DÜZCE PAZARINDA DURUM FARKLI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Düzce’de eylül ayının zam şampiyonu, mutfakların vazgeçilmez sebzesi patlıcan olurken, en çok düşen ise balık fiyatları oldu. Peki, fiyatlar Düzce’deki tezgâhlara nasıl yansıdı? Öncü Haber fiyatlar ile ilgili cumartesi günleri Fevzi Çakmak Mahallesi’nde kurulan halk pazarında esnaf ve pazar alışverişi yapan vatandaşların nabzını tuttu.

DÜZCE PAZARINDA DURUM FARKLI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Düzce’de eylül ayının zam şampiyonu, mutfakların vazgeçilmez sebzesi patlıcan olurken, en çok düşen ise balık fiyatları oldu. Peki, fiyatlar Düzce’deki tezgâhlara nasıl yansıdı? Öncü Haber fiyatlar ile ilgili cumartesi günleri Fevzi Çakmak Mahallesi’nde kurulan halk pazarında esnaf ve pazar alışverişi yapan vatandaşların nabzını tuttu.

11 Ekim 2020 Pazar 16:44
DÜZCE PAZARINDA DURUM FARKLI

Öncü Haber ekibi, TÜİK verilerine göre eylül ayının zam şampiyonu patlıcan ve en çok düşen balık fiyatları ile ilgili cumartesi günleri Fevzi Çakmak Mahallesi’nde kurulan halk pazarında esnaf ve vatandaşlara mikrofon uzattı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından zam şampiyonu olarak açıklanmasına karşılık patlıcan fiyatlarının pazar tezgâhında cep yakmadığını belirten vatandaşlar, balık fiyatlarında düşüşün yüz güldürdüğünü söyledi.

“Patlıcan zammı tezgâha yansımadı”

Patlıcan zammının tezgâhlara yansımadığını söyleyen Birol Erkan isimli pazarcı esnafı, “2 buçuktan satıyorum. Zam yok. Normal ki bu aylarda. Normal şu anda. Pahalı hiçbir şey görünmüyor şu anda burada, tezgâhta. Çünkü biz 7 liraya, 8 liraya da yedik biz bunları biliyorsunuz. Soğanı 9 liraya yedik. Şimdi kaç para? 5 kilo 10 lira, 2 lira yani. Fiyatlar iyi. Çok güzel. İyi mal satarsan, iyi para da kazanıyorsun. Bana Yığılcalı Birol derler, meşhurum ben biraz da aracılık üzerinde” dedi. 

“Bu mevsimde fiyatların artması normal”

Kışlık ürünlere geçiş olduğu için bu mevsimde patlıcan fiyatlarının artmasının normal olduğunu kaydeden Nedim Güner isimli esnaf, “Ekranda görmüşsünüzdür 2 buçuk lira. Şimdi bunu biliyorsunuz, sezon bitimi yeni sezonun başlangıcı var. Tarla bitiyor, sene başlangıç öncesi o boşluk döneminde fiyatlar muhakkak aşağı yukarı oynayabilir. Bence normal. Bu fiyatlar normal. Kışlık ürünlere geçiş yaptık biliyorsunuz. Ispanak, pırasa, karnabahar, bu tür ürünler filan, şu an normal. 4 lira 5 lira civarında seyrediyor. Onun dışında meyve bu mevsimde biliyorsunuz bir tık daha yüksektir. Meyvede biraz yükselme var onun dışında her şey bence normal.  Vatandaşlarda fiyatlardan memnun. Kimse ekip dikmediği için, bahçeler boş olduğu için, saksılar boş olduğu için yiyecek hiçbir şeyleri yok.” diye konuştu.

“TÜİK verilerine inanmıyorum”

TÜİK verilerini inandırıcı bulmadığını kaydeden Özer Çağlar isimli vatandaş, “TÜİK verilerine ben hiçbir zaman inanmıyorum artık. Kaldı ki TÜİK verileri bir ay öncesinin verilerini söylüyor. Bir ay geriden geliyor. Benim için inandırıcılığını yitirmiş bir kurum olduğu için bu konuda yorum yapmak istemiyorum.” şeklinde konuştu.

“Balık fiyatlarında büyük düşüş var”

Balık fiyatlarında büyük bir düşüşün olduğunu ve bu düşüşün önümüzdeki aylarda devam edeceğini belirten Metin İşcan isimli balıkçı, “Bütün kayıklar palamut avlamaktan ufak balıklara bakan yoktu. Hamsi, istavrit, mezgit… Şimdi palamut da çok açığa gitti. Büyük palamut yok şu aralar. 20 liraya çıktı tanesi. Ufak palamutlar gördüğünüz gibi tezgâhta, tanesi 10 liraya satıyoruz. O azalınca ufak balıklara çıkmaya başladı tekneler. Yavaş yavaş herhalde bollanacak. Tabii ki canım. Hamsi geçen hafta 40 lira, 50 lira o aradaydı. Şimdi 25’e düştü. Önümüzde ki hafta 15 lirayı 20 lirayı görür” açıklamalarında bulundu.

“Fiyatlar gayet uygun”

Patlıcan başta olmak üzere diğer ürünlerde pazar fiyatlarının gayet uygun bulduğunu  dile getiren Nurhan Keser isimli vatandaş, “Şimdi aldık ama insanlara normal yani. Bahçe yapmak, pazarcılık yapmak hiçbir iş kolay değil de, bir de şimdi bu koronadan dolayı insanlar zaten zor durumda. Uygun yani fiyatlar. Ben mesela 2 buçuğa aldım. Hem de yerli aldım yani. Köylü pazarından aldım. Yani normal. Zaten şimdi ona pek aklım ermediği için kızıma soruyorum. Yani şurada ki market nasıldır filan diyorum. ‘Vallahi anne hemen hemen pazar zamanları, pazar olan günlerde fiyatları aynı yapıyorlar’ diyor. Yani hiç kimseyi kötüleyecek bir durum yok burada. Herkes kendine göre bir kazanç sağlıyor. Normal yani, hepsi güzel.” ifadelerini kullandı.

“Günümüz koşullarında her şeye zam var”

“Günümüz koşullarında her şeye zam var.” diyen Aslıhan Keser, “Yani hayatta her şeyin bir bedeli var. Pazarcılıkta kolay bir iş değil. Marketçilik de kolay bir iş değil doğal olarak. Ama günümüz koşullarında her şeye zam var. Yani geçim yapmak çok zor. Bir maaşla ev geçindiren bir ailenin geçimi de çok zor. Herkes ekmeğinin peşinde olduğu için açıkçası tam bir şeyde söylenemiyor. Hani ‘Pazarda patlıcan fiyatları arttı’ dersiniz ama pazarcı arkadaşlara ayıp olur. Öbür türlü geçinmek isteyenlere hani sıkıntı. Allah sonumuzu hayır etsin diyelim.” ifadelerine yer verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.