyunun azalmasının nedenleri Genel Merkez tarafından araştırılacağı ve gerekli müdahalelerin yapılacağı siyasi kulislerde yüksek sesle konuşulmaya başlandı.

Ak Parti’nin oy kayıplarının nedenleri olarak; gösterilen adayların halk tarafından karşılık bulmaması, vekil seçilerek Ankara’ya giden siyasilerin halk ile yeterince ilgilenmemesi, adaylara ve İl yönetimine tepkili olan vatandaşların partiye tepki göstermesi, Cumhur İttifakı nedeniyle Ak Parti’ye tepkili olan seçmenlerin MHP’ye kayması gibi olguların etkili olduğu göründü.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.