BAŞKAN ÖZLÜ’NÜN İKİ YILI

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde ipi göğüsleyerek göreve gelen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, başkanlık koltuğunda geride kalan iki yılda yapılan icraat ve hizmetlerini bugün düzenlediği basın toplantısında 60 başlıkta kamuoyuyla paylaştı. Başkan Özlü ‘Düzce’nin 100 yıllık su sorunu kalmayacak’ dediği projenin detaylarını açıkladı. Başkan Özlü çöp tesisi, İstanbul Caddesi-Cedidiye ve Asar Deresi rekreasyon projelerinin bu yıl içinde biteceğini müjdeledi. Millet bahçesi, Düzce Kasrı ve Kervan Kavşağı projeleriyle ilişkili eleştirilere de “Bilmeyenler konuşmasın. Bitmesini bekleyin” cevabını verdi.

BAŞKAN ÖZLÜ’NÜN İKİ YILI

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde ipi göğüsleyerek göreve gelen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, başkanlık koltuğunda geride kalan iki yılda yapılan icraat ve hizmetlerini bugün düzenlediği basın toplantısında 60 başlıkta kamuoyuyla paylaştı. Başkan Özlü ‘Düzce’nin 100 yıllık su sorunu kalmayacak’ dediği projenin detaylarını açıkladı. Başkan Özlü çöp tesisi, İstanbul Caddesi-Cedidiye ve Asar Deresi rekreasyon projelerinin bu yıl içinde biteceğini müjdeledi. Millet bahçesi, Düzce Kasrı ve Kervan Kavşağı projeleriyle ilişkili eleştirilere de “Bilmeyenler konuşmasın. Bitmesini bekleyin” cevabını verdi.

31 Mart 2021 Çarşamba 17:26
BAŞKAN ÖZLÜ’NÜN İKİ YILI

65. Hükümet Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakan Dr. Faruk Özlü, bu görevinin ardından milletvekilliğine yeniden aday gösterilmedi. Bir sene dinlendirilen Dr. Özlü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle AK Parti’nin Düzce Belediye Başkanlığı Adayı oldu.

31 Mart 2019 Yerel Seçimleri'nde ipi göğüsleyerek göreve gelen Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’nün, başkanlık koltuğunda iki yılı geride kaldı.

Bugün "Düzce Belediyesi 2. Yıl Değerlendirme Toplantısı"nda bir sunum gerçekleştiren başkan Özlü, 60 başlıkta geçen sürede Düzce’de yapılan ve devam eden projelerini sıraladı.

Seçime “Düzce Bizim Evimiz” sloganıyla girdiklerini ve bu yönde hizmetlerine devam ettiğini vurgulayan Özlü sunumuna, ‘karne’ olarak nitelendirdiği 2006’dan bugüne belediyenin mali tablosunu göstererek başladı.

İLK ÖNCELİK MALİ DİSİPLİN: BELEDİYE ARTIYA GEÇTİ

Özlü, “Bilgisayar kayıtlarında ulaşabildiğimiz Düzce Belediyesi’nin gelirleri ve giderleri. 2006 yılından beri Düzce Belediyesi’nin gelirleri her zaman giderlerinden daha az olmuştur. 2019 seçimlerinden sonra 5 Nisan’da görevi devraldık. Yaptığımız ilk iş belediyenin harcamalarını disipline ettik ve gelir arttırıcı önlemler aldık. İkincisi yüksek faizli daha önce alınan kredileri düşük faizlerle yapılandırdık. Yine uzun yıllardır biriken esnaf borçlarını ödedik. Belediye çalışanlarımıza dahi borcumuz vardı. Şu anda Düzce Belediyesi’nde kapıda bekleyen bir alacaklı yok. Mesaileri de disipline ettik. Şu anda belediyede kim mesai yapacaksa benden izin alır. Düzce Belediyesi 2020 yılında 22 milyon artı verdi. Son iki yıldır Düzce Belediyesi’nde gelir gider sağladık. Artan parayla da borç ödüyoruz. Bankalar borçları düzenli alıyoruz diyor ve ilave kredi teklif ediyorlar. Mecbur kalmadıkça da düşünmüyoruz. Yönetim sistemlerinde insanı ve parayı yönetemezseniz iş yapamazsınız.” dedi.

