CUMHURBAŞKANINA AÇIK MEKTUP!

İstanbul ve Ankara gibi iki metropol şehrini birbirine bağlayan Düzce’nin yıllardır bitip tükenmeyen hayali Hızlı Tren Projenin şehrin sınırları içerisinde geçmesi ve akabinde projenin getireceği avantajlardan yararlanarak unutulmuş, görmezden gelinen bir şehir olmaktan kurtulmaktır.

CUMHURBAŞKANINA AÇIK MEKTUP!

İstanbul ve Ankara gibi iki metropol şehrini birbirine bağlayan Düzce’nin yıllardır bitip tükenmeyen hayali Hızlı Tren Projenin şehrin sınırları içerisinde geçmesi ve akabinde projenin getireceği avantajlardan yararlanarak unutulmuş, görmezden gelinen bir şehir olmaktan kurtulmaktır.

24 Nisan 2018 Salı 14:05
CUMHURBAŞKANINA AÇIK MEKTUP!

Bir proje hayal edin ve bu proje yaşadığınız ülkenin, ekonomik ve sosyal olmak üzere büyük kalıplaşmış sorunlara birinci dereceden etkileyebilecek, ülkemin milli gücü olacak ve gelecek nesiller için büyük bir avantaj olabilecek çapta olsun. İşte tam da böyle bir projeyi hayata geçiren isim Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar oldu. Şamandar, TÇDT tarafından planlanan Ankara- İstanbul Hızlı tren hattı için planlanan güzergahın olumsuzluklarını ve üzerinde 4 yıl çalıştığı, önerdiği hızlı tren hattının güzergahının Türkiye’ye kazandıracakları anlatan bir mektup yazarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi.

TÇDT’NİN PROJESİNİN OLUMSUZLUKLARI

TÇDT tarafından hayata geçirilmesi planlanan Hızlı Tren Hattı Güzergahı Ankara, Sincan, Çayırhan, Sakarya, İstanbul geçmektedir. Bu projenin hayata geçmesiyle de hızlı tren Ankara, Sakarya ve İstanbul’da duracak. Ayrıca bu projenin maliyeti de 5 Milyar Dolar. Tren hattında 49 adet tünel toplamda 71.365 metre, 25 adet viyadük toplamda 13.770 metre uzunluğunda olduğundan dolayı maliyeti yüksektir. Bu projenin hayata geçmesi ile kendini amorti etse süresi güzergahta arasında insan yoğunluğunun olmamasından dolayı 17 yıl gibi bir süreyi kapsıyor. Ayrıca planlanan proje güzergahında 30 kilometrelik Kuzey Anadolu Fay Hattı geçiyor.

Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar Japon uzmanlarla koordineli bir şekilde çalışarak 4 yıl boyunca üzerinde yoğun mesai harcadığı önerisi ise TÇDT’nin projesinin karşılaştırdığı bir mektubu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gönderdi.

ŞAMANDAR’IN PROJESİ

Şamandar’ın önerisinde Hızlı Tren Hattı Ankara- Bolu-Düzce-Sakarya-İzmit-İstanbul güzergahından geçmektedir. TÇDT tarafından planlanan proje 3 ilde dururken Şamandar’ın önerisindeki proje 6 ilde duruyor ve 9 ili doğrudan etkiliyor. Proje ile İstanbul, İzmit, Sakarya, Düzce, Bolu, Ankara’yı doğrudan etkilerken Karabük, Zonguldak ve Bartın illerini de dolaylı yoldan etkiliyor. TÇDT’nin projesinin maliyesi 5 Milyar Dolarken Şamandar’ın projesi 4 Milyar Dolar’da bitirilebiliyor. Ayrıca TÇDT’nin projesi kendini 17 yılda amorti ederken Şamandar’ın projesi 8 yıl gibi kısa bir süre içerisinde bütün masraflarını karşılar duruma geliyor. Ayrıca bu proje ile ulaşımdan hiç para alınmaması halinde masrafı 20 yılda çıkarılabiliyor. Önerilen güzergahtaki fay hattı da projeyi etkilemiyor.    

YHT’nin elektrikli olmasından dolayı insanların kendi araçlarıyla bu güzergahtan gidecek olması benzin ve mazot da ciddi tasarrufların yanı sıra hava ve gürültü kirliliğinin de önüne geçmiş olacak. Bilindiği üzere İstanbul büyük bir fay hattının üzerinde yer alıyor. İstanbul’u tren hattına yatay bir şekilde yayılması da dolaylı yoldan sağmış olunacak. Böylelikle kilometrekareye 3 bin insan düşen İstanbul’un nüfusu kontrollü bir şekilde dağıtılabilecek.

KARŞILAŞTIRMAYI SİZ YAPIN…

TÇDT ile Şamandar’ın projeleri arasında 1 Milyar dolarlık bir fark var. TÇDT’nin projesindeki güzergahta tren 3 ilde dururken Şamandar’ın projesindeki hat 6 ilde duruyor ve bu illerin dışında doğrudan 3 ili daha etkiliyor. TÇDT’nin projesi kendini 17 yılda amorti ederken Şamandar’ın projesi kendini 8 yılda amorti edebiliyor. Yolculardan ücret alınmaması durumunda ise proje kendini 20 yılda amorti edebiliyor.

Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar’ın konuyu başta Düzceli siyasi ve bürokratlar olmak üzere 6 ilin bir araya gelerek ortak hareket edilerek hayata geçirilmesi gerekiyor. 

Son Güncelleme: 24.04.2018 14:12
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.