Ölümsüzlük Mantarlarına Yoğun Talep

Düzce Üniversitesi’nin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜGETAM) gözetimi altında gönüllü çiftçinin ürettiği ölümsüzlük mantarına (Ganoderma lucidum) (Reishi) firmalardan yoğun talep geliyor.

Ölümsüzlük Mantarlarına Yoğun Talep

Düzce Üniversitesi’nin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı kapsamında Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜGETAM) gözetimi altında gönüllü çiftçinin ürettiği ölümsüzlük mantarına (Ganoderma lucidum) (Reishi) firmalardan yoğun talep geliyor.

06 Ocak 2021 Çarşamba 13:19
Ölümsüzlük Mantarlarına Yoğun Talep

Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜGETAM) Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya ve Öğr. Gör. Selime Semra Erol tarafından Düzce Üniversitesi DÜGETAM Ar-Ge Laboratuvarı’nda geliştirilen tamamen yerli Ganoderma lucidum miselinin DÜGETAM Tıbbi Mantar Üretim Tesisi’nde çoğaltılarak pilot üretimi gerçekleştirildi. 
İhtisaslaşma faaliyetleri kapsamında Düzce Gölyaka ilçesi Sarıdere Köyü’nde sözleşmeli bir çiftçiye ait atıl durumda bulunan tavuk çiftliği, modern bir mantar üretim tesisi olacak şekilde tasarlandı ve Ganoderma lucidum (Reishi) yetiştiriciliği konusunda Öğr. Gör. Selime Semra Erol tarafından, gönüllü çiftçiye teknik bilgi ve uygulamalı eğitim verildi.
Üretim Tamamen Organik
Mayıs 2020 tarihinde Düzce Üniversitesi merkezi gen bankasına ait G.lucidum spawn'larının ilk ekimi gönüllü çiftçi ile beraber gerçekleştirildi. Üretim tamamen organik olarak gerçekleştirilmiş olup, üretim sürecinin hiç bir aşamasında sentetik kimyasal madde kullanılmadı. Ekim 2020 tarihinde ilk hasat yapıldı. Düzce Üniversitesi ihtisaslaşma faaliyetleri kapsamında sözleşmeli firmamız olan ve Reishi üretiminde Üniversite ile beraber proje ve çalışmaları bulunan AYMNET Firması tarafından ilk ürünler yüksek fiyata satın alındı.
Süreç ile ilgili açıklamalarda bulunan AYMNET AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Sağlam, "Ülkemizde pazarladığımız fonksiyonel gıda ürünlerinin tamamında Düzce'de üretilen mantarları kullanacağız. Ganoderma lucidum hammadde temininde dışa bağımlılıktan kurtuluyoruz" dedi. 
“Türkiye’nin Çeşitli İllerinden Talepler Geliyor, Karşılamakta Zorlanıyorum”
Sanayi-Üniversite iş birliği kapsamında hasat edilen ilk ürünlerin katma değerli ürünlere dönüştürülmesi için merkezin Ür-Ge laboratuvarlarında çalışmalar gerçekleştirildi. Üretici tarafından ikinci hasat ürünleri Mersin’de faaliyet yürüten bir firmaya, 3. hasat ürünleri ise İzmir’deki bir firmaya satıldı. Ürünlerinin tamamını satan çiftçi, talebi karşılamakta güçlük çektiğini bildirdi. 
Merkez Ar-Ge laboratuvarında Prof. Dr. Ertuğrul Kaya ve Öğr. Gör. Selime Semra Erol tarafından önemli tıbbi mantarlar arasında bulunan; Ganoderma lucidum (Reishi Mantarı)  Grifola frondosa (Maitake Mantarı), Lentinus edodes (Shitake Mantarı) ve İstiridye Mantarı ailesine ait 4 türün (Pleurotus ostreatus, Pleurotus djamor, Pleurotus citrinopileatus , Pleurotus eryngii) Ar-Ge çalışmaları tamamlandı. Pilot üretim için Ür-Ge çalışmaları devam ediyor.


Sanayici Tohumdan Üretime Tamamen Yerli Üretim Ürünlerle Buluşuyor
Düzce Üniversitesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜGETAM) Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Kaya yaptığı açıklamada; DÜGETAM Tıbbi Mantar Ar-Ge laboratuvarı ve Üretim Tesisinde gerçekleştirilen Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarının Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp: Mycoterapy alanında ülkemizde ilk ve öncü çalışmalar olmaya aday olduğunu ifade etti. 
Uzakdoğu ve Avrupa’da GETAT uygulamalarında önemli bir yere sahip olan tıbbi mantarların değer ve önemini vurgulayan Prof. Dr. Kaya, GETAT ürünleri ve gıda takviyelerinde hammadde olarak kullanılan katma değeri yüksek tıbbi mantarların başta Malezya olmak üzere yurt dışından ithal edildiğini söyledi. Merkezimiz bünyesinde yapılan çalışmaların sonucundan mutlu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kaya, sanayicinin tohumdan üretime tamamen yerli üretim ürünlerle buluşturulmasının gurur verici olduğunu ifade etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner86

banner84