“ÇÖP TESİSİNE SERA KURACAĞIZ”

“Düzce’nin ben bildim bileli bir çöp tesisi sorunu var” diyen Özlü göreve gelir gelmez ilk el attığı konulardan birinin de bu olduğunu belirtti. Tesisin sadece sözleşme sürecinin 6 ay sürdüğünü belirten özlü, “Bizden önce 1 sayfalı sözleşme imzalanmıştı. Onun üzerinden gitmek zorundaydık ve bugün 50 sayfalık bir sözleşme var. Bu tesisi bir fabrika olarak düşünün. Çöp ayrıştırılıyor. Burada elektrik üretip sisteme satıyoruz. 3 yılık işi 3 ayda izin aldık. Normalde 4 cent olan elektriği biz 13.7 centten satıyoruz. Çünkü teşvikten yararlandık. Bu tesis şu anda deneme üretiminde ancak daha bitmedi. Peyzaj çalışmaları yapacağız. Daha önce dökülen çöpleri kaldıracağız. O bölgeye bir de sera kuracağız. Üretim gerçekleştirilecek. İlk çıkan posaları TÜBİTAK analiz ediyor. Sonuçlar güzel. Düzce’nin çöpü organik. Buradan organik gübre üreteceğiz. Belediyede kullanacağız veya satacağız. Yakındakini çimento fabrikalarının yakıt ihtiyacı için de yakıt üreteceğiz. Burası tamamlandığında çöp kamyonlar gelecek, çöp olarak girecek ve elektrik, organik gübre, yakıt ve dolgu malzemesi olacak.” diye konuştu.

TOPLU TAŞIMA SİSTEMİ SİLBAŞTAN

Ulaşım Master Planı kapsamında toplu ulaşım sisteminin baştan aşağıya bir gün içerisinde yenilenmesinin Türkiye’de tek olduğunu belirten Özlü, “114 araç aldık. Pandemiden döneminde 100 aracın tamamı çalışmıyor. İşletme maliyetleri yarı yarıya azaldı. Kilometre başına maliyet 4 liradan 2 liraya düştü. Araçlar küçüldüğü için sefer sayısı arttı. Şu anda Düzce’nin her tarafından bu araçlar vızır vızır geziyor. 14 tanesini de satmadık, belediye depomuzda. Pandemiden dolayı 30 bin ortalama yolcu sayısı bazı günlerde 8 bine düştü. Otobüs sayısını buna göre ayarlıyoruz. En güzeli de şoförlere eğitim verdik. İnsanlara nasıl davranılır diye. Araçlar kendilerinin olduğu için yolculara iyi davranılıyor” dedi.

ŞU ANDA BELEDİYE SÜBVANSA EDİYOR

“Bu sistem Düzce’ye has bir sistemdir” diyen özlü, “Bunu yaparken de Acun Ilıcalı’nın amcası ulaşım, otopark ve tarik uzmanı olan İBB’de çalışmış olan inşaat yüksek mühendisi Bekir Ilıcalı’dan yardım aldık. Geldi Düzce’de sayımlar yaptı, planladı. Bekir Bey’in ifadesiyle bir şehirde aynı gün aynı saatte bütün araçları değiştirdik. Bütün şoförler değişti. Kart biletleme firması değişti. Bunu aynı anda yapan tek il Düzce’dir. Başta sıkıntılar geldi. Gittik çözdük. Burada temel şey verimlilik ve kamu kaynaklarını etkin kullanmak.  Pandemi olmasa biz 52 bin yolcu hedefliyorduk. Pandemi nedeniyle yolcu sayısı 8 bine kadar düşünce biz belediye olarak bu yatırımı şu anda sübvanse ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“MİLLET BAHÇESİYLE İLGİLİ BİTMEDEN KONUŞMAYIN”

Millet Bahçeleri’ne çok önem verdiğini belirten özlü 1. Etapın mayıs ayında hizmete açılacağını satdyumu olduğu alanda ikinci etap çalışmalarının da önümüzde kasım ayında başlanacağını açıkladı. Özlü, “Çok betonlaşma var diye eleştiriler geliyor. Bitmek konuşmak doğru değil. Bu projeyi SEKA Parkı yapan mimara yaptırdım. TROKİ’ye yaptırıyoruz ve para ödemiyoruz. Beton görünen yerler ahşap olacak. Toprağın üstüne ahşap koyulursa çürüyor. Mayıs gibi biteceği söyleniyor. TOKİ Başkanımız gizlice gelmiş ve yüklenici firmaya “Düzce’de çok kar kış olur” diyerek çatısını değiştir kiremit koy demiş. Bir de ayazlar kalkmadan taş döşeme çatlar demiş. Firma o nedenle bekliyor. Bina ile ilgili eleştiriler de haksız. Bina yapılabilme limitinin altındayız.  İkinci etap projesi de kasım ayında başlanacak.” dedi.

“SU SORUNU TARİH OLACAK”

Düzce’nin kronik hale gelen ve son bir yılda kendisini iyice hissettiren içme suyu probleminin hem DSİ hem de İller Bankası kısmında iki etap şeklinde çalışıldığını belirten Özlü, “İçme suyu konusunu iki kısma ayırıyoruz. Düzce’nin önündeki 50-100 yıllık ihtiyacını düşünerek bu projeyi yapıyoruz. Uğur Suyu ile birleşen Bıçkı Deresi var. Büyük Açma Kütük Deposu’na bir regülatör yapıyoruz. O regülatörle kaynağı zenginleştirip Bıçkı Deresi’ni de alıyoruz. Kuzeyde de Gürcü Asar Deresi var. Uğur Suyu’nun da buranın da suları adeta maşrapa ile doldurulup içilecek kadar temiz. Arıtma maliyetleri çok düşük. Bu da su bedellerine zam yapmak zorunda kalmayacağız anlamına geliyor. Şu anda asbestli ve deprem borulardan su içiyoruz. Verdiğimiz suyun yarısı yolda kayboluyor. Bunları değiştireceğiz. Bu DSİ kısmı. Bunun yaklaşık maliyeti 140 milyon TL. Bu sene ihalesi yapılacak. Cumhurbaşkanımız yatırım programında bunu onayladı” dedi.

Çelik borular kullanarak ana isale hattının değiştirileceğini aktaran Özlü, “100 yıl su sorunu olmayacak. Gürcü Asar Deresi’nde de ölçümler yapılıyor. 1 sene oldu sonuç olumlu. Düzce’nin kuzeyine Bahçeşehir kısmına oradan su vereceğiz. Güneyine de Uğur ve bıçkı derelerinden. Su sıkıntısı yaşıyoruz. Şu anda iki borudan içme suyu pompalıyoruz. Doğal kaynak yetmiyor çünkü borular dolu. Bir by-pass gibi bir kanal açacağız ve Düzce’ye su pompalarken su hatlarını değiştireceğiz. Burada bir borç gündeme gelecek. Sordum bütün belediyeler böyle yaptırıyor. Bu proje bu sene başlıyor” müjdesini verdi.

5-6 YILDA ALT YAPI YENİLENECEK

 İkinci kısımda su deposunun kapasite arttırımının söz konusu olduğunu söyleyen Özlü, “Şu anda Düzce’nin günlük deposu 10 bin metreküp/gün. Bana arkadaşlar hep yazıyor. “Sular kesildi, üst kata su çıkmadı, Beyciler’de su yok” Haklılar. Depodaki su azalınca basınç düşüyor. O yüzden deponun dolu olması lazım. 30 bin metreküp/gün su deposu yapıyoruz. Modern bir şebeke sistemi de kuruyoruz. Mahallenin giriş ve çıkışlarına vanalar koyacağız. Artık bir yerde sorun olunca 6-7 mahallede suyu kesmeyeceğiz. Bunu yurtdışı kaynaklı krediyle yapacağız. Bu sene b una da başlayacağız. Mahalle bazlı çalışacağız. İçme suyu hatlarının ve şebekenin değişimi 5-6 yıl sürer. Buna ihtiyaç var. Bugüne kadar içme suyu alt yapısına hiç yatırım yapmamışız” dedi.

SOKAK HAYVANLARIYLA İLGİLİ ŞİKAYETLER AZALDI

Son dönemde sokak hayvanlarına yönelik şikayetlere de değinen Özlü, “Bakın kanun var. Kanun bize diyor ki al, kontrolden geçir, kısırlaştır ve tekrardan aldığın yere geri bırak. Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi’ni açtıktan sonra Beyaz Masaya gelen şikayetler yüzde 50 azaldı. Bir de buna ilaveten yaklaşık 5 dönüm açık alan ekliyoruz” dedi.

İSTANBUL CADDESİ PROJESİ 6 AYDA BİTECEK

İstanbul Caddesi’nin servis araçları haricinde trafiğe kapatılarak İstiklal Caddesi gibi bir görünüme kavuşturulacağını açıklayan Özlü, “Bu projeyi İstanbul’dan bir şirket ile görüştük. Bu proje Anıt Park ve Valilik’ten başlayıp Cedidiye Meydanı’na kadar devam edecek. Zemini doğal taşlarla döşeyip binaları estetiğe uygun bir şekilde kaplayıp zemini eşit seviyeye getireceğiz. Buranın alt yapısını kontrol ettik. Önemli bir sorun çıkmadı. Alt yapıya fazla dokunmayacağız. Değerli arkadaşlar koronavirüs bittiği zaman eşinizi dostunuzu alıp Anıt Park’ın oradan başlayıp Cedidiye Meydanı’na kadar bir ileri bir geri yürüyeceksiniz. Muhtemelen kafelerde olacak.  Bu proje bu sene başlayacak inşallah 6 ayda da bitecek bir proje” diyerek tarih verdi.

ASAR DERESİ PROJESİ

Özlü, ‘Düzce’nin gredanlığı2 olarak adlandırdığı Asar Deresi’nin rekreasyon çalışmalarına da bu yıl içinde başlanacağını müjdeleyerek, “Bu proje hakkında anlaştık, projemiz hazır. Asar dersine gireceğiz. Projede 5 köprü var bu köprüleri DSİ yapacak. Bu projenin etrafında yaya yolu ve bisiklet yolu olacak. Burada tek tip ağaç kullanacağız. Farklı cinsteki ağaçları naklettik. Büyük çınar ağaçlarına tabi ki dokunmuyoruz. Dereyi biraz şişireceğiz, tabi ki fazla oynama yapmayacağız.  Bu projeye bu sene başlayacağız” dedi.

“MEVCUT PAZARYERİ AFGANİSTAN GİBİ”

Aziziye Mahallesi’nde bulunan pazaryeriyle ilgili de “Afganistan gibi” çıkışı yapan Özlü, “Düzce pazaryeri şu anda Afganistan gibi Kâbil gibi çok kötü durumda. Orayı kesin yıkacağız. Yeni ve modern bir pazaryeri yapacağız. Yeni pazaryerini şu anki alanın batısına yapacağız. Bu sene buna başlayacağız” dedi.

AKILLI BİSİKLETLER NİSAN’DA GELİYOR

Belediye eliyle kente kazandırılan yeni bisiklet yollarında nisan ayında akıllı bisikletleri geleceğini belirten Özlü, “300 tane bisiklet 200 tane scooter Düzce’nin yedi bölgesinde hizmette olacak” dedi.

CEDİDİYE CAMİİ RESTORE EDİLECEK:  O MİNARELER YAKIŞMIYOR

Cedidiye Meydan Projesi’yle ilgili de detayları paylaşan Özlü, “Bir yıl projelendirme sürdü. Yer altı çarşısı düşündük. Düzceliler yer altına inmez merdiven çıkmayı sevmez dediler vazgeçtik. Meydanın bütün taşlarını yeniliyoruz. Cami dokusuna uygun işyerleri yapacağız. Vakıflar Genel Müdürlüğü ile de görüştük. Camiiyi de restore edeceğiz. Minarelerin yıkılmadan önceki orijinallerini bulduk. Gidin dikkatli bakın bu minareler tenekeden. Düzce’ye hiç yakışmıyor. Dükkan sahipleriyle 27 kişiyle anlaştık protokol imzaladık. Riskli yapı kararı aldık. Süre bitince tebligat yapıp 60 gün bekleyeceğiz. Bu arada da proje için asfalt ve taşları üreteceğiz. Etrafı kapatacağız ve buranın inşaatını 6 ayda bitirmeyi hedefliyoruz. Çok uzun sürmeyecek.  Ağaçları naklettik. Burada çok titiz çalıştık. Bunun için bir firmaya 35 bin TL para ödedik. Bittiği zaman da buraya oya ağacı gibi güzel ağaçlar dikeceğiz” açıklamasını yaptı.

“BİLEN BİLMEYEN DÜZCE KASRINI YAZIYOR: VALLAHİ ÇÜRÜKTÜ”

Düzce Kasrı’nın tartışmalara neden olan yıkım kararı ve ardından inşa sürecine başlanan Mutfak Sanatları Merkezi’ne de değinen Özlü, “Bilen bilmeyen yazıyor. Vallahi billahi bina çürük. Raporları var. Beni kızdıracaklar şimdi. Çelik kondüksiyon diyorlar bina teneke. Bunu diyenler susması gerekenler. Bakın yıkmadık yıkmak zorunda kaldık. 6 ay uğraştık adam edemedik. Buraya bir mutfak sanatları merkezi yapıyoruz. Bitmek üzere. Bir aya kalmaz açılacak. Bir de Düzce Yemekleri kitabı hazırladık. Burada misafirlerinizi ağırlayacaksınız. Burada Düzce yemekleri ikram edeceksiniz. İlk gelenler de Düzce Belediyesi’nin misafiri olacaklar ücretsiz” diyerek Düzceliler’e çağrı yaptı.

3 OKUL TAŞINIYOR

Şehrin içinde kalan okulları şehrin dışına taşımakta kararlı olduğunun altını çizen Başkan Özlü, “Şehrin içinde okullar var. Diyeceksiniz ki Faruk senin neyine gerek bu okullarla neden uğraşıyorsun. Üç okul var. Mustafa Kemal, İsmetpaşa ve Azmimilli. Bunlar ikili eğitim yapıyor. Bunları yaparsak ikili eğitime son vereceğiz. Bunları şehrin dışına taşıyoruz. İsmetpaşa İlkokulu’nun binasıyla satıyoruz. Onun yerine otogarın güneyine bir okul yapacağız. Azmimilli için de belediyemiz park olan bir alanı okula çevirdi. Alanı hazır. İş adamlarını ziyaret ettim. Bütçelerinin okul yapmaya uygun olmadığını söylediler. Ben de sınıf yapın dedim. Bu şekilde başladık. Düzce’de çok okul var ama mimarileri çok standart. Biraz özelliği olsun. Bir estetik katalım. Azmimilli Ortaokulu’nu depremden önceki aslına benzetmeye çalıştık. 24 derslikli olacak. Bunu da imece usulü yapıyoruz. İsmetpaşa Ortaokulu, Ticaret Lisesi’nin olduğu yere taşınacak. Burası aslında Ticaret Lisesi olacak. Bunda benim ricam oldu. Düzce Lisesi mezunuyum ona benzetelim dedim. Anılarımız yaşatmak hoş bir şey” diye konuştu.

DÜZCE’YE ANIT ESER KAZANDIRILACAK

Düzce’ye parmakla gösterilecek bir anıt eser kazandıracağını belirten Başkan Özlü, “Düzce’ye geldiğinizde burası da çok güzel diyeceğiniz bir anıt eser yok. Düzce’ye bir anıt eser kazandırmak istiyoruz. Bu projeyi önemsiyoruz. Kültür Merkezi olarak inşa edeceğiz. Taş bir bina olacak ve Türkiye’nin 81 ilinden taş getirteceğim. Altı kent müzesi olacak. Külliyenin mimarlık firması ile çalışıyoruz.  Düzce’ye gelenler bunun önünde selfie yapacak” ifadelerini kullandı.

“KARAYOLARININ MÜHENDİSLERİYLE CEBELLEŞTİK”

Kervan Kavşağı’na uygulanacak olan düzenleme ve daha önce sözünü verdiği viyadükle ilgili de konuşan Özlü, “Hepiniz merak ediyorsunuz ‘bu adam viyadük yapacağım dedi yapmadı. Işıkları önce kapattı sonra açtı. Ne yapıyor?’ İnanın Karayolları’nın mühendisleriyle cebelleşiyoruz. Sürekli görüşüyoruz. Bana karayolları yönetmeliğine uygun olmaya hiçbir şeye imza atmazlar dediler. İlk önce viyadükle başladık. Bolu Caddesi’nden direkt adliyeye, Konutlardan direkt otogara. Sağa ve sola dönüş yok. Boru gibi kocaman bir duvar. Bu projeyi konuştuk tartıştık. Bunu yapsaydık gerçekten Düzce’yi ikiye bölerdik. Bizim arzu ettiğimiz gibi bir kavşak yapmaya da o genişlik müsait değil. Düşündük tartıştık 3 fazlı bir ışık sistemini Karayolları’na sunduk. Bunu da kabul ettiremedik. Sonra kavşağı bize devredin dedik ve geçen ay devraldık. Şu anda Düzce Belediyesi’nin. Bütün Olimpiyat ve Çoban kavşaklarını da devralıyoruz. Şu anda en optimum çözüm bu proje. Protokol imzalandı. İşçilik bizde. 1.5 ay gibi bir sürede birmiş olacak” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